O Ομαδικός Αθλητισμός & ειδικότερα η ενασχόληση με το Μπάσκετ, ως μέσο Κοινωνικοποίησης των Παιδιών

Από την στιγμή που γεννιόμαστε και μεγαλώνουμε αναζητάμε τρόπους να κοινωνικοποιηθούμε (να έχουμε φίλους, παρέες, κτλ), να ανήκουμε και να μπορούμε μέσα από αυτή την κοινωνικοποίηση να αντιλαμβανόμαστε εκτός από τους φίλους και τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε, ουσιαστικά τον ίδιο μας τον εαυτό. Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Ένας από αυτούς είναι η ενασχόληση με τον ομαδικό αθλητισμό. Όλοι μας υπήρξαμε  παιδιά και όλοι μας προσπαθήσαμε με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο να κοινωνικοποιηθούμε και να γίνουμε αποδεκτοί από τους γύρω μας, άλλα και από εμάς τους ίδιους. Η ενασχόληση του παιδιού (κατόπιν προτροπής του γονέα) με τον ομαδικό αθλητισμό είναι ίσως ο πιο ομαλός τρόπος ένταξης στην κοινωνία.

Όταν το παιδί, με την παρότρυνση του γονέα σε συνδυασμό πάντα με την δική του θέληση,  ακολουθεί ένα ομαδικό άθλημα (π.χ. το μπάσκετ) μαθαίνει να συναναστρέφεται, να μιλάει, να ακούει, να μαθαίνει, να κάνει φιλίες ακόμα και να αντιπαθεί ορισμένες καταστάσεις, πράγμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την εξέλιξη του και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Ακόμα και η αντιπάθεια σε ορισμένες καταστάσεις μαθαίνει το παιδί να σκληραγωγείται και να αντιλαμβάνεται το ίδιο εάν θέλει να συνεχίσει να αθλείται σε ομαδικό επίπεδο ή αν θέλει να κάνει κάτι άλλο. Ο γονιός οφείλει να μην υποχρεώνει το παιδί να κάνει κάτι, αλλά  να το συζητάει μαζί του διακριτικά και να προσπαθεί να αντιληφθεί τι το παιδί του επιθυμεί. Μια καλή ηλικία που μπορεί να συζητηθεί από τους γονείς η ενασχόληση με ένα άθλημα είναι γύρω στην ηλικία των δέκα χρόνων.

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι ότι ο γονιός θα πρέπει να παρακολουθεί διακριτικά την πρόοδο του παιδιού του στο ομαδικό άθλημα και όταν μιλάω για πρόοδο εννοώ την ομαλή ένταξη του σε μια ομάδα, πάντα με τη συνεργασία του προπονητή, ο οποίος πρέπει πάνω από όλα να είναι παιδαγωγός, ειδικά σε αυτές τις ηλικίες που το ζητούμενο είναι το παιδί να νιώθει καλά με αυτό που κάνει. Άρα ένα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι η κατάλληλη επιλογή του προπονητή παιδαγωγού από τον οποίο θα ενημερώνονται οι γονείς για τα παιδιά τους.

Το μπάσκετ είναι ένα ομαδικό άθλημα το οποίο μπορεί να προσφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό και την κοινωνικοποίηση του παιδιού και την προσαρμογή του σε κανόνες του παιχνιδιού αλλά και κατ’ επέκταση της κοινωνίας. Η πειθαρχία λοιπόν είναι η λέξη κλειδί. Το παιδί μαθαίνει να είναι πειθαρχημένο και μέσα από αυτούς τους κανόνες της προπόνησης και του παιχνιδιού ουσιαστικά γίνεται ελεύθερο και μαθαίνει να έχει παιδεία. Παίζοντας μπάσκετ από μικρή ηλικία, το παιδί αναπτύσσει δεξιότητες με το σώμα του και το μυαλό του, που το βοηθούν αργότερα στην ζωή του σε οτιδήποτε κι αν κάνει.

Ο ομαδικός αθλητισμός και συγκεκριμένα το μπάσκετ σου δίνει χαρές, λύπες και γεννά φιλίες. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι πρόκειται για ένα έξυπνο παιχνίδι, το οποίο σε κάνει να σκέφτεσαι και να αθλείσαι ταυτόχρονα. Είναι ένα παιχνίδι που έχει σημαδέψει πολλούς ανθρώπους, ανεξαρτήτως αν κάποιοι το διέκοψαν στα δεκαοκτώ τους χρόνια ή αν κάποιοι το συνέχισαν επαγγελματικά. 

Είναι ένα ταξίδι που σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, σε κάνει να σέβεσαι τους εκάστοτε κανόνες και να είσαι πειθαρχημένος με τους γύρω σου, αλλά το πιο σημαντικό να είσαι πειθαρχημένος με τον εαυτό σου.

Νικόλαος Σακελλαρόπουλος

Παίκτης Basket

Προπονητής Γ´ Κατηγορίας Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθισφαίρισης 

Email : niksakelarop@gmail.com

Fb: @mentalhealthandhealthylivin

 

Περισσότερα άρθρα