Τι είναι η Αναπτυξιακή Δυσπλασία Ισχίου & πώς θεραπεύεται

Τι είναι η Αναπτυξιακή Δυσπλασία Ισχίου & πώς θεραπεύεται

Η αναπτυξιακή δυσπλασία ισχίου είναι μία ονομασία η οποία καλύπτει ποικιλία ανωμαλιών που σχετίζονται με την ανάπτυξη του ισχίου. Τι συμβαίνει ακριβώς; Πάνω στην λεκάνη υπάρχουν δύο αρθρώσεις ισχίου όπου είναι το σημείο ένωσης των μηριαίων οστών με την λεκάνη. Η κεφαλή του μηριαίου οστού «κουμπώνει» σε μία συγκεκριμένη εσοχή της λεκάνης, ονομαζόμενη κοτύλη. Όταν το μωρό γεννιέται, η άρθρωση ισχίου δεν είναι ανεπτυγμένη, αλλά αναπτύσσεται συνήθως στον πρώτο μήνα ζωής, σε στάδιο που η κεφαλή του μηριαίου οστού να μένει σε σταθερή θέση μέσα στην εσοχή της λεκάνης (κοτύλη).

Όταν οι αρθρώσεις δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά, τότε η κεφαλή του μηριαίου οστού δεν καταφέρνει να παραμένει σταθερή μέσα στην κοτύλη με αποτέλεσμα να βγαίνει και να ξαναμπαίνει. Η σοβαρότητα της δυσπλασίας ποικίλει, από δυσπλασία μικρής κλίμακας, έως και την σταθεροποίηση των οστών σε λάθος σημείο στην λεκάνη.  

Παράγοντες που συμβάλουν στην Αναπτυξιακή Δυσπλασία Ισχύου

  • Όταν στο ιστορικό της οικογένειας υπάρχει ίδιο συμβάν 
  • Το φάσκιωμα 
  • Το γένος, διότι στα κορίτσια συμβαίνει συχνότερα από τα αγόρια  
  • Παρατηρείται συχνότερα σε βρέφη λευκής φυλής 
  • Παρατηρείται συχνότερα στα πρωτότοκα βρέφη

Η διάγνωση στην Αναπτυξιακή Δυσπλασία Ισχύου

Όσο πιο έγκαιρα γίνει η διάγνωση, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για μια σύντομη θεραπεία, εάν το πρόβλημα είναι ήπιο. Από την πρώτη, αλλά και σε κάθε επόμενη επίσκεψη στον παιδίατρο γίνεται εξέταση των ισχύων. Εάν ο παιδίατρος παρατηρήσει κάποιο θετικό κλινικό σημείο (δοκιμασίες Barlow και Ortolani ), τότε θα πρέπει το μωρό να υποβληθεί σε υπέρηχο ισχύων. Είθισται να εφαρμόζεται η μέθοδος κατά Graf.

Ο υπέρηχος αυτός θα μπορέσει να δώσει μία καθαρή εικόνα της κατάστασης, αλλά και του βαθμού του προβλήματος, ώστε να αποφασιστεί και η κατάλληλη θεραπεία. Στην κεντρική Ευρώπη αλλά τελευταία και στην χώρα μας εφαρμόζεται προληπτικά υπέρηχος ισχίων κατά Graf κατά την έξοδο από το μαιευτήριο και τον πρώτο μήνα ζωής.

Η θεραπεία στην Αναπτυξιακή Δυσπλασία Ισχύου​

Η αναπτυξιακή δυσπλασία των ισχίων χωρίζεται σε τέσσερις βαθμούς, ανάλογα το πόσο ήπια ή σοβαρή είναι η κατάσταση. Στον βαθμό ένα είναι η φυσιολογική ανάπτυξη της άρθρωσης, στον δεύτερο βαθμό συγκαταλέγεται η ήπια και η μέτρια δυσπλασία, ενώ οι δύο τελευταίοι βαθμοί αφορούν μεγάλου βαθμού δυσπλασίες.

Εάν ο βαθμός σοβαρότητας είναι μικρός, τότε προτείνεται το μωρό να παραμένει μέσα στην μέρα αρκετή ώρα σε στάση που το μωρό θα έχει ανοιχτά τα ποδαράκια του (βατραχάκι). Σε αυτό βοηθάει η χρήση μάρσιπου, διότι τοποθετώντας το παιδί στον μάρσιπο, τα πόδια του λαμβάνουν τη θέση αυτή. Αυτό μειώνει σημαντικά το πρόβλημα. Εάν ο βαθμός σοβαρότητας της δυσπλασίας είναι αυξημένος, τότε συνήθως προτείνεται η χρήση ενός ορθοπεδικού οργάνου που ονομάζεται κηδεμόνας Pavlik. Το όργανο αυτό απαρτίζεται από ένα σύνολο λωρίδων, που έχουν ως στόχο να κρατάνε τα πόδια σε στάση η οποία βοηθάει στην ευθυγράμμιση την κεφαλής των οστών με την κοτύλη.

Ανάλογα την εκάστοτε περίπτωση, ο παιδίατρος θα κρίνει για πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να γίνεται χρήση του κηδεμόνα Pavlik.

Σε κάθε σημείο εφαρμογής, θα πρέπει η κάθε λωρίδα να μην ακουμπά απευθείας πάνω στο δερματάκι του μωρού. Επίσης πριν και μετά από κάθε εφαρμογή του κηδεμόνα Pavlik θα πρέπει να ελέγχονται τα σημεία επαφής με το δέρμα για τυχόν ερεθισμούς.

Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Λάιος έχει πιστοποιηθεί στην Αυστρία στην εκτέλεση υπερήχων κατά Graf και στη σωστή εφαρμογή κηδεμόνων τύπου Pavlik και άλλων.

Παναγιώτης Λάιος

Παιδίατρος

www.pedmed.gr

Τηλ. Επικ.: 6985999000

Ο κύριος Λάιος Παναγιώτης είναι παιδίατρος με ιδιωτικό ιατρείο στη Νέα Σμύρνη. Είναι πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και υπ. Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου LMU Μονάχου. Κατά την διάρκεια των σπουδών διεξήγε με υποτροφίες πρακτική άσκηση σε μεγάλα νοσοκομεία όπως Karonlinska στην Στοκχόλμη , Meyer στην Φλωρεντία, στην μοναδική ιδιωτική ιατρική σχολή Witten – Herdecke της Γερμανίας και στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ευρώπης AKH Wien στην Βιέννη. Έχει εκπαιδευθεί σε μεγάλα παιδιατρικά κέντρα σε Αγγλία, Γερμανία, Ελβετία, στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων “Π. & Α. Κυριακού” και στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων “Ελπίδα”. Επίσης, έχει διεξάγει πρωτότυπη έρευνα στο αντικείμενο της Μοριακής Νεογνολογίας στο Πανεπιστήμιο LMU του Μονάχου, στα πλαίσια της Διδακτορικής του Διατριβής. 

 Οι ποικίλες μετεκπαιδεύσεις του αφορούν στους τομείς της Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας (Πανεπ.Χαϊδελβέργης), αναγνωρισμένη από το ΚΕΣΥ, του Παιδιατρικού Υπερήχου (πανεπ.Χαϊδελβέργης & Ιένας), αναγνωρισμένη από το ΚΕΣΥ, της Παιδοκαρδιολογίας & Αναπτυξιακών διαταραχών, μέσα από την εμπειρία του σε ιδιωτικά παιδιατρικά ιατρεία σε Γερμανία και Ελβετία και της Παιδοπνευμονολογίας & Αλλεργιολογίας, ως συνεργάτης της πανεπιστημιακής κλινικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ακόμα, έχει μεγάλη εμπειρία σε παιδιά προσχολικής ηλικίας μέσα από την εκτενή συνεργασία του ως παιδίατρος σε 6 δήμους της επικράτειας αλλά και σε παιδιά με χρόνιες παθήσεις δουλεύοντας μέχρι και σήμερα σε δομές αρωγής ατόμων ΑμΕΑ. 

Περισσότερα άρθρα