η ντροπη και τα παιδια

Η ντροπή στα παιδιά: τι μας επικοινωνούν μέσα από αυτή;

Η ντροπή ή συστολή είναι αρκετά συνηθισμένη στα παιδιά και όχι μόνο. Μάλιστα υπάρχουν έρευνες οι οποίες δείχνουν πως το ποσοστό των ντροπαλών παιδιών, αγγίζει σχεδόν το 50%  και θεωρείται κομμάτι του χαρακτήρα μας. Η ντροπή μπορεί να είναι ένα εγγενές χαρακτηριστικό μας αλλά μπορεί να προκύψει και ξαφνικά μέσα από κάποια εμπειρία.

Πότε δεν είναι φυσιολογική η ντροπή;

Όπως προαναφέρθηκε, η συστολή στα παιδιά είναι κάτι παραπάνω από συνηθισμένη.  Πολλοί γονείς, ορθά δεν προβληματίζονται με αυτή.  Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που η ντροπή του παιδιού, εμποδίζει την κοινωνική ζωή των ίδιων αλλά και της οικογένειας. Συχνά, βλέπουμε παιδιά να γίνονται επιθετικά προς τους γονείς ή προς άλλα άτομα όταν αναφέρονται σε εκείνα. Βλέπουμε να χτυπούν τους γονείς, να κλαίνε, να κοιτούν επιθετικά, να απαντούν άσχημα ή να μην απαντούν καθόλου.  Αρνούνται να παρευρεθούν σε τραπέζια, σε εκδηλώσεις του σχολείου, σε γιορτές. Ενδέχεται να μην μπορούν να συνάψουν σχέσεις με συνομηλίκους και να είναι αρκετά μόνα ή να εξαρτώνται από έναν μοναδικό φίλο.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί το παιδί εκδηλώνει τέτοια συμπεριφορά;

Η εσωστρέφεια, ως φυσικό χαρακτηριστικό ενός ανθρώπου, συχνά σχετίζεται με την εσωτερική γαλήνη. Όταν λοιπόν βλέπουμε συμπεριφορές όπως αυτές που προανέφερα, προβληματιζόμαστε, καθώς δείχνουν θυμό και φόβο. Αυτά τα συναισθήματα, καλό είναι όσο μπορούμε να τα διερευνήσουμε μαζί με το παιδί αλλά και να αναρωτηθούμε πρώτα «Εγώ πώς συμπεριφέρομαι».

Η συστολή των παιδιών, συχνά, μπορεί να οδηγεί στην χαμηλή αυτοεκτίμηση τους.

Σχόλια που μπορεί να γίνονται για το παιδί και να το μειώνουν άθελά μας, μυστικά, έλλειψη υποστήριξης, πίεση προς το παιδί να είναι «τέλειο» επίσης συμβάλλουν. Όλες αυτές οι συμπεριφορές, μπορεί να ενισχύουν το εσωτερικό άγχος .

Διαβάστε επίσης:

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να δειχειριστεί την ντροπή;

  • Πιστέψτε περισσότερο στο παιδί και τις ικανότητές του
  • Μην συγκρίνετε το παιδί 
  • Τονίστε τα θετικά του και ενισχύστε τα ταλέντα του
  • Μην το φέρνετε σε δύσκολη θέση μπροστά σε άλλους
  • Συζητήστε  μόνοι μαζί του τους προβληματισμούς του και ρωτήστε για τα συναισθήματά του
  • Δεχτείτε το συναίσθημα του, ακόμη και εαν το θεωρείτε παράλογο ή υπερβολικό
  • Οι γονείς είμαστε τα πρότυπα των παιδιών, δείτε μήπως και εσείς από την πλευρά σας έχετε αντίστοιχες συμπεριφορές
  • Αφήστε το παιδί να πάρει πρωτοβουλίες και να είσαστε προσεκτικοί στις αντιδράσεις σας π.χ. Το παιδί σε ένα τραπέζι, ανέλπιστα παίρνει τον λόγο και μιλά. Καλό θα ήταν να μην αντιδράσετε αμέσως, ακόμη και εάν έχετε χαρεί, καθώς αυτό ίσως το βιώσει με άγχος. 
  • Τα ομαδικά αθλήματα ή το ωδείο, είναι δραστηριότητες που ξεκλειδώνουν τα παιδιά και ενισχύουν την κοινωνική τους ζωή.

Ιδρυτικό Μέλος allaboutparents.gr | Positive Parenting

BSc, MSc Ψυχολογία

Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια

Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες

Μέλος της Διεθνούς Ένωσης   Σχεσιακής Ψυχανάλυσης & Ψυχοθεραπείας (IARPP)

Περισσότερα άρθρα