Βγάζουμε δοντάκια & πονάμε! Τι κάνουμε;

Σίγουρα δεν μπορείτε να πείσετε τα δοντάκια να μείνουν στην κρυψώνα τους για να μην ταλαιπωρείται το μωράκι, ούτε να πατήσετε το μαγικό κουμπί  για να μη νιώσει καθόλου τη διαδικασία της οδοντοφυΐας το αγγελούδι σας. Το πρώτο δόντι του μωρού εμφανίζεται συνήθως ανάμεσα στον 6ο και στον 8ο μήνα της ζωής του. Εμφανίζονται στο στοματάκι του 20 νεογιλά δόντια (10 στην πάνω γνάθο και 10 στην κάτω γνάθο) συνήθως μέχρι την ηλικία των 3 ετών.

Η οδοντοφυΐα ακολουθεί μια συγκεκριμένη σειρά:

Πρώτα οι κοπτήρες-τομείς, μετά οι πρώτοι νεογιλοί τραπεζίτες (γομφίοι), ακολουθούν οι κυνόδοντες και τέλος οι δεύτεροι νεογιλοί γομφίοι.  Η πρώιμη ή η καθυστερημένη ανατολή των νεογιλών δοντιών σχετίζεται με κληρονομικούς παράγοντες και όχι απαραίτητα με κάποιο πρόβλημα ιατρικής φύσεως και σε καμία περίπτωση δεν υποδηλώνει καθυστέρηση στην ανάπτυξη. Ωστόσο, αν μέχρι τα πρώτα του γενέθλια δεν έχει εμφανιστεί το πρώτο νεογιλό δόντι θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας.

Ποια είναι τα πιθανά συμπτώματα κατά την ανατολή των νεογιλών δοντιών;

Υπάρχουν παιδάκια που δεν εκδηλώνουν συμπτώματα και όλη η διαδικασία ανατολής στα δοντάκια είναι τελείως ανώδυνη. Τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα που εμφανίζονται κατά την ανατολή των πρώτων δοντιών του μωρού σας είναι ήπια, όπως:

  • Κόκκινα και διογκωμένα ούλα. Μια τέτοια εικόνα προμηνύει πως σύντομα τα ούλα θα σχιστούν και θα εμφανιστεί τα πρώτα δοντάκια.
  • Έντονη σιελόρροια.
  • Ανησυχία, εκνευρισμός και δυσφορία στον ύπνο.
  • Αλλαγή στις διατροφικές συνήθεις ακόμη και ανορεξία.
  • Θέλει συνεχώς να μασάει κάτι και βάζει τα αντικείμενα στο στόμα του.
  • Δεκατική πυρετική κίνηση η οποία δεν συνεχίζεται για περισσότερες από 3 ημέρες.
  • Κνησμός γύρω από το αυτί. Το παιδάκι μπορεί να παίζει νευρικά με το αυτί του ή το ξύνει. Εφόσον αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας ωτίτιδας, τότε πρόκειται για την ανατολή ενός νέου δοντιού.

Αν το μωρό σας εμφανίσει υψηλό και επίμονο πυρετό, εξανθήματα, εμετούς ή διάρροια καλό είναι να επισκεφτείτε τον παιδίατρό σας, διότι είναι πιθανό να συμβαίνει κάτι άλλο, αφού τα παραπάνω δε σχετίζονται με την ανατολή των δοντιών.

Τι μπορώ να κάνω για να ανακουφίσω το μωρό μου όταν βγάζει δοντάκια;

Για να ανακουφιστεί το μωρό από τις ενοχλήσεις αυτές θα πρέπει οι μανούλες να καθαρίζουν το στόμα του 2-3 φορές την ημέρα με μία βρεγμένη γάζα. Επίσης μασητικά παιχνίδια και κρίκους οδοντοφυΐας (έχουν κατασκευαστεί γι’ αυτό το σκοπό και κυκλοφορούν σε όλα τα σχήματα και ζωάκια της αρεσκείας σας) τα οποία έχουν τοποθετηθεί προηγουμένως στο ψυγείο θα βοηθούσαν πάρα πολύ. Εννοείται πως Θα πρέπει να είναι καθαρά, κατάλληλα για την ηλικία του, ασφαλή και μη τοξικά.  

Διαβάστε επίσης

Ακόμα μπορείτε με ένα παγάκι τυλιγμένο σε γάζα να τρίψετε με ήπιες κινήσεις τα ούλα του μωρού σας ή να του δώσετε την πιπίλα του την οποία καλό θα ήταν να την τοποθετούσατε για μερικά λεπτά στο ψυγείο. Αυτό μπορεί να το ανακουφίσει. Προσοχή όμως μη βάζετε τα μασητικά στην κατάψυξη καθώς μπορεί να δημιουργήσουν ερεθισμούς στην περιστοματική περιοχή του μωρού σας και μην αγοράζετε κρίκους οδοντοφυΐας που περιέχουν υγρό. Υπάρχουν επίσης στο εμπόριο ειδικές γέλες και κρέμες που ανακουφίζουν  το παιδάκι σας έχοντας παράλληλα αντισηπτικές ιδιότητες αλλά αποτελούν την έσχατη λύση στο πρόβλημα και προτού τις αγοράσετε συμβουλευτείτε τον παιδίατρο ή τον οδοντίατρό σας. Επιπλέον, σκουπίζετε τακτικά τα σαλάκια του για να αποφύγετε ερεθισμούς και οιδήματα στο προσωπάκι του.

Επιτέλους έβγαλε τα πρώτα του δοντάκια. Πώς τα φροντίζω;

Αρχικά να πούμε ότι η φροντίδα των νεογιλών αποτελεί τη βάση για τη σωστή ανάπτυξη των μετέπειτα μόνιμων δοντιών του. Ως εκ τούτου, η φροντίδα των νεογιλών δοντιών ξεκινά από τη στιγμή που ανατέλλουν στο στόμα του μωρού σας. Μόλις το πρώτο δοντάκι κάνει τη εμφάνιση του είναι σημαντικό να καθαρίζεται με μαλακή οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα χωρίς φθόριο σε ελάχιστη ποσότητα (ίχνος) δυο φορές την ημέρα, η μία εκ των οποίων πρέπει να είναι οπωσδήποτε το βράδυ. Τέλος μετατρέψτε το βούρτσισμα των δοντιών σε παιχνίδι. Αν το παιδί μάθει να αγαπάει τη διαδικασία του βουρτσίσματος θα σας ευγνωμονεί για όλη του τη ζωή! Μέχρι την ηλικία των 7 ετών είναι προτιμότερο ο καθαρισμός των δοντιών να γίνεται με την επίβλεψη των γονιών γιατί τα παιδιά δεν έχουν την απαιτούμενη δεξιότητα.

Σε αυτή τη χρονική περίοδο που τα μωράκια σας δε μιλάνε για να σας πουν τι τα ενοχλεί είναι σημαντικό να οπλιστείτε με περίσσια υπομονή και να αγκαλιάστε τα παιδάκια σας με όση μεγαλύτερη κατανόηση και τρυφερότητα μπορείτε. Τα πρώτα δόντια σύντομα θα βγουν στο στόμα και όλα θα έχουν περάσει!

Διαβάστε επίσης

Σιμοπούλου Αθ. Βασιλική

Στρατιωτικός χειρουργός οδοντίατρος

DDS Msc

Ειδικευθείς στη Νοσοκομειακή Οδοντιατρική και Στοματολογία, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μετεκπαιδευθείς στη Δημόσια Υγεία, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας

Τηλ. επικοινωνίας: 6934084240

Email: vicky.simopoulou@gmail.com

Η κα. Σιμοπούλου Βασιλική γεννήθηκε στην πόλη της Λάρισας όπου μεγάλωσε και πέρασε τα μαθητικά της χρόνια. Εισήχθη κατόπιν πανελληνίων εξετάσεων στην οδοντιατρική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απ’ όπου και αποφοίτησε τρίτη με σειρά βαθμολογίας τον Ιούλιο του 2014  και τον Οκτώβριο του 2014 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού Υγειονομικού από τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων.

Έχει ειδικευθεί στην Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών στην Κλινική της Στοματολογίας με εξειδίκευση στη Νοσοκομειακή Οδοντιατρική  και παρέχει οδοντιατρική θεραπεία σε ασθενείς με βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό, σε ογκολογικούς ασθενείς καθώς επίσης και σε ΑΜΕΑ. Επιπλέον ολοκλήρωσε με «Άριστα» το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Δημόσιας Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Από το 2009 συμμετέχει εθελοντικά σε κοινωνικά οδοντιατρικά προγράμματα και λαμβάνει μέρος σε οδοντιατρικά και ιατρικά συνέδρια με επιστημονικές ανακοινώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει θεωρητικά και πρακτικά σεμινάρια και ενημερώνεται διαρκώς για τις επιστημονικές εξελίξεις της οδοντιατρικής σε διεθνή συνέδρια. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον στρέφεται στις εργασίες επανορθωτικής οδοντιατρικής, στις ενδοδοντικές θεραπείες(απονευρώσεις), στις ακίνητες και κινητές προσθετικές αποκαταστάσεις καθώς επίσης σε νεότερες τεχνικές, τόσο στον τομέα της αισθητικής όσο και της παιδοδοντίας.

Στόχος της γιατρού είναι να χτίζει πανέμορφα υγιή χαμόγελα και να εμψυχώνει ιδιαίτερα τους μικρούς ασθενείς να αποκτήσουν σωστές συνήθειες στοματικής υγιεινής για τα επόμενα χρόνια της ζωής τους. Γι’ αυτό το λόγο μοναδικό της μέλημα είναι η παροχή υψηλής ποιότητας οδοντιατρικής φροντίδας με τον ιδανικό τρόπο και τα πιο φιλικά για τους ασθενείς υλικά και τεχνικές.

Περισσότερα άρθρα