ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΤΕ & ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΕΡΠΗ & ΤΟΝ ΕΡΠΗ ΖΩΣΤΗΡΑ

Πώς να αναγνωρίσετε & να αντιμετωπίσετε τον απλό έρπη & τον έρπη ζωστήρα

Απλός έρπης

Πρόκειται για ένα πολύ συνηθισμένο, οξύ εξάνθημα με κύριο χαρακτηριστικό τις φυσαλίδες, που οφείλεται στον ερπητοϊό ΗSV του ανθρώπου. O απλός έρπης είναι πολύ μολυσματικός και μεταδίδεται με άμεση επαφή με μολυσμένα άτομα και με αντικείμενα που έχουν έρθει σε επαφή με αυτά. Μετά την πρωτολοίμωξη, ο ιός βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση και παραμένει “αποθηκευμένος” στον οργανισμό. Εάν πέσει η άμυνα του οργανισμού ή σε περιπτώσεις έντονου στρες, ο ιός μπορεί να επανενεργοποιηθεί και να προσβάλει το δέρμα.

Κατηγοριοποίηση

Υπάρχουν δύο τύποι του ιού του απλού έρπητος. Ο τύπος 1, που προκαλεί τον επιχείλιο έρπητα, και ο τύπος 2, που προσβάλλει κυρίως τα γεννητικά όργανα, αν και η διάκριση αυτή δεν είναι απόλυτη. Λόγω στοματικού έρωτα μπορεί κάποιος να μολυνθεί από τον τύπο 1 στα γεννητικά όργανα ή αντίστοιχα κάποιος να μολυνθεί με τύπο 2 στα χείλη. Οι φυσαλίδες είναι συχνά επώδυνες.

Κλινική εικόνα

Η λοίμωξη από τον ιό του έρπητα τύπου 2 προκαλείται συνήθως μετά από σεξουαλική επαφή σε νεαρούς ενηλίκους που αναπτύσσουν οξέως βλάβες στην περιοχή του αιδοίου, του κόλπου και του πέους. Ο απλός έρπης των γεννητικών οργάνων σε μια επίτοκο είναι ένδειξη για καισαρική τομή, καθώς μπορεί να υπάρξει λοίμωξη του νεογνού με έντονες επιπτώσεις στην υγεία του.

Οι υποτροπές είναι το χαρακτηριστικό της ερπητικής λοίμωξης και συμβαίνουν στο ίδιο σημείο κάθε φορά, συνήθως στα χείλη, στο πρόσωπο ή στα γεννητικά όργανα. Προτού εμφανιστούν οι φυσαλίδες, μπορεί να προηγηθεί ένα αίσθημα καύσου, κνησμού ή και νυγμών. Oι φυσαλίδες σκάνε μετά από λίγες μέρες, δημιουργούνται εφελκίδες (κρούστες) και το εξάνθημα υποχωρεί μέσα σε μία εβδομάδα περίπου.

Παράγοντες που μπορεί να βοηθήσουν στην επανεμφάνιση του εξανθήματος είναι έντονο στρες, πτώση της άμυνας του οργανισμού από μία ίωση π.χ. ή ένα κρυολόγημα, έκθεση στον ήλιο και έντονη τριβή.

Διαβάστε επίσης

Θεραπεία

Μπορεί να δοθεί αντιική αγωγή με ασυκλοβίρη από το στόμα, η οποία μειώνει τη διάρκεια της προσβολής. Η μακροχρόνια χορήγηση ασυκλοβίρης από του στόματος είναι χρήσιμη στα άτομα που παρουσιάζουν συχνές υποτροπές. Άτομα με απλό έρπητα των γεννητικών οργάνων πρέπει να χρησιμοποιούν προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή. Η επαφή πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια των συμπτωματικών επεισοδίων.

Έρπης ζωστήρας

Ο έρπης ζωστήρας είναι ένα οξύ, φυσαλιδώδες εξάνθημα, που προκαλείται από την αναζωπύρωση του ιού της ανεμευλογιάς. Η κατανομή του εξανθήματος ακολουθεί την πορεία κάποιου νεύρου, στο λεγόμενο δερματόμιο. Ο ιός παραμένει “αποθηκευμένος” στον οργανισμό σε λανθάνουσα κατάσταση. Όταν ο ιός ενεργοποιηθεί, μεταναστεύει μέσω των νεύρων στο δέρμα.

Αρχικά, προηγείται πόνος και ευαισθησία και, στη συνέχεια, προκαλούνται οι δερματικές βλάβες του ζωστήρα. Συχνά σε αυτό το πρώιμο στάδιο μπορεί να θεωρηθεί λανθασμένα σαν ψύξη ή θλάση μυών. Στις βλάβες υπάρχει αποβολή του ιού και τα άτομα που έρχονται σε επαφή για πρώτη φορά με τους πάσχοντες μπορεί να αναπτύξουν ανεμευλογιά ή έρπητα ζωστήρα. Κατά ένα μικρό ποσοστό, εκτός της επαφής, μεταδίδεται ο ιός και με τα σταγονίδια.

Επιπλοκές

Στον έρπητα ζωστήρα μπορεί να παρουσιαστούν σοβαρές επιπλοκές. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η οφθαλμική προσβολή με έλκη του κερατοειδούς, κινητική παράλυση, διάσπαρτος έρπης ζωστήρας, συνήθως σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα και μεθερπητική νευραλγία, με πόνο που εμμένει μετά το πέρας του εξανθήματος, συνήθως στα ηλικιωμένα άτομα. Σπάνιες επιπλοκές είναι επίσης η πνευμονίτιδα και η μηνιγγοεγκεφαλίτιδα.

Θεραπεία

Προς αποφυγή των παραπάνω επιπλοκών, δίνεται αγωγή από του στόματος με ασυκλοβλίρη και τοπικά συνιστάται η  χρήση αντισηπτικών. Επί πόνου, δίνονται παυσίπονα, προς αποφυγή της μεθερπητικής νευραλγίας.

Το ζωντανό εμβόλιο ανεμευλογιάς-ζωστήρα (Zostavax) μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της λοίμωξης σε άτομα άνω των 50 ετών.

Διαβάστε επίσης

Γκιγκέλος Γιώργος

Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Τ. Ιατρός Νοσοκομείου Συγγρός

Τηλ.: 210.7222155 (ιατρείο) & 6944897997

Διεύθυνση: Ιφικράτους 6, Παγκράτι, 11634

E-mail: gkigkelos@yahoo.gr

www.drgigelos.gr

Facebook: Dr Gigelos clinic

Instagram: drgigelosclinic

Ο Γκιγκέλος Γεώργιος, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής και πρώην ιατρός και συνεργάτης του Νοσοκομείου “Ανδρέας Συγγρός”. Τα τελευταία 30 χρόνια έχει εμπειρία στην κλινική δερματολογία, αφροδισιολογία, αισθητική και χειρουργική δερματολογία. Αναλαμβάνει περιστατικά κάθε ηλικίας και ποικίλης φύσεως όπως ακμή, oυλές, κονδυλώματα, ευρυαγγείες, peeling, εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέως αλλά και botox. Ο γιατρός ιδιωτεύει στο Παγκράτι και στο ιατρείο παρέχονται και υπηρεσίες laser αποτρίχωσης, fractional laser, καθαρισμού προσώπου κ.ά.