Το παιδί μου βγάζει συχνά άφθες. Τι μπορώ να κάνω για αυτό;

Τι είναι οι άφθες;

Οι άφθες είναι βλάβες του στόματος οι οποίες εμφανίζονται πολύ συχνά στην παιδική ηλικία. Πρόκειται για μικρές επιφανειακές πληγές με στρογγυλό ή οβάλ σχήμα στο στόμα οι οποίες πονάνε δυσκολεύοντας το παιδί στη μάσηση, στην κατάποση και στην ομιλία. Οι πληγές αυτές καλύπτονται από μια άσπρη μεμβράνη, ενώ γύρω από αυτήν ο βλεννογόνος έχει ερυθρό χρώμα. Στην αρχή εμφανίζεται σαν μια κόκκινη κηλίδα που πονά, στη συνέχεια φουσκώνει και σπάζει και μένει το έλκος. Εμφανίζονται στο εσωτερικό του στόματος και συχνότερα στα χείλη, στη πάνω /κάτω/πλάγια επιφάνεια της γλώσσας και στα μάγουλα. Συνήθως παρουσιάζονται περισσότερες από μία άφθες μαζί. Είναι μικρές με διάμετρο μικρότερη του ενός εκατοστού και μόλις το 15% από αυτές εμφανίζει μεγαλύτερη διάμετρο.

Στα παιδιά ένα επεισόδιο υποτροπιάζουσας αφθώδους στοματίτιδας χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση μιας ομάδας 2-5 αφθών που προκαλούν έντονο πόνο και έχουν μέγεθος λιγότερο από ένα εκατοστό σε διάμετρο και διάρκεια επούλωσης από 4 ημέρες έως δύο εβδομάδες.

Γιατί εμφανίζονται οι άφθες;

Οι άφθες είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Η πρώτη αναφορά έχει γίνει ήδη από τον Ιπποκράτη. Ωστόσο μέχρι σήμερα η αιτιολογία τους παραμένει άγνωστη. Υπάρχουν εκλυτικοί παράγοντες οι οποίοι προκαλούν την εμφάνιση των αφθών, οι κυριότεροι από τους οποίους είναι:

  • αλλεργία σε κάποια τροφή (π.χ. τυρί, σοκολάτα, γλουτένη, φράουλες, ντομάτες, διάφορα συντηρητικά τροφίμων)
  • πρόσφατη ασθένεια (υψηλός πυρετός)
  • αλλεργία σε κάποιο φάρμακο
  • άγχος
  • έλλειψη βιταμινών (κυρίως του συμλέγματος Β)
  • ορμονικές διαταραχές
  • τραυματισμοί (δαγκώματα, σκληρή τροφή)
  • διαταραχές του αίματος (έλλειψη σιδήρου)
  • νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος
  • η κληρονομικότητα δηλαδή ο γονιός ενός παιδιού εμφανίζει άφθες τότε το παιδί έχει 50% πιθανότητες να παρουσιάσει το ίδιο πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης

Οι άφθες είναι συνήθως ακίνδυνες και εύκολα αντιμετωπίσιμες. Γίνονται καλά από μόνες τους και φεύγουν όπως εμφανίστηκαν. Οι άφθες δεν είναι μεταδοτικές. Οι μικρές που παρουσιάζονται με τη μεγαλύτερη συχνότητα συνήθως υποχωρούν από μόνες τους μετά από 1-2 εβδομάδες. Οι μεγαλύτερες με διάμετρο μεγαλύτερη του ενός εκατοστού συνήθως επιμένουν περισσότερο καιρό σε σχέση με τις μικρές.

Ποια είναι η θεραπεία για τις άφθες;

Δεν υπάρχει φάρμακο που να θεραπεύει την αφθώδη στοματίτιδα. Σκευάσματα χορηγούνται τοπικά για να απαλύνουν το πόνο. Υπάρχουν στο φαρμακείο προϊόντα σε μορφή διαλύματος, γέλης ή spray που τοποθετούνται πάνω στις άφθες και περιορίζουν τον πόνο. Πρέπει να αποφεύγονται τροφές που είναι ερεθιστικές για τα έλκη όπως ξινές αλμυρές και όλα τα καρυκεύματα. Στοματικά αντισηπτικά ή τοπικά αντιβιοτικά, όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά μπορεί να ερεθίσουν περισσότερο. Επίσης, τις πρώτες ημέρες που ο πόνος είναι έντονος, πλύσεις με χλιαρό χαμομήλι, είναι πολύ ανακουφιστικές. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις πολλαπλών ή μεγάλων βλαβών με συχνές υποτροπές, μπορεί να χρειαστεί συστηματική θεραπεία συνήθως με κορτικοστεροειδή, όμως, οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο μετά από σύσταση του οδοντιάτρου ή του παδιάτρου σας. Επίσης, όταν εμφανίζεται στο στόμα μία πληγή η οποία δεν επουλώνεται πρέπει να εξεταστεί υποχρεωτικά από γιατρό.

Θεραπεία με laser

Εκτός από τις κλασικές τεχνικές αντιμετώπισης των αφθών, οι άφθες αντιμετωπίζονται και με τη χρήση laser. H xρήση του laser όχι μόνο δεν προκαλεί πόνο. Το tip του laser δεν ακουμπά πάνω στη βλάβη, αλλά παραμένει σε μια απόσταση αρκετών χιλιοστών από αυτήν. Η οπτική δέσμη του laser εξαχνώνει και εξαφανίζει το επώδυνο  μέρος της βλάβης, ενώ προσφέρει ταυτόχρονα και μια αρχική επούλωση. Ο πόνος εξαφανίζεται άμεσα και δίνονται οδηγίες στον ασθενή να αποφεύγει για μια δυο μέρες τα ξινά ώστε να μην έχει την παραμικρή ενόχληση.

Σιμοπούλου Αθ. Βασιλική

Στρατιωτικός χειρουργός οδοντίατρος

DDS Msc

Ειδικευθείς στη Νοσοκομειακή Οδοντιατρική και Στοματολογία, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μετεκπαιδευθείς στη Δημόσια Υγεία, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας

 

Στοιχεία επικοινωνίας γιατρού: Tooth experts, Δημ.Σούτσου 22, Αθήνα

                                                         τηλ: 211.750.2466, 6934084240

                                                         Email: vicky.simopoulou@gmail.com

Η κα. Σιμοπούλου Βασιλική γεννήθηκε στην πόλη της Λάρισας όπου μεγάλωσε και πέρασε τα μαθητικά της χρόνια. Εισήχθη κατόπιν πανελληνίων εξετάσεων στην οδοντιατρική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απ’ όπου και αποφοίτησε τρίτη με σειρά βαθμολογίας τον Ιούλιο του 2014  και τον Οκτώβριο του 2014 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού Υγειονομικού από τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων. Έχει ειδικευθεί στην Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών στην Κλινική της Στοματολογίας με εξειδίκευση στη Νοσοκομειακή Οδοντιατρική. Επιπλέον ολοκλήρωσε με «Άριστα» το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Δημόσιας Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Από το 2009 συμμετέχει εθελοντικά σε κοινωνικά οδοντιατρικά προγράμματα και λαμβάνει μέρος σε οδοντιατρικά και ιατρικά συνέδρια με επιστημονικές ανακοινώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει θεωρητικά και πρακτικά σεμινάρια και ενημερώνεται διαρκώς για τις επιστημονικές εξελίξεις της οδοντιατρικής σε διεθνή συνέδρια. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον στρέφεται στις εργασίες επανορθωτικής οδοντιατρικής, στις ενδοδοντικές θεραπείες(απονευρώσεις), στις ακίνητες και κινητές προσθετικές αποκαταστάσεις καθώς επίσης σε νεότερες τεχνικές, τόσο στον τομέα της αισθητικής όσο και της παιδοδοντίας. Στόχος της γιατρού είναι να χτίζει πανέμορφα υγιή χαμόγελα και να εμψυχώνει ιδιαίτερα τους μικρούς ασθενείς να αποκτήσουν σωστές συνήθειες στοματικής υγιεινής για τα επόμενα χρόνια της ζωής τους. Γι’ αυτό το λόγο μοναδικό της μέλημα είναι η παροχή υψηλής ποιότητας οδοντιατρικής φροντίδας με τον ιδανικό τρόπο και τα πιο φιλικά για τους ασθενείς υλικά και τεχνικές. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην οδό Δημ.Σούτσου 22, στην Αθήνα με την επωνυμία Tooth Experts όπου υποδέχεται με χαμόγελο και αμέριστη διάθεση μικρούς και μεγάλους ασθενείς.

Περισσότερα άρθρα