Πώς μπορώ να βοηθήσω το μωρό μου κατά την οδοντοφυΐα;

Η οδοντοφυΐα & τα στάδιά της

Τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να αναπτύσσονται από την ηλικία των 6 μηνών, αν και αυτό μπορεί να διαφέρει έως και 6 μήνες. Αυτό εξηγεί γιατί ορισμένα βρέφη εμφανίζουν τα πρώτα τους δοντάκια σε ηλικία 6 μηνών  ενώ άλλα νήπια δεν θα δουν τα πρώτα νεογιλά δόντια τους μέχρι να γίνουν περίπου 1 έτους.

Τα νεογιλά δόντια σχηματίζονται πρώτα μέσα στο οστό της γνάθου (ονομάζεται φατνιακό οστό). Προχωρούν σταδιακά έξω από το οστό της γνάθου και μέσα από τα ούλα. Κατόπιν, εμφανίζεται ο οδοντικός θύλακας και τελικά ολόκληρη η μύλη του δοντιού είναι ορατή. Στη συνέχεια, οι ρίζες σχηματίζονται μέσα στο φατνιακό οστό.

Τη στιγμή που η μύλη του νεογιλού δοντιού  διαπερνά το ούλο, ο πόνος είναι πιο οξύς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ούλα των μωρών, τα οποία διεγείρονται από τον θηλασμό, είναι παχιά και δυνατά.

Πόσο διαρκεί η οδοντοφυΐα;

Χρειάζονται κατά μέσο όρο 8 ημέρες για να διαπεράσει το δόντι τα ούλα του μωρού σας. Αλλά η συνολική διαδικασία είναι πολύ μεγαλύτερη σε διάρκεια, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω. Αν ο αριθμός των παιδικών δοντιών είναι 20, αυτό σημαίνει τουλάχιστον 160 ημέρες κατά τις οποίες το μωρό σας μπορεί να διαταραχθεί λόγω της οδοντοφυΐας.Γενικά, μια ομάδα δοντιών εμφανίζεται κάθε 6 μήνες μεταξύ της ηλικίας των 0 και 3 ετών όπου ολοκληρώνεται η ανάπτυξη του νεογιλού φραγμού.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το μικρό μου κατά την οδοντοφυΐα;

Δεν υπάρχουν θαυματουργά φάρμακα για την οδοντοφυΐα – ορισμένα γιατροσόφια της γιαγιάς όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματικά, αλλά μπορεί να είναι και επικίνδυνα.

Η οδοντοφυΐα προκαλεί έντονο πόνο και δυσάρεστα συμπτώματα για το μωρό. Ευτυχώς, υπάρχουν απλές  λύσεις ώστε να βοηθήσετε το μωρό σας να ξεπεράσει τη δοκιμασία αυτή.

Συμβουλή Νο 1 Μασητικοί δακτύλιοι

Τα δαχτυλίδια οδοντοφυΐας που τοποθετούνται στην κατάψυξη για λίγα λεπτά για να κρυώσουν – αλλά όχι τόσο ώστε να κολλήσουν στα ούλα – είναι δημοφιλή στα μωρά, καθώς συνδυάζουν δύο ευεργετικά αποτελέσματα: το μάσημα και το μούδιασμα που προσφέρει το κρύο. Μπορείτε επίσης να δώσετε στο μωρό σας μια οδοντόβουρτσα με πολύ μαλακές ίνες για να τη μασάει. Επιλέξτε οδοντόβουρτσα ειδικά σχεδιασμένη για μικρά παιδιά. Όχι μόνο θα ανακουφίσει τον πόνο, αλλά θα εξοικειώσει το μωρό σας με την οδοντόβουρτσα, την οποία σύντομα θα πρέπει να χρησιμοποιεί τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα!

Συμβουλή Νο 2 Gel ούλων

Τα στοματικά gel  περιέχουν συστατικά που βοηθούν στη μείωση του πόνου. Έχουν επίσης ωραία γεύση, ώστε να αποσπάσουν την προσοχή του μωρού σας από την ενόχληση. Ένα μασάζ στα ούλα που πονάνε είναι και αυτό ευεργετικό για μείωση της δυσφορίας. Δεν περιέχουν φαρμακευτικές ουσίες αλλά εκχυλίσματα φυτών γνωστών και για τις καταπραϋντικές τους  ιδιότητες όπως γαρυφαλέλαιο, μύρο, άρνικα, μολόχα κτλ . Όπως και με τα παυσίπονα, πρέπει να τηρείται η δοσολογία που προτείνει ο κατασκευαστής, καθώς τα μωρά τείνουν να καταπίνουν το gel.

Συμβουλή Νο 3 Φαρμακευτικές θεραπείες

Για να  ανακουφίσετε επώδυνα επεισόδια, μπορείτε να χορηγήσετε παρακεταμόλη στο μωρό σας, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου σας, σε δοσολογία προσαρμοσμένη στο βάρος ή/και στην ηλικία του. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί ώστε να μην υπερβείτε τη συνταγογραφούμενη δοσολογία και φυσικά προχωράτε σε αυτή τη λύση μόνο αν οι προηγούμενες δυο δεν είχαν τα απαιτούμενα αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης

Αγαπητοί  γονείς  η ταλαιπωρία τόσο η δική σας όσο και των μικρών σας όταν εκείνα βγάζουν τα δοντάκια τους είναι μεγάλη. Οπλιστείτε με υπομονή, κουράγιο και μη διστάσετε να απευθυνθείτε στον οδοντίατρό σας για οποιαδήποτε απορία σας.

Σιμοπούλου Αθ. Βασιλική

Στρατιωτικός χειρουργός οδοντίατρος

DDS Msc

Ειδικευθείς στη Νοσοκομειακή Οδοντιατρική και Στοματολογία, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μετεκπαιδευθείς στη Δημόσια Υγεία, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας

 

Στοιχεία επικοινωνίας γιατρού: Tooth experts, Δημ.Σούτσου 22, Αθήνα

                                                         τηλ: 211.750.2466, 6934084240

                                                         Email: vicky.simopoulou@gmail.com

Η κα. Σιμοπούλου Βασιλική γεννήθηκε στην πόλη της Λάρισας όπου μεγάλωσε και πέρασε τα μαθητικά της χρόνια. Εισήχθη κατόπιν πανελληνίων εξετάσεων στην οδοντιατρική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απ’ όπου και αποφοίτησε τρίτη με σειρά βαθμολογίας τον Ιούλιο του 2014  και τον Οκτώβριο του 2014 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού Υγειονομικού από τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων. Έχει ειδικευθεί στην Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών στην Κλινική της Στοματολογίας με εξειδίκευση στη Νοσοκομειακή Οδοντιατρική. Επιπλέον ολοκλήρωσε με «Άριστα» το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Δημόσιας Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Από το 2009 συμμετέχει εθελοντικά σε κοινωνικά οδοντιατρικά προγράμματα και λαμβάνει μέρος σε οδοντιατρικά και ιατρικά συνέδρια με επιστημονικές ανακοινώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει θεωρητικά και πρακτικά σεμινάρια και ενημερώνεται διαρκώς για τις επιστημονικές εξελίξεις της οδοντιατρικής σε διεθνή συνέδρια. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον στρέφεται στις εργασίες επανορθωτικής οδοντιατρικής, στις ενδοδοντικές θεραπείες(απονευρώσεις), στις ακίνητες και κινητές προσθετικές αποκαταστάσεις καθώς επίσης σε νεότερες τεχνικές, τόσο στον τομέα της αισθητικής όσο και της παιδοδοντίας. Στόχος της γιατρού είναι να χτίζει πανέμορφα υγιή χαμόγελα και να εμψυχώνει ιδιαίτερα τους μικρούς ασθενείς να αποκτήσουν σωστές συνήθειες στοματικής υγιεινής για τα επόμενα χρόνια της ζωής τους. Γι’ αυτό το λόγο μοναδικό της μέλημα είναι η παροχή υψηλής ποιότητας οδοντιατρικής φροντίδας με τον ιδανικό τρόπο και τα πιο φιλικά για τους ασθενείς υλικά και τεχνικές. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην οδό Δημ. Σούτσου 22, στην Αθήνα με την επωνυμία Tooth Experts όπου υποδέχεται με χαμόγελο και αμέριστη διάθεση μικρούς και μεγάλους ασθενείς.

Περισσότερα άρθρα