Το παιδί μου έχει ψείρες. Τι να κάνω;

Κόλλησε ψείρες! Τι να κάνω;

Ποιος είναι ο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης;

Οι ψείρες στα μαλλιά των παιδιών που πηγαίνουν σχολείο ή παιδικό σταθμό είναι συνηθισμένο φαινόμενο! Ενημερωθείτε για τον αποτελεσματικότερο τρόπο αντιμετώπισης από τις ψείρες. Η εμφάνιση των ψειρών δεν σχετίζεται με την καθαριότητα των μαλλιών. Οι ψείρες εμφανίζονται σε όλα τα σημεία του πλανήτη, σε παιδιά που έχουν μαλλιά καθαρά ή βρώμικα, πλούσια ή φτωχά!

Οι ψείρες του κεφαλιού είναι μικροσκοπικά έντομα, χωρίς φτερά, που δεν πετάνε αλλά μεταφέρονται εύκολα μετά από στενή επαφή από κεφάλι σε κεφάλι. Στη διάρκεια της ζωής τους οι ψείρες τρέφονται με αίμα τσιμπώντας το δέρμα του κρανίου. Αυτά τα τσιμπήματα είναι που προκαλούν τον ερεθισμό και την έντονη φαγούρα, που έχουν τα παιδιά με ψείρες.

Οι ψείρες παρόλο που είναι πολύ ενοχλητικές, ευτυχώς δεν διασπείρουν νοσήματα, ούτε αποτελούν δείγμα καθαριότητας.

Οι ψείρες γεννούν τα αυγά τους στη ρίζα της τρίχας, κοντά στο δέρμα του κεφαλιού καθώς εκεί η θερμοκρασία είναι ιδανική για να μεγαλώσουν. Μετά από μια βδομάδα περίπου η ψείρα εκκολάπτεται από το αυγό, βγαίνει η νύμφη και το άδειο κέλυφος που απομένει λέγεται κόνιδα. Στη συνέχεια χρειάζεται 1-2 εβδομάδες για να μεγαλώσει και να εναποθέσει και πάλι αυγά. Αυτός ο κύκλος ζωής της ψείρας διαρκεί περίπου 3 βδομάδες.

Οι ψείρες μπορούν να ζήσουν εκτός κεφαλιού, πάνω σε αντικείμενα έως και 2 μέρες.

Πώς μεταδίδονται οι ψείρες;

 • Οι ψείρες συνήθως μεταδίδονται με την άμεση προσωπική επαφή.
 • Με την κοινή χρήση ρούχων και αντικειμένων όπως πετσέτες, χτένες και βούρτσες.

Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου έχει ψείρες;

Οι ψείρες είναι δύσκολο να εντοπιστούν γιατί συνήθως δεν είναι πολλές και μετακινούνται γρήγορα. Οπότε συνήθως ψάχνουμε για τα… ίχνη τους!

 

 • Έντονος ερεθισμός και φαγούρα σε όλο το κεφάλι, αλλά κυρίως στο πίσω μέρος του κεφαλιού και πίσω από τα αυτιά.
 • Η φαγούρα αρχίζει λίγες μέρες μετά και μπορεί να διαρκέσει και για μέρες αφού αντιμετωπιστούν οι ψείρες.
 • Εντοπισμός κόνιδας στο κεφάλι. Οι κόνιδες έχουν ένα λευκό χρώμα και συχνά μοιάζουν με πιτυρίδα, η οποία όμως δεν φεύγει με το τίναγμα ή το απλό βούρτσισμα.
 • Παρουσία μαύρων στιγμάτων στα σεντόνια και το μαξιλάρι (τα απορρίμματα της ψείρας).

5 βασικά βήματα για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τις ψείρες

1.     Χρησιμοποιείστε ειδικά αντιφθειρικά σαμπουάν και λοσιόν, που υπάρχουν στο εμπόριο και είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ για χρήση σε παιδιά. Αποφύγετε σπιτικές συνταγές με αμφίβολα αποτελέσματα και οπωσδήποτε προϊόντα που περιέχουν πετρέλαιο.

2.      Μην ξεχνάτε να λούζετε το παιδί στο νιπτήρα και όχι όρθιο στη μπανιέρα, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με το υπόλοιπο σώμα, τα τυχόν ερεθιστικά προϊόντα. Επαναλάβατε τη θεραπεία μετά από 1 εβδομάδα.

3.      Απομακρύνετε σχολαστικά τις ψείρες και τα αυγά τους με τα ειδικά χτενάκια. Βάλτε άφθονη μαλακτική κρέμα (όποια έχετε στο σπίτι σας) σε βρεγμένα μαλλιά, χωρίστε τα σε τμήματα και χτενίστε με πολύ λεπτό χτενάκι. Σκουπίστε το χτενάκι σε μια λευκή πετσέτα ή σε χαρτοπετσέτα για να βλέπετε ότι αφαιρούνται οι ψείρες και τα αυγά.  Η διαδικασία αυτή βοηθά να γίνεται κάτω από λάμπα με καλό φως και πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 2-3 μέρες για 2 εβδομάδες.

4.      Μετά τη χρήση πλύνετε καλά με ζεστό νερό και σαπούνι αντικείμενα όπως χτένες και βούρτσες.

5.      Πλύνετε σε υψηλή θερμοκρασία (>60ο Κελσίου) στο πλυντήριο όλα τα ρούχα και τα σεντόνια του παιδιού. Σε αντικείμενα που δεν μπορούν να πλυθούν (π.χ. καπέλα, παλτά) κάντε στεγνό καθάρισμα ή κλείστε τα καλά σε μια αεροστεγή πλαστική σακούλα για 2 βδομάδες. Σκουπίστε με την ηλεκτρική τα χαλιά ή άλλες επιφάνειες και πετάξτε τη σακούλα.

ΧΤΕΝΑ ΓΙΑ ΨΕΙΡΕΣ
Ηλεκτρική χτένα για ψείρες! Πάτησε την εικόνα & απόκτησέ την τώρα!

Συμβουλές & πρόληψη για τα ενοχλητικά αυτά έντομα

 • Ελέγχετε τακτικά τα μαλλιά του παιδιού για πιθανή παρουσία ψειρών.
 • Αναφέρετε τυχόν κρούσμα στο σχολείο ή τον παιδικό σταθμό, ώστε να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και τα υπόλοιπα παιδιά.
 • Δεν χρειάζεται να κόψετε τα μαλλιά του παιδιού σας κοντά. Η πρακτική αυτή δεν έχει βοηθά ούτε στην αντιμετώπιση ούτε στην πρόληψη.
 • Αν ένα παιδί έχει εμφανίσει ψείρες, τότε όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να ελεγχθούν και να ξεκινήσουν θεραπεία ταυτόχρονα σε περίπτωση που έχουν κολλήσει και αυτοί ψείρες.
 • Τα βρέφη σπάνια κολλούν ψείρες. Αν παρόλα αυτά συμβεί αποφύγετε τα φαρμακευτικά σαμπουάν, ειδικά στα βρέφη κάτω των 2 μηνών και προσπαθήστε να απαλλαγείτε από τις ψείρες με το χτενάκι.
 • Τα παιδιά που λαμβάνουν αγωγή για ψείρες μπορούν να επιστρέψουν κανονικά στο σχολείο. Συνήθως στην αποφυγή της εξάπλωσης βοηθά να μαζεύετε τα μαλλιά π.χ. με μια κορδέλα ή σε αλογοουρά.

Βικτωρία Κούγια

Παιδίατρος

    Ν. Πλαστήρα & Αναξιμάνδρου 30-32

    Χαριλάου, Θεσσαλονίκη

    Τηλ Ιατρείου: 2314.020.705

    Κινητό : 6942.460.588

    Email: victoria@kougia.gr

www.kougia.gr

Η παιδίατρος Βικτωρία Κούγια σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά την  εκπαίδευσή της συμμετείχε στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών “Erasmus” και  εκπαιδεύτηκε στη Ρώμη στο Παιδιατρικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου Univercita Cattolica del Sacro Cuore, που βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των ιδιωτικών πανεπιστημίων της Ιταλίας. Η ειδίκευσή της παιδιάτρου άρχισε στο Νοσοκομείο «Ειδικών Παθήσεων» Θεσσαλονίκης (Ν.Ε.Π.Θ. ή Λοιμωδών), όπου εκπαιδεύτηκε σε όλο των φάσμα των λοιμωδών νοσημάτων, όπως είναι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, γαστρεντερικού, ουροποιητικού και κεντρικού νευρικού συστήματος.

Η ειδίκευσή της στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε στη Γ’ Παιδιατρική Κλινική του  Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης,  όπου εκπαιδεύτηκε στην  αντιμετώπιση των οξέως και χρονίως πασχόντων ασθενών, καθώς και στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών.Για την πληρέστερη κατάρτισή της, μετά την ειδίκευσή της στο Ν.Ε.Π.Θ.  η ιατρός μετέβη στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε στη Μονάδα Εντατικής  Νοσηλείας Νεογνών και Τμήμα Φυσιολογικών Νεογνών του  Chelsea and Westminster Hospital, ενός τριτοβάθμιου νοσοκομείου, που βρίσκεται στο κέντρο του Λονδίνου και είναι αναγνωρισμένο  ως “Baby Friendly ” από τη UNICEF. Εκεί μεταξύ άλλων εκπαιδεύτηκε σε θέματα θηλασμού από εξειδικευμένο προσωπικό. Ακολούθως, στο ίδιο τριτοβάθμιο νοσοκομείο εργάστηκε στο  τμήμα της Γενικής Παιδιατρικής, με ασθενείς από τη βρεφική ηλικία έως την εφηβεία και με νοσήματα από όλο το φάσμα της Παιδιατρικής.

Ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το τμήμα της εκπαίδευσή της δόθηκε στην αντιμετώπιση παιδιών με σύνθετα γαστρεντερολογικά προβλήματα, καθώς και με  χρόνια σοβαρά προβλήματα που απαιτούσαν νοσηλεία σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επόμενο βήμα στην εκπαίδευσή της αποτέλεσε το γνωστό νοσοκομείο του Λονδίνου  Royal Brompton Hospital, που αποτελεί διεθνές κέντρο αναφοράς για αναπνευστικά και καρδιολογικά περιστατικά. Εκεί εργάστηκε στην Μονάδα Εντατικής Παίδων, καθώς και στο Παιδοαναπνευστικό και Παιδοκαρδιολογικό τμήμα με ασθενείς με δύσκολα και απαιτητικά νοσήματα.