«Η Λίστα του Σίντλερ» Πρόταση Ταινίας

Καλησπέρα φίλοι και φίλες του allaboutparents.gr. Ξανά εδώ για να προτείνουμε ταινιούλα ώστε να περάσετε όμορφα τον ελεύθερο χρόνο σας. Αυτή τη φορά με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, θα προτείνουμε κάτι που θα είναι σε αυτό το κλίμα. Πρόκειται λοιπόν για τη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του Στήβεν Σπίλμπεργκ: «Η Λίστα του Σίντλερ».

«Η Λίστα του Σίντλερ»: Η Παραγωγή

Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι Λίαμ Νίσον, Ρέιφ Φάινς και ο Μπεν Κίνγκσλεϊ. Βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1993, σε σενάριο Στίβεν Ζαιλίαν, βασισμένο στη νουβέλα του Τόμας Κενάλι. Τη μουσική υπογράφει ο Τζον Γουίλιαμς.

«Η Λίστα του Σίντλερ»: Η Υπόθεση

Η ταινία αφορά την ζωή του Όσκαρ Σίντλερ, ενός Γερμανού επιχειρηματία ο οποίος έσωσε χιλιάδες Πολωνούς Εβραίους καθώς τους προσλάμβανε στα εργοστάσια του για δουλειά.

Όσα χρόνια και αν έχουν περάσει από την πρώτη προβολή της ταινίας, εκτός από ένα καλλιτεχνικό-κινηματογραφικό επίτευγμα, θα παραμένει ιστορικά σημαντική. Να υπενθυμίζει στον άνθρωπο τις φρικαλεότητες τις οποίες διέπραξε. Δυστυχώς, αν παρατηρήσουμε καλύτερα θα δούμε ότι δεν έχουμε αλλάξει καθόλου και εξακολουθούμε να διαπράττουμε εγκλήματα εναντίον των μειονοτήτων με οποιαδήποτε μορφή και αν λαμβάνουν αυτά.

Στην καλύτερη αποτύπωση όλων αυτών των γεγονότων στη «Λίστα του Σίντλερ» βοηθάει αρκετά η ασπρόμαυρη φωτογραφία. Επίσης και οι ερμηνείες των τριών πρωταγωνιστών οι οποίοι συνυπάρχουν αρμονικά μεταξύ τους κρατώντας το τέμπο της ταινίας.

Διαβάστε επίσης

Σίγουρα έχουν γίνει και θα γίνουν και άλλες ταινίες με αυτή τη θεματολογία καθώς μπορούν να ειπωθούν αμέτρητες ιστορίες, αλλά «Η Λίστα του Σίντλερ» κατά τη γνώμη μου θα έχει πάντα μία ξεχωριστή θέση…

Μικρά μυστικά της ταινίας

1) Έλαβε 12 υποψηφιότητες για Όσκαρ μεταξύ των οποίων για Α’ ανδρικού ρόλου για τον Λίαμ Νίσον και Β’ ανδρικού ρόλου για τον Ρέιφ Φάινς, κερδίζοντας 7. Ανάμεσα τους για Καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία και διασκευασμένου σεναρίου.

2) Ο Ρέιφ Φάινς είχε το ρόλο του Γερμανού Άμον Γκέρσουιν και ταυτίστηκε τόσο πολύ με το ρόλο όπου μία επιζήσασα. Η Μίλα Πφέφερμπεργκ με την οποία γνωρίστηκε όταν τον έβλεπε με τη γερμανική στολή, φοβόταν.

3) Τα γυρίσματα έγιναν στην Πολωνία και σε πραγματικές τοποθεσίες.

4) Τέλος, για τον Σπίλμπεργκ ήταν αρκετά έντονη η συναισθηματική φόρτιση κατά την διάρκεια των γυρισμάτων καθώς θυμήθηκε τα παιδικά του χρόνια και τον αντισημιτισμό που βίωσε στη ζωή του.

Αυτή ήταν και για αυτήν την εβδομάδα η πρόταση μας. Εύχομαι να περάσουν όμορφα όσοι τη δουν! Και μην ξεχνάτε «να βλέπετε ταινίες, σας κάνουν καλό»!

Διαβάστε επίσης

Γιάννης Βανταράκης

Προτάσεις Θεάτρου & Κινηματογράφου

Συνεντεύξεις

johnvantarakis86@gmail.com

Oνομάζομαι Ιωάννης Βανταράκης, γεννημένος και μεγαλωμένος στον Βύρωνα, με μία 4χρονη στάση στην πανέμορφη Βέροια. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είχα μία ιδιαίτερη αγάπη για τον κινηματογράφο, αργότερα για το θέατρο, ταυτόχρονα πάντοτε με τη μουσική, τα βιβλία και γενικά με ό,τι αφορούσε τις τέχνες. Πιστεύω ότι είναι οι αφορμές που γεννούν στον άνθρωπο το συναίσθημα του να αγαπήσει τον εαυτό του πρώτα και στη συνέχεια τον συνάνθρωπο του, καθώς και να μπορέσει να κατανοήσει την ομορφιά του διαφορετικού, χωρίς να το σκοτώνει.