SOCIAL MEDIA & ΠΑΙΔΙ: ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ;

Πότε χορταίνει & πότε πεινάει ένα μωρό;

Συχνά οι νέες μητέρες αναρωτιούνται πόσο συχνά και για πόση ώρα πρέπει να θηλάσουν το μωρό τους. Πότε χορταίνει το μωρό μου; Μήπως πείνασε και δεν το έχω καταλάβει; Αυτές είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες απορίες που εκφράζουν οι νέες μανούλες, που συχνά συνοδεύονται από πολύ άγχος.

Ο θηλασμός είναι ένα θαυμάσιο ταξίδι για τη μητέρα και το νεογέννητο. Για να είναι όμως αυτό το ταξίδι πετυχημένο χρειάζονται δύο απλά πράγματα: ορισμένες βασικές συμβουλές στη μητέρα για να ξεκινήσει και άφθονο χρόνο για να γνωριστούν η μητέρα με το μωρό. Η συμβουλή μου είναι να “ακούτε” και να “διαβάζετε” το μωρό σας. Αφιερώστε χρόνο για να κατανοήστε τη γλώσσα του παιδιού σας και φυσικά σεβαστείτε τις ανάγκες του, χωρίς να έχετε το ρολόι για οδηγό.

Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να θα μάθετε πώς να ακούτε και να διαβάζετε το μωρό σας, όσον αφορά τα σημάδια πείνας, για γρήγορη εγκατάσταση του θηλασμού.

Απλές συμβουλές για την κάθε μαμά για τα σημάδια πείνας και κορεσμού

  • Τα μωρά ξέρουν από ένστικτο πότε πρέπει να φάνε και πότε να σταματήσουν.
  • Το βρέφος θηλάζει κατ΄ απαίτηση, δηλαδή θηλάζει όποτε θέλει, χωρίς ρολόι και πρόγραμμα.
  • Το βρέφος καθορίζει τη διάρκεια των γευμάτων του, δηλαδή θηλάζει για όσο θέλει.
  • Ο θηλασμός κατ΄ απαίτηση ικανοποιεί την πείνα και δίψα του μωρού. Επίσης ρυθμίζει την παραγωγή του γάλακτος της μητέρας, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του.

Ποια είναι τα πρώιμα σημάδια πείνας;

  • Το βρέφος δείχνει ξύπνιο, είναι σε εγρήγορση και αρχίζει να κουνάει τα χέρια και τα πόδια του.
  • Γυρνά προς το στήθος και το αναζητά.
  • Ανοιγοκλείνει το στόμα του ή ανοιγοκλείνει τα χειλάκια του.
  • Φέρνει τα χέρια στο στόμα, συνήθως σε γροθιές.
  • Κάνει φωνούλες επικοινωνίας.

Συχνά οι γονείς νομίζουν ότι το μωρό πρέπει να ταΐζεται όταν κλαίει. Το κλάμα είναι καθυστερημένο σημάδι πείνας. Όταν το παιδί κλαίει για να δείξει την πείνα του σημαίνει ότι βρίσκεται σε κατάσταση εκνευρισμού και δεν έχει την υπομονή να συνεργαστεί και να πιάσει καλά το στήθος.

Διαβάστε επίσης

Αντιδρώντας στα σημάδια του μωρού

  • Καλύπτεται η πείνα και η δίψα του.
  • Ρυθμίζεται η παραγωγή του γάλακτος, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του μωρού. Μην ξεχνάτε ότι η παραγωγή αυξάνεται όσο πιο πολύ ζητάει το μωρό.
  • Ενισχύεται ο δεσμός ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό, γνωρίζονται και συντονίζονται οι βιορυθμοί τους.
  • Το μωρό νιώθει προστατευμένο και ασφαλές στην αγκαλιά της μαμάς του, εφόσον η μητέρα αντιδρά στα σημάδια και ικανοποιεί τις ανάγκες του.

Ποια είναι τα σημάδια κορεσμού;

  • Αφήνει μόνο του το στήθος ή αποκοιμιέται και του φεύγει η θηλή από το στόμα.
  • Γυρίζει το κεφάλι μακριά από τη θηλή.
  • Χαλαρώνει το σώμα του και ξεσφίγγει τις γροθιές του.
  • Δεν δείχνει ενδιαφέρον όταν του προσφέρετε και τον άλλο μαστό.

Τι πρέπει να προσέχετε

Ο θηλασμός κατ’ απαίτηση του βρέφους και κυρίως του νεογέννητου θα πρέπει να εξασφαλίζει έναν ελάχιστο αριθμό γευμάτων ώστε να αποφευχθούν σημεία αφυδάτωσης και υποσιτισμού. Τις πρώτες δύο εβδομάδες οι θηλασμοί θα πρέπει απαραίτητα να είναι πολύ συχνοί δηλαδή 8 – 12 φορές. Μετά μπορεί το μωρό να χρειάζεται λιγότερους θηλασμούς, γιατί μπορεί πια να κάνει και μεγαλύτερα γεύματα.

Μην ξεχνάτε ότι το μεγαλύτερο διάστημα που μπορεί να μείνει ένα νεογέννητο χωρίς φαγητό είναι 3 ώρες από την έναρξη του θηλασμού. Αν για παράδειγμα ο θηλασμός ξεκινήσει στις 12:00 και τελειώσει στις 12:40 το μωρό πρέπει να ξαναμπεί στο στήθος το αργότερο μέχρι τις 3:00. Φυσικά δεν περιμένουμε ποτέ να περάσει το τρίωρο, αν το μωρό δείχνει νωρίτερα ενδιαφέρον για το στήθος.  Αυτός ο κανόνας ισχύει για τα νεογέννητα, όχι για τα μεγαλύτερα βρέφη. Αφού εγκατασταθεί ο θηλασμός, το ρολόι καταργείται.

Μην ξεχνάτε ότι η κάθε δυάδα μητέρας και βρέφους δημιουργούν τη δική τους ρουτίνα και το δικό τους μοτίβο σίτισης συνήθως μέσα στις πρώτες 6-8 βδομάδες.

Πώς να καταλάβετε ότι μωρό χορταίνει

  • Από το βάρος : Η παρακολούθηση του βάρους του μωρού καλό είναι να γίνεται από τον παιδίατρο.
  • Από τις καλά βρεγμένες πάνες: Πρέπει να έχει τουλάχιστον 5 καλά βρεγμένες πάνες ανά 24ωρο.
  • Από το χρώμα των ούρων : Πρέπει να είναι διαυγή, με ανοιχτό κίτρινο χρώμα.
  • Από την εγρήγορση του μωρού: Το μωρό πρέπει όταν ξυπνά να είναι ζωηρό.

Παιδίατρος

    Ν. Πλαστήρα & Αναξιμάνδρου 30-32

    Χαριλάου, Θεσσαλονίκη

    Τηλ Ιατρείου: 2314.020.705

    Κινητό : 6942.460.588

    Email: victoria@kougia.gr

www.kougia.gr 

Η παιδίατρος Βικτωρία Κούγια σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά την  εκπαίδευσή της συμμετείχε στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών “Erasmus” και  εκπαιδεύτηκε στη Ρώμη στο Παιδιατρικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου Univercita Cattolica del Sacro Cuore, που βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των ιδιωτικών πανεπιστημίων της Ιταλίας. Η ειδίκευσή της παιδιάτρου άρχισε στο Νοσοκομείο «Ειδικών Παθήσεων» Θεσσαλονίκης (Ν.Ε.Π.Θ. ή Λοιμωδών), όπου εκπαιδεύτηκε σε όλο των φάσμα των λοιμωδών νοσημάτων, όπως είναι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, γαστρεντερικού, ουροποιητικού και κεντρικού νευρικού συστήματος. Η ειδίκευσή της στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε στη Γ’ Παιδιατρική Κλινική του  Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης,  όπου εκπαιδεύτηκε στην  αντιμετώπιση των οξέως και χρονίως πασχόντων ασθενών, καθώς και στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών.

 

Για την πληρέστερη κατάρτισή της, μετά την ειδίκευσή της στο Ν.Ε.Π.Θ.  η ιατρός μετέβη στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε στη Μονάδα Εντατικής  Νοσηλείας Νεογνών και Τμήμα Φυσιολογικών Νεογνών του  Chelsea and Westminster Hospital, ενός τριτοβάθμιου νοσοκομείου, που βρίσκεται στο κέντρο του Λονδίνου και είναι αναγνωρισμένο  ως “Baby Friendly ” από τη UNICEF. Εκεί μεταξύ άλλων εκπαιδεύτηκε σε θέματα θηλασμού από εξειδικευμένο προσωπικό.Ακολούθως, στο ίδιο τριτοβάθμιο νοσοκομείο εργάστηκε στο  τμήμα της Γενικής Παιδιατρικής, με ασθενείς από τη βρεφική ηλικία έως την εφηβεία και με νοσήματα από όλο το φάσμα της Παιδιατρικής. Ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το τμήμα της εκπαίδευσή της δόθηκε στην αντιμετώπιση παιδιών με σύνθετα γαστρεντερολογικά προβλήματα, καθώς και με  χρόνια σοβαρά προβλήματα που απαιτούσαν νοσηλεία σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επόμενο βήμα στην εκπαίδευσή της αποτέλεσε το γνωστό νοσοκομείο του Λονδίνου  Royal Brompton Hospital, που αποτελεί διεθνές κέντρο αναφοράς για αναπνευστικά και καρδιολογικά περιστατικά. Εκεί εργάστηκε στην Μονάδα Εντατικής Παίδων, καθώς και στο Παιδοαναπνευστικό και Παιδοκαρδιολογικό τμήμα με ασθενείς με δύσκολα και απαιτητικά νοσήματα.

Περισσότερα άρθρα