Πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο: Πότε πρέπει να γίνει & τι να προσέξετε

Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο θα πρέπει να γίνεται όταν έχει ξεκινήσει η ανατολή των πρώτων δοντιών στο στόμα του παιδιού. Δηλαδή,  περίπου στην ηλικία του πρώτου έτους ακόμη και αν δεν υπάρχει καμία παθολογία. Ο οδοντίατρος στην πρώτη επίσκεψη του παιδιού στο οδοντιατρείο θα ελέγξει τη διάπλαση και την ανατολή των νεογιλών δοντιών του.  Η επίσκεψη αυτή έχει στόχο την εκπαίδευση των γονιών για το ποιες πρέπει να είναι οι σωστές συνήθειες στοματικής υγιεινής του παιδιού τους και πώς αυτές θα εφαρμόζονται απλά ως μέρος της καθημερινής ρουτίνας υγιεινής του μικρού τους μπόμπιρα.

Εκτός όμως από την εκπαίδευση για τη σωστή στοματική φροντίδα, ο οδοντίατρος εξηγεί στους γονείς τους όρους της τερηδόνας και της ουλίτιδας και διευκρινίζει τις επικίνδυνες συνέπειες που μπορεί να έχει η κακή διατροφή στα παιδικά δόντια. Επιπλέον, τους ενημερώνει για τη σωστή χρήση του μπιμπερό και την επιλογή της πιπίλας, αλλά και για στοματικές συνήθειες όπως ο θηλασμός δακτύλου/ πιπίλας και πώς και πότε αυτές να διακόπτονται.

Ο επόμενος οδοντιατρικός έλεγχος θα πραγματοποιηθεί αφότου έχουν ανατείλει όλα τα νεογιλά δόντια στο στόμα του παιδιού, δηλαδή στην ηλικία των 2,5 – 3 ετών. Σε αυτή την επίσκεψη, ο οδοντίατρος θα ελέγξει αν έχουν ανατείλει όλα τα δόντια του παιδιού και θα ενημερώσει τους γονείς για τυχόν ανωμαλίες είτε στον αριθμό είτε στη μορφή των δοντιών.

Στη συνέχεια θα ελέγξει το στόμα του παιδιού για την τυχόν εμφάνιση τερηδόνας και θα διαμορφώσει το απαραίτητο σχέδιο θεραπείας. Επίσης, θα προσαρμόσει τη στοματική υγιεινή του παιδιού στα νέα δεδομένα της ηλικίας, συμβουλεύοντας τους γονείς να αλλάξουν τόσο την οδοντόβουρτσα όσο και την οδοντόκρεμα. Ανάλογα με τον τερηδονικό κίνδυνο του παιδιού, ο επόμενος έλεγχος θα πραγματοποιηθεί σε 6 μήνες ή σε ένα χρόνο, σύμφωνα με τις συστάσεις του οδοντιάτρου.

Συνήθεις απορίες που ταλανίζουν τους γονείς

1) Πώς γίνεται η εξέταση σε τόσο μικρά παιδιά;

Η πρώτη εξέταση γίνεται συνήθως με το παιδί στην αγκαλιά της μητέρας ή του πατέρα, με τη μορφή παιχνιδιού, ώστε το παιδί να εξοικειωθεί με το χώρο του ιατρείου, τα εργαλεία, τα μηχανήματα και τη διαδικασία της εξέτασης, η οποία είναι σύντομη αλλά ουσιαστική

2) Στα παιδιά χρειάζεται να κάνουμε καθαρισμό δοντιών; Τι είναι η ‘φθορίωση’;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η «πέτρα» των δοντιών δε δημιουργείται μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδικά δόντια και τότε αυτά χρειάζονται καθαρισμό. Απαραίτητο επίσης στην αντιμετώπιση της τερηδόνας, εκτός του καθαρισμού, είναι η τοπική εφαρμογή φθορίου γνωστή ως φθορίωση, που πρέπει να γίνεται τις περισσότερες φορές κάθε 6 μήνες. Βέβαια ο οδοντίατρος είναι αυτός που θα καθορίσει το εξατομικευμένο πρόγραμμα φθοριώσεων για κάθε παιδί και έφηβο.

3) Σε ποια δόντια τοποθετούνται οι προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών (Sealants);

Οι καλύψεις οπών και σχισμών (Sealants) είναι μια απλή, ανώδυνη και ασφαλής μέθοδος πρόληψης της τερηδόνας στις οπές και στις σχισμές των μασητικών επιφανειών των οπισθίων δοντιών (γομφίων ).

4) Πρέπει να βουρτσίζω τα δόντια του παιδιού μου ακόμα κι αν πίνει μόνο γάλα; Πότε πρέπει να του αγοράσω οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα;

Η χρήση της οδοντόβουρτσας πρέπει ν’αρχίσει από τη στιγμή της ανατολής των πρώτων δοντιών. Μια μαλακή οδοντόβουρτσα με μικρή κεφαλή (παιδική) είναι η πλέον κατάλληλη. Η χρήση της παιδικής οδοντόκρεμας καλό είναι να ξεκινά όταν το πρώτο νεογιλό δοντάκι κάνει την εμφάνισή του. Φυσικά σε αυτή την ηλικία (6-7 μηνών) επιλέγουμε οδοντόκρεμα χωρίς φθόριο, αλλά με πολύ ευχάριστη γεύση.

Διαβάστε επίσης

Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα μπορεί να χρησιμοποιείται από τα παιδιά, γιατί τη θεωρούν παιχνίδι και το βούρτσισμα διαρκεί παραπάνω. Οι γονείς καλό είναι να αφήνουν τα παιδιά να εξοικειωθούν με τη διαδικασία του βουρτσίσματος από νωρίς, αλλά αυτοί θα πρέπει να επιμελούνται τη διαδικασία της στοματικής υγιεινής των παιδιών τους τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα μέχρι της ηλικίας των 8 χρονών.

5) Γιατί ν’ ασχολούμαστε με τα παιδικά δόντια, αφού το παιδί θα τ’ αλλάξει όταν θα πάει στο σχολείο;

Τα πρώτα παιδικά δόντια ανατέλλουν περίπου στους 6 πρώτους μήνες της ζωής του και τα τελευταία πέφτουν περίπου στα 13χρόνια του. Το βλαστάρι σας όταν  ξεκινά το Δημοτικό σχολείο ως γνωστόν είναι στην ηλικία που αρχίζει «ν’ αλλάζει τα δόντια του». Τα πρόσθια νεογιλά δόντια πέφτουν, ενώ ταυτοχρόνως εμφανίζονται οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι (τραπεζίτες). Αυτό δε σημαίνει ότι στο χρόνο της  Α’ Δημοτικού ολοκληρώνεται η αλλαγή όλων των δοντιών του από τα παιδικά στα μόνιμα. Τα τελευταία παιδικά δόντια (τους παιδικούς γομφίους) θα τα αλλάξει όταν θα πηγαίνει στο Γυμνάσιο! Άρα τα παιδικά δόντια πρέπει να τα φροντίζουμε πολύ σχολαστικά, για πολλούς λόγους.

Γιατί λοιπόν ένα παιδί πρέπει να φροντίζει σχολαστικά τα δόντια του;

  • Για να έχει ωραίο χαμόγελο.
  • Βοηθούν στη σωστή ανάπτυξη της άρθρωσης.
  • Με αυτά το παιδί τρώει για 12 περίπου ολόκληρα χρόνια.
  • Για να αναπτυχθούν σωστά οι γνάθοιτου και για να διατηρηθεί ο χώρος στον οποίο θα ανατείλουν αργότερα τα μόνιμα δόντια σε καλή σύγκλειση (αποφυγή μεταγενέστερης ορθοδοντικής θεραπείας).
  • Οι νόσοι των δοντιών (τερηδόνα, ουλίτιδα) ξεκινούν με την εμφάνιση των δοντιών στο στόμα. Τα νεογιλά δόντια αλλάζουν από τα 6 μέχρι τα 13 χρόνια. Ένα παιδί με χαλασμένα αθεράπευτα παιδικά δόντια, δυστυχώς, εξελίσσεται σε ενήλικα με οδοντιατρικά προβλήματα.
  • Για να έχει καλή υγεία. Βεβαίως τα υγιή παιδικά δόντια – χωρίς αποστήματα και πόνο – συντελούν στην διατήρηση της γενικής καλής υγείας του παιδιού. Εδραιώνονται με αυτόν τον τρόπο οι καλές συνήθειες και τα παιδιά μαθαίνουν από νωρίς ότι η διατήρηση και η υγεία των νεογιλών δοντιών είναι πολύ σημαντική και καμμιά αλήθεια δεν κρύβεται στον μύθο «τα παιδικά δόντια δεν πρέπει να θεραπεύονται αφού αργά ή γρήγορα θα αλλαχθούν!»

6) Τι πρέπει να πω στο παιδί μου πριν την πρώτη επίσκεψη;

Η προετοιμασία του παιδιού για την πρώτη του επίσκεψη θα πρέπει να γίνει με απλά λόγια και χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Θα βοηθήσει να κάνουμε μια αναφορά με ενθουσιασμό ότι ο οδοντίατρος θα μετρήσει τα δόντια και θα δει αν είναι καθαρά. Δεν χρειάζεται να αναφέρετε τις φράσεις «Μη φοβάσαι» ή «Μην ανησυχείς δε θα πονέσει» γιατί μόνο ανησυχία θα προκαλέσετε.

Θα ήταν πραγματικά πολύ χρήσιμο αν του διαβάζατε μια ιστορία ή ένα παραμύθι σχετικά με τον οδοντίατρο.

  • Σοκολάκης και Ζαχαρούλα Τρυποδόντη της Άννας Ράσελμαν
  • Η Δόνα Τερηδόνα του Ευγένιου Τριβιζά
  • Ο Ιππόλυτος ο ιπποπόταμος της Ζαραμπούκα
  • Πηγαίνω στον Οδοντίατρο των εκδόσεων Σαββάλα
  • Ο κροκόδειλος που πήγε στον οδοντίατρο του Ευγένιου Τριβιζά
  • The Berenstain bears visit the dentist των Stan και Ian Berenstain
  • Show me your smile ! : A visit to the dentist (Dora the explorer) των Christine Ricci και Robert Roper και πολλά άλλα…

H πρώτη επίσκεψη είναι εντελώς ανώδυνη και επιδρά πολύ θετικά στην ψυχολογία του παιδιού, γιατί του δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσει το περιβάλλον & τους ανθρώπους με τους οποίους θα συνεργαστεί για να έχει «υγιή δόντια & ωραίο χαμόγελο».

Διαβάστε επίσης

Σιμοπούλου Αθ. Βασιλική

Στρατιωτικός χειρουργός οδοντίατρος

DDS Msc

Ειδικευθείς στη Νοσοκομειακή Οδοντιατρική και Στοματολογία, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μετεκπαιδευθείς στη Δημόσια Υγεία, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας

Στοιχεία επικοινωνίας γιατρού: τηλ: 6934084240

                                                         Email: vicky.simopoulou@gmail.com

Η Σιμοπούλου Βασιλική γεννήθηκε στην πόλη της Λάρισας όπου μεγάλωσε και πέρασε τα μαθητικά της χρόνια. Εισήχθη κατόπιν πανελληνίων εξετάσεων στην οδοντιατρική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απ’ όπου και αποφοίτησε τρίτη με σειρά βαθμολογίας τον Ιούλιο του 2014 και τον Οκτώβριο του 2014 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού Υγειονομικού από τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων.

Έχει ειδικευθεί στην Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών στην Κλινική της Στοματολογίας με εξειδίκευση στη Νοσοκομειακή Οδοντιατρική  και παρέχει οδοντιατρική θεραπεία σε ασθενείς με βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό, σε ογκολογικούς ασθενείς καθώς επίσης και σε ΑΜΕΑ. Επιπλέον ολοκλήρωσε με «Άριστα» το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Δημόσιας Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Από το 2009 συμμετέχει εθελοντικά σε κοινωνικά οδοντιατρικά προγράμματα και λαμβάνει μέρος σε οδοντιατρικά και ιατρικά συνέδρια με επιστημονικές ανακοινώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει θεωρητικά και πρακτικά σεμινάρια και ενημερώνεται διαρκώς για τις επιστημονικές εξελίξεις της οδοντιατρικής σε διεθνή συνέδρια.

Στόχος της γιατρού είναι να χτίζει πανέμορφα υγιή χαμόγελα και να εμψυχώνει ιδιαίτερα τους μικρούς ασθενείς να αποκτήσουν σωστές συνήθειες στοματικής υγιεινής για τα επόμενα χρόνια της ζωής τους.

Περισσότερα άρθρα