Πόσο νερό πρέπει να πίνουν τα παιδιά & τι γίνεται με τα βρέφη;

Το νερό αποτελεί ένα απαραίτητο συστατικό για την επιβίωση του ανθρώπινου οργανισμού ανεξαρτήτου ηλικίας. Περίπου το 60% του σωματικού βάρους αποτελείται από νερό. Το ποσοστό διαφέρει ανάλογα με το φύλο και την ηλικία και κυμαίνεται μεταξύ 45 με 75%. Το νερό εμπλέκεται σχεδόν σε κάθε βιολογική λειτουργία του σώματος.

Γενικά για το νερό & τα παιδιά/βρέφη

Παρότι κατά την ενήλικη ζωή συστήνεται η αυξημένη κατανάλωση νερού ώστε να ενυδατωθεί επαρκώς το σώμα, κατά τη παιδική ηλικία οι ανάγκες καλύπτονται λίγο διαφορετικά. Με άλλα λόγια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σημειώνει ότι τα βρέφη που θηλάζουν δεν χρειάζεται να καταναλώσουν επιπλέον νερό, καθώς το μητρικό γάλα είναι πάνω από 80 τοις εκατό νερό και παρέχει τα υγρά που χρειάζονται. Αντίστοιχη είναι και η σύσταση αναφορικά με τα βρέφη που τρέφονται με μπιμπερό και βασίζονται στις ειδικές φόρμουλες. Συνεπώς, εάν ένα βρέφος τρέφεται καλά, είτε μέσω του μητρικού γάλακτος, είτε μέσω της φόρμουλας είτε και των δύο, η ενυδάτωση του θα είναι επαρκής.

Επιπτώσεις κατανάλωσης νερού πριν τους 6 μήνες ζωής

Συνίσταται η αποφυγή της κατανάλωσης νερού μέχρι την ολοκλήρωση των πρώτων έξι μηνών ζωής για τους παρακάτω λόγους;

  1. Η κατανάλωση νερού τείνει να δημιουργεί το αίσθημα πληρότητας με αποτέλεσμα το βρέφος να μην είναι δεκτικό στο θηλασμό ή/και τη κατανάλωση της ειδικής φόρμουλας. Αποτέλεσμα αυτού θα μπορούσε να είναι η απώλεια βάρους και τα αυξημένα επίπεδα χολερυθρίνης.
  2. Η κατανάλωση νερού από ένας νεογέννητό μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από το ίδιο το νερό.
  3. Σε περίπτωση ιδιαίτερα αυξημένης κατανάλωσης νερού αποβάλλονται σημαντικές ποσότητες ηλεκτρολυτών, συμπεριλαμβανομένου του νατρίου, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπίες.

Συστάσεις για το νερό ανά ηλικία

  • Για τα βρέφη 6-12 μηνών, η έναρξη της κατανάλωσης νερού πραγματοποιείται μαζί με την εισαγωγή στερεών τροφών. Σε αυτή τη περίοδο μειώνεται η κατανάλωση μητρικού γάλατος ή/και της ειδικής φόρμουλας, οπότε αρχικά θα μπορούσαν να προστεθούν μικρές ποσότητες νερού (50-100 ml) στους πολτούν στερεών τροφών.
  • Από τους 12 μήνες και μετά συστήνεται η έναρξη της κατανάλωσηε περίπου 1 ποτηριού ανά ημέρα και όσο αυξάνεται η ηλικία να αυξάνει και την ποσότητα.
  • Για τα παιδιά 1-3 ετών, συστήνεται η κατανάλωση περίπου 1,3 λίτρων ανά ημέρα.
  • Για τα παιδιά 4-5 ετών, συστήνεται η κατανάλωση περίπου 1,6 λίτρων ανά ημέρα.
  • Για τα παιδιά 9-13 ετών, συστήνεται η κατανάλωση περίπου 1,9 λίτρων ανά ημέρα για τα κορίτσια και 2,1 λίτρων ανά ημέρα για τα αγόρια.
  • Για τα παιδιά 14-18 ετών, συστήνεται η κατανάλωση πάνω από 2 λίτρων ανά ημέρα.

Διαβάστε επίσης

Αφυδάτωση & Δίψα

Πράγματι η δίψα είναι ένα πρώιμο σημάδι αφυδάτωσης. Παρόλα αυτά δεν σημαίνει ότι πάντοτε όταν προκύπτει το αίσθημα της δίψας είναι και αφυδατωμένο το σώμα. Η δίψα μπορεί να προκύψει, εκτός από την ανεπαρκή ενυδάτωση, από την έκθεση σε υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος και από έντονη σωματική άσκηση. Συνεπώς, καλό είναι η κατανάλωση νερού να λαμβάνει χώρα πριν προλάβουν να διψάσουν τα παιδιά.

Συνολικά

Τα βρέφη και τα παιδιά έχουν πολύ διαφορετικές ανάγκες ενυδάτωση σε σχέση με τους ενήλικες. Ένα μικρό βρέφος πιθανώς να μην είναι έτοιμο να πιει την πρώτη του γουλιά νερού στους έξι μήνες. Μεγαλώνοντας οι ανάγκες αυξάνονται και κατ’ επέκταση η κατανάλωση νερού γίνεται όλο και πιο σημαντική και αναγκαία.

Ηλιάνα Ευαγγέλου

M.Sc. Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Αγία Παρασκευή, Αθήνα

Κιν: 6946279958

Email: iliana.evgl@gmail.com

Business Site: ilianaevangeloudietitian.business.site

Η Ηλιάνα Ευαγγέλου έχει κατακτήσει το πτυχίο «Διατροφής και Διαιτολογίας» από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με βαθμό «Άριστα». Στη συνέχεια οι μεταπτυχιακές της σπουδές στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο εστίασαν στην Εφαρμοσμένη Διαιτολογία – Διατροφή, στον τομέα της Κλινικής Διατροφής. Παράλληλα, το ερευνητικό της ενδιαφέρον και δραστηριότητα είναι έντονα. Παρακολουθεί και συμμετέχει  σε επιστημονικά συνέδρια και σεμινάρια με σκοπό την ενημέρωση για τις εξελίξεις στον κλάδο της διατροφής. Το μότο της είναι «to eat is a necessity, to eat intelligently is an art».

Περισσότερα άρθρα