ΑΥΤΙΣΜΟΣ & ΔΙΑΚΟΠΕΣ: ΠΩΣ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΝΕΙΣ ΟΣΟ ΠΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΣ ΓΙΝΕΤΑΙ

Αυτισμός & Διακοπές: Πώς να τις κάνεις όσο πιο ευχάριστες γίνεται

Καλοκαιράκι! Μια εποχή του χρόνου που περιμένουν πως και πως τόσο οι μικροί, όσο και οι μεγάλοι, έτσι ώστε να ξεκουραστούν και να γεμίσουν ενέργεια, επιλέγοντας κάποιο αγαπημένο προορισμό να περάσουν τις διακοπές τους.

Όταν ταξιδεύεις με μικρά παιδιά, οι διακοπές δεν είναι και τόσο ξέγνοιαστες, μιας και η αλλαγή του περιβάλλοντος αλλά και οι αδόμητες ώρες που περνούν τα παιδιά μέσα στη μέρα, τα κάνουν να συμπεριφέρονται διαφορετικά, με τους γονείς να βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση. Πόσο μάλλον για ένα παιδί που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού και είναι τελείως έξω από το καθημερινό του πρόγραμμα.

Διαβάστε επίσης

4 χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς

Παρακάτω σημειώνονται τέσσερις χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς, έτσι ώστε να κάνουν τη διαδικασία των διακοπών όσο πιο ευχάριστη γίνεται για τα παιδιά που είναι στο φάσμα, καθώς και αυτά και έχουν το ίδιο ανάγκη από διακοπές και ξεκούραση!

1) Οργανώστε τις διακοπές σας. Είναι το νούμερο ένα κλειδί. Προγραμματίστε έως και δυο μήνες πριν για το που θα πάτε και που θα μείνετε. Επιλέξτε προορισμούς πιο ήσυχους και σε χρονικές περιόδους που δεν υπάρχει αυξημένη τουριστική κίνηση. Ψάξτε να δείτε ποια μέρη θα επισκεφθείτε, τα αξιοθέατα, τα εστιατόρια και τις παραλίες που υπάρχουν, αποφεύγοντας πολυσύχναστα μέρη με συνωστισμό και μεγάλες αναμονές.

2) Κάντε ενημέρωση στο παιδί σας. Είναι πολύ σημαντικό να προετοιμάσετε το παιδάκι σας για την αλλαγή που πρόκειται να γίνει. Μιλήστε του για το που θα πάτε και ποια μέρη θα επισκεφθείτε, ακόμα και τι θα κάνει εκεί πέρα (π.χ. παιχνίδι, κολύμπι κ.α.). Μπορείτε να φτιάξετε από χαρτόνι ένα μηνιαίο ημερολόγιο, όπου θα έχετε σημειώσει τη μέρα της αναχώρησης, για να ξέρει και το ίδιο πότε θα είναι αυτή. Επίσης αυτό που θα το βοηθούσε αρκετά είναι να του διαβάσετε μια κοινωνική ιστορία με θέμα τις καλοκαιρινές διακοπές. Ακόμη καλύτερα θα ήταν να φτιάξετε μια κοινωνική ιστορία με πρωταγωνιστή το ίδιο το παιδάκι σας, περιγράφοντας με λεπτομέρειες τόσο τα ευχάριστα πράγματα που θα κάνει, αλλά και τα δυσάρεστα που ενδεχομένως μπορεί να συμβούν και να του προκαλέσουν άγχος και εκνευρισμό.

3) Οικειότητα. Εάν έχετε επισκεφθεί ήδη μια φορά έναν προορισμό, σας άρεσε και περάσατε όμορφα, μπορείτε να ξαναπάτε, μιας και είναι ένας προορισμός οικείος για το παιδάκι σας. Οικεία επίσης μπορεί να νιώσει έχοντας μαζί του τα αγαπημένα του παιχνίδια ή αντικείμενα. Μη ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας ότι χαλαρώνει και ηρεμεί το παιδάκι σας σε μια έντονη στιγμή.

4) Δημιουργήστε μια ευχάριστη διαδρομή. Συνήθως όταν κάτι ξεκινάει καλά, συνεχίζει έτσι. Φροντίστε να είναι ευχάριστη η διαδρομή του ταξιδιού για το παιδί, ιδιαίτερα όταν είναι πολύωρη. Εξοπλιστείτε με παιχνίδια και δραστηριότητες που θα κρατάνε το παιδί σας ευχάριστα απασχολημένο, όπως μπλοκ με ζωγραφιές, παιχνίδια, επιτραπέζια, playdoh, tablet, χυμούς και σνακ.

Διαβάστε επίσης

Να θυμάστε να εστιάζετε στις θετικές σας σκέψεις και στο πώς μπορείτε να μετατρέψετε τις διακοπές σας για εσάς και το παιδί σας σε μια ευχάριστη και μοναδική εμπειρία.

Καλό καλοκαίρι!

Διαβάστε επίσης

Μαρία Κυριαζή

Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

Συγγραφέας – ΟΤ blogger

www.ergotherapeiakids.blogspot.gr

ria_kiriazi@hotmail.gr

Η Κυριαζή Μαρία είναι παιδιατρική εργοθεραπεύτρια-συγγραφέας. Γεννήθηκε στις 24/10/1989 στην Αθήνα, όπου και διαμένει. Το 2008 εισήχθη στο τμήμα Εργοθεραπείας στο Α.Τ.Ε.Ι. Αθήνας, απ᾽ όπου αποφοίτησε το 2013. Έχει εξειδικευτεί στην Παιδιατρική Αισθητηριακή Ολοκλήρωση (S.I.), την αντιμετώπιση της Δυσγραφίας, την μέθοδο δομημένης εκπαίδευσης TEACCH και την χορήγηση του αξιολογητικού εργαλείου Miller Assessment Test για παιδια προσχολικής ηλικίας. Έχει υπάρξει εκπαιδεύτρια πρακτικής φοιτητών του τμήματος Εργοθεραπείας. Από το 2013 εργάζεται ως εργοθεραπεύτρια κατ᾽ οίκον και σε κέντρα ειδικής αγωγής, με παιδιά που παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες, νευροαναπτυξιακές διαταραχές όπως ο αυτισμός, η διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα, διαταραχές της κινητικής λειτουργίας και διάφορα σύνδρομα. Ἐχει κυκλοφορήσει το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο: «Καρδιά δυο νούμερα μικρότερη» από τις εκδόσεις Πνοή, έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα που σχετίζονται με τα παιδιά και την εργοθεραπεία και είναι διαχειρίστρια της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας: http://ergotherapeiakids.blogspot.gr.

Περισσότερα άρθρα