Πιπίλα & θηλασμός δακτύλου: Στραβώνουν τα δόντια του παιδιού μου;

Πολλά μωρά και μικρά παιδιά θηλάζουν ένα ή περισσότερα δάκτυλα μέσα στην κοιλίτσα της μαμάς τους  πριν ακόμη γεννηθούν. Η συνήθεια αυτή η οποία συνεχίζεται και στην εξωμήτριο ζωή τους παρέχει ασφάλεια, τα ηρεμεί και πολλές φορές τα βοηθάει να αποκοιμηθούν. Όταν έρχεται το μωρό σας στον κόσμο, αποζητά την αγκαλιά σας, την επαφή με εσάς. Ο θηλασμός εκτός από τη βασική τροφή εξασφαλίζει και τη σωματική επαφή που τόσο είναι απαραίτητη στο μωρό σας. Η πιπίλα «μιμείται» τη μαμά, αποτελεί ένα υποκατάστατό της, ηρεμεί το μωρό, το νανουρίζει και  το ανακουφίζει.

Κάποιοι σίγουρα θα πουν σε μια μαμά να δώσει στο παιδί της πιπίλα ενώ κάποιοι άλλοι θα της πουν να μη δώσει. Σίγουρα θα πρέπει μια μαμά πριν κάνει το οτιδήποτε, να ακολουθήσει τη δική της γνώμη και αυτό που η ίδια πιστεύει πώς θα είναι καλό για το μωρό της.

Ωστόσο, μπορεί να επηρεαστεί η θέση των δοντιών ή/και η ανάπτυξη των γνάθων όταν η συνήθεια γίνεται με μεγάλη ένταση και για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα.

Προβλήματα που σχετίζονται με το θηλασμό δακτύλου & την πιπίλα

Ο έντονος, συχνός (κατά τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου) και παρατεταμένος χρονικά θηλασμός του δακτύλου ή της πιπίλας  μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα δόντια του παιδιού όπως :

 1. αυξημένη οριζόντια πρόταξη ή “πεταχτά μπροστινά δόντια” δηλαδή τα μπροστινά δόντια δεν εφάπτονται όταν κλείνει το στόμα
 2. προεξέχουσα ή/και στενή άνω γνάθος
 3. αλλαγή της θέσης της γλώσσας: η τοποθέτηση της γλώσσας ανάμεσα στα δόντια της άνω και κάτω γνάθου έχει σαν αποτέλεσμα όταν το παιδί κλείνει το στόμα του να υπάρχει “κενό” μεταξύ των δοντιών (χασμοδοντία).
 4. Η ανάπτυξη της ομιλίας σε ένα παιδί δε φαίνεται να επηρεάζεται από το πόσες ώρες χρησιμοποιεί την πιπίλα σε καθημερινή βάση αλλά από τη διάρκεια σε μήνες. Αυτό που προτείνεται από τους λογοθεραπευτές είναι να διακόπτεται η χρήση της πιπίλας σχετικά νωρίς , συγκεκριμένα να γίνεται στους 12-18 μήνες. Θεωρείται ότι αυτό το ηλικιακό στάδιο αποτελεί ορόσημο στην ανάπτυξη της ομιλίας.

Διαβάστε επίσης

Τα περισσότερα παιδιά σταματούν μόνα τους το θηλασμό του δακτύλου ή της πιπίλας μετά την ηλικία των τεσσάρων χρόνων οπότε τα παραπάνω προβλήματα μπορεί να αυτοδιορθωθούν καθώς η  χρήση πιπίλας είναι ένας συνηθισμένος τρόπος κάλυψης της ανάγκης του θηλασμού, πού μπορεί να λειτουργήσει και προληπτικά κατά της συνήθειας θηλασμού του δακτύλου.

Τρόποι αντιμετώπισης του θηλασμού δακτύλου και πιπίλας

Υπάρχουν ορισμένοι απλοί τρόποι με τους οποίους οι γονείς και τα άτομα φροντίδας του παιδιού μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να διακόψει αυτή τη συνήθεια:

 1. Συζητάμε με το παιδί με υπομονή και κατανόηση, χωρίς να χρησιμοποιούμε υποτιμητικά λόγια και χωρίς να το φοβίζουμε για πιθανές συνέπειες.
 2. Αναπληρώνουμε το αίσθημα ασφάλειας που προσφέρει ο θηλασμός με περισσότερη φροντίδα, χρόνο και προσοχή από μέρους μας προς το παιδί.
 3. Χρησιμοποιούμε ένα ημερολόγιο καταγραφής των προσπαθειών του παιδιού. Στο τέλος του μήνα το παιδί ανταμείβεται για την προσπάθεια με κάτι που επιθυμεί έντονα, πχ ένα παιχνίδι ή μια επίσκεψη στο αγαπημένο του πάρκο.

Σε περίπτωση που το παιδί εξακολουθεί να θηλάζει το δάκτυλο του μετά από τα 5 του χρόνια, ο οδοντίατρος μπορεί να εξηγήσει στο παιδί γιατί θα πρέπει να σταματήσει αυτή την έξη. Η χρήση της πιπίλας είναι προτιμότερη από τον θηλασμό του δακτύλου, διότι η συνήθεια αυτή σταματά ευκολότερα.

Αρκετές φορές η προσπάθεια αποφυγής της χρήσης της πιπίλας οδηγεί στο θηλασμό του δακτύλου το οποίο σαν υποκατάστατο της συνήθειας μπορεί να έχει σοβαρότερες συνέπειες για την ανάπτυξη των γνάθων.

Η επιλογή της κατάλληλης πιπίλας μπορεί να μειώσει τυχόν προβλήματα στα δόντια και στις γνάθους του παιδιού αρκεί να παρουσιάζει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

 1. Το μέγεθος της πιπίλας πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε να μη χωράει ολόκληρη στο στόμα του παιδιού. Θα επιλέξετε την πιπίλα ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκει το μικρούλι σας.
 2. Η θηλή πρέπει να είναι μαλακή με όσο το δυνατό λεπτότερο και ευλύγιστο αυχένα. Το σχήμα της πρέπει να είναι ανατομικά συμμετρικό, για να είναι πάντα σωστά τοποθετημένη στο στόμα του μωρού.
 3. Θα πρέπει να έχει πεπλατυσμένο σχήμα και μικρό ύψος ώστε να επηρεάζει όσο το δυνατόν λιγότερο την ανάπτυξη των γνάθων.
 4. Η προστατευτική ασπίδα πρέπει να έχει κατάλληλη καμπυλότητα για να εφαρμόζει ικανοποιητικά στην περιοχή των χειλιών και να έχει πολλές και μεγάλες τρύπες αερισμού, ώστε να μην ερεθίζεται το δέρμα γύρω από τα χείλη από το σάλιο.
 5. Η πιπίλα πρέπει να είναι κατασκευασμένη με τέτοιον τρόπο, ώστε να είναι εντελώς αδύνατη η αποσυναρμολόγησή της από ένα παιδί.

Οφείλουμε να πούμε ότι η στήριξη της πιπίλας με κορδέλα γύρω από το λαιμό του μωρού απαγορεύεται αυστηρά, διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πνιγμού.

Επιπλέον η πιπίλα δεν πρέπει ποτέ να επικαλύπτεται με μέλι, ζάχαρη ή οποιοδήποτε άλλο γλυκαντικό γιατί μπορεί να προκληθεί τερηδόνα στα δόντια του παιδιού όπως επίσης η πιπίλα δεν πρέπει να καθαρίζεται μέσα στο στόμα της μητέρας με το σάλιο της.

Αγαπητή μαμά οπλίσου με υπομονή και προσπάθησε να αποτρέψεις το μικρό σου από τη χρήση της πιπίλας σταδιακά και εξασφαλίζοντας, πρωτίστως, την ηρεμία του παιδιού σου αλλά  και τη δική σου. θα σε συμβούλευα, λοιπόν, να αποφύγεις να τη δωρίσεις στο μικρό σου, αλλά αν διαπιστώσεις ότι είναι λάτρης του δαχτύλου του τότε να τη δώσεις χωρίς δεύτερη σκέψη! Αυτό που συνηθίζουμε να λέμε είναι ότι η πιπίλα έστω και δύσκολα κόβεται, το δάχτυλο όμως όχι!

Σιμοπούλου Αθ. Βασιλική

Στρατιωτικός χειρουργός οδοντίατρος

DDS Msc

Ειδικευθείς στη Νοσοκομειακή Οδοντιατρική και Στοματολογία, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μετεκπαιδευθείς στη Δημόσια Υγεία, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας

Στοιχεία επικοινωνίας γιατρού: Tooth experts, Δημ.Σούτσου 22, Αθήνα

                                                         τηλ: 211.750.2466, 6934084240

                                                         Email: vicky.simopoulou@gmail.com

Η κα. Σιμοπούλου Βασιλική γεννήθηκε στην πόλη της Λάρισας όπου μεγάλωσε και πέρασε τα μαθητικά της χρόνια. Εισήχθη κατόπιν πανελληνίων εξετάσεων στην οδοντιατρική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απ’ όπου και αποφοίτησε τρίτη με σειρά βαθμολογίας τον Ιούλιο του 2014  και τον Οκτώβριο του 2014 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού Υγειονομικού από τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων. Έχει ειδικευθεί στην Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών στην Κλινική της Στοματολογίας με εξειδίκευση στη Νοσοκομειακή Οδοντιατρική. Επιπλέον ολοκλήρωσε με «Άριστα» το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Δημόσιας Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Από το 2009 συμμετέχει εθελοντικά σε κοινωνικά οδοντιατρικά προγράμματα και λαμβάνει μέρος σε οδοντιατρικά και ιατρικά συνέδρια με επιστημονικές ανακοινώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει θεωρητικά και πρακτικά σεμινάρια και ενημερώνεται διαρκώς για τις επιστημονικές εξελίξεις της οδοντιατρικής σε διεθνή συνέδρια. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον στρέφεται στις εργασίες επανορθωτικής οδοντιατρικής, στις ενδοδοντικές θεραπείες(απονευρώσεις), στις ακίνητες και κινητές προσθετικές αποκαταστάσεις καθώς επίσης σε νεότερες τεχνικές, τόσο στον τομέα της αισθητικής όσο και της παιδοδοντίας.

Στόχος της γιατρού είναι να χτίζει πανέμορφα υγιή χαμόγελα και να εμψυχώνει ιδιαίτερα τους μικρούς ασθενείς να αποκτήσουν σωστές συνήθειες στοματικής υγιεινής για τα επόμενα χρόνια της ζωής τους. Γι’ αυτό το λόγο μοναδικό της μέλημα είναι η παροχή υψηλής ποιότητας οδοντιατρικής φροντίδας με τον ιδανικό τρόπο και τα πιο φιλικά για τους ασθενείς υλικά και τεχνικές. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην οδό Δημ.Σούτσου 22, στην Αθήνα με την επωνυμία Tooth Experts όπου υποδέχεται με χαμόγελο και αμέριστη διάθεση μικρούς και μεγάλους ασθενείς.