«Καλοκαιρινά τσιμπήματα»: Τι προτείνει ο παιδίατρος!

To καλοκαίρι μαζί με την ζέστη, κάνουν την εμφάνισή τους και διάφορα έντομα. Όπως σφήκες, μέλισσες, κουνούπια, τσούχτρες. Αν τσίμπησε “κάτι” το παιδί, αυτό θα φανεί από πρήξιμο και κοκκίνισμα του δέρματος το οποίο συνοδεύεται από πόνο και φαγούρα.

 

Παρακάτω θα δούμε τρόπους έτσι ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες τσιμπήματος, παίρνοντας κάποια απλά προληπτικά μέτρα.

  • Αποφύγετε να βρίσκεστε με το παιδί σε περιοχές όπου υπάρχουν έντομα. Τα λιμνάζοντα νερά, οι κήποι, τα δένδρα και τα λουλούδια όταν ανθίζουν, οι εστίες σκουπιδιών αποτελούν συνήθως και εστίες κινδύνου.
  • Προσοχή στο ντύσιμο του παιδιού κατά τους θερινούς μήνες ώστε να μην είναι εκτεθειμένο πολύ το δέρμα του. Προτιμήστε τα μακρυμάνικα δροσερά ρούχα καθώς και τα παντελόνια κάτω από το γόνατο που προστατεύουν το σώμα του τόσο από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο όσο και στα έντομα.
  • Καλό είναι να γνωρίζετε ότι τα έντομα έλκονται από τα έντονα χρώματα και τις έντονες οσμές. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε καλλυντικά και αρωματικά προϊόντα για την καθαριότητα και φροντίδα του παιδιού, που αφήνουν έντονο άρωμα διότι θα είναι πιο εύκολο το τσίμπημα.

Αν παρόλα αυτά τελικά επέλθει το τσίμπημα θα πρέπει να γνωρίζετε τι πρόκειται να αντιμετωπίσετε. Τα τσιμπήματα εντόμων μπορεί να προκαλέσουν τοπικό ερεθισμό στο δέρμα, που συνήθως υποχωρεί μετά από μια ημέρα χωρίς φαρμακευτική θεραπεία.

 

Τσιμπήματα από έντομα:

 

Σφήκες – Μέλισσες: Οι σφήκες είναι πιο επιθετικές από τις μέλισσες. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε περίπτωση που το τσίμπημα γίνει στον λαιμό ή το στόμα, επειδή μπορεί να δυσκολέψει την αναπνοή. Άτομα με ευαισθησίες μπορεί να εκδηλώσουν πολύ γρήγορα αλλεργικό σοκ.

 

Σε περίπτωση τσιμπήματος ακολουθήστε τις εξής οδηγίες:

 

Αφαιρέστε με ένα τσιμπιδάκι που προηγουμένως το έχετε απολυμάνει το κεντρί της σφήκας ή της μέλισσας. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν ασκούμε πίεση στο κεντρί, γιατί είναι πολύ πιθανόν να ελευθερώσουμε περισσότερο δηλητήριο στη πληγή. Ξεπλένουμε με άφθονο νερό και σαπούνι τη περιοχή και βάζουμε αμμωνία έτσι ώστε να ανακουφίσουμε το πόνο, ενώ για το πρήξιμο τοποθετούμε κρύες κομπρέσες. Σε περίπτωση έντονης φαγούρας ακολουθήστε τις οδηγίες του ιατρού ή του φαρμακοποιού σας και βάλτε κάποια αλοιφή κορτιζόνης με αντιβιοτικό ή κάποιο αντιισταμινικό.

 

ΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΕΝΕΣΗ ΚΟΡΤΙΖΟΝΗΣ ΚΑΙ ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗΣ.

 

ΑΝ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙ ΣΗΜΑΔΙΑ ΟΠΩΣ ΩΧΡΟΤΗΤΑ, ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΑ, ΡΙΓΗ, ΔΥΣΠΝΟΙΑ, ΚΡΥΟ ΙΔΡΩΤΑ ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ, ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΥ ΣΟΚ.

 

Τσιμπήματα από σκνίπες-κουνούπια:

 

Τα συμπτώματα μετά το τσίμπημα είναι μικρή αίσθηση τσουξίματος και φαγούρας στο δέρμα, ενώ το σημείο γρήγορα κοκκινίζει και ελαφρά πρήζεται.

 

Σε περίπτωση τσιμπήματος ακολουθήστε τις εξής οδηγίες:

  • Οι έντομο-απωθητικές παστίλιες, αν και βοηθούν, χρειάζονται μεγάλη προσοχή (πλύσιμο χεριών μετά την χρήση και τοποθέτηση μακριά από τα κρεβάτια).
  • Oι σήτες στις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού και οι κουνουπιέρες στα κρεβάτια έχουν αρκετά καλό αποτέλεσμα.
  • Χρησιμοποιείστε φυσικά έντομο-απωθητικά, που θα προμηθευτείτε στα φαρμακεία και περιέχουν αιθέρια έλαια από βότανα και φυτά.

Αν δεν αποφύγετε το τσίμπημα βάλτε αμμωνία και αν το πρήξιμο γίνει έντονο χρησιμοποιείστε μια αντιισταμινική κρέμα ή κορτιζονούχα. Αποφύγετε το ξύσιμο της περιοχής όπου έχει γίνει το τσίμπημα διότι υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης.

 

Τσιμπήματα στη θάλασσα

 

Τσούχτρες: Υπάρχουν πολλών ειδών τσούχτρες, αλλά οι επικίνδυνες περιέχουν μια τοξίνη στα πλοκάμια τους, η οποία απελευθερώνεται όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα. Μόλις προκληθεί το τσίμπημα εμφανίζεται εξάνθημα, πρήξιμο, φαγούρα, πόνος που η διάρκεια τους μπορεί να κρατήσει αρκετές ώρες.

 

Σε περίπτωση τσιμπήματος ακολουθήστε τις εξής οδηγίες:

 

Ελέγξτε το σημείο που έχει γίνει το τσίμπημα και απομακρύνετε με μια λαβίδα πολύ προσεκτικά. Στη συνέχεια ρίξτε άφθονο θαλασσινό νερό. Έπειτα βάλτε αμμωνία για γρήγορη ανακούφιση ή μια κρέμα με κορτιζόνη και αντιισταμινική δράση.

 

Αχινοί: Τα αγκάθια που διεισδύουν στο δέρμα προκαλούν πόνο, ερεθισμό και πιθανώς αργότερα την ανάπτυξη κοκκιωμάτων.

 

Σε περίπτωση τσιμπήματος ακολουθήστε τις εξής οδηγίες:

 

Προσπαθείστε με ένα τσιμπιδάκι να βγάλετε τα αγκάθια που προεξέχουν με πολύ προσοχή, χωρίς να τα σπάσετε. Μόλις καθαρίσετε τη περιοχή βάζετε συχνά επιθέματα με ξύδι.

 

Δράκαινες: Είναι ψάρια τα οποία συνήθως βρίσκονται μέσα στην άμμο οπότε εύκολα μπορούν να πατηθούν.

 

Έχουν επτά δηλητηριώδεις αγκαθωτές ακτίνες στο ραχιαίο πτερύγιο, ενώ και στην άκρη του επικαλύμματος υπάρχει ένα αγκάθι. Αυτά συνδέονται με δηλητηριώδεις αδένες, το δηλητήριο των οποίων ενεργεί τόσο στο νευρικό σύστημα του ανθρώπου όσο και στο αίμα. Ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα αλλεργικού σοκ.

 

Σε περίπτωση τσιμπήματος ακολουθήστε τις εξής οδηγίες:

 

Το σκέλος που τραυματίστηκε πρέπει να τεθεί σε πολύ ζεστό νερό, τόσο, ώστε να μην προκαλέσει στον παθώντα εγκαύματα. Σε θερμοκρασίες άνω των 40 °C το δηλητήριο της δράκαινας αδρανοποιείται. Οι ψαράδες που γνωρίζουν από αυτά, προτείνουν να πλησιάσουμε με ιδιαίτερη προσοχή (για να μην πάθουμε έγκαυμα) την καύτρα ενός τσιγάρου στην πληγή.

 

Συνήθως ύστερα από 48 – 72 ώρες ο πόνος και το πρήξιμο υποχωρούν. Θα πρέπει να ενημερωθεί ο γιατρό σας που μπορεί να σας συστήσει αναλγητικά χάπια.

 

Λάιος Παναγιώτης

Παιδίατρος

www.pedmed.gr

6985999000

 

Ο κύριος Λάιος Παναγιώτης είναι παιδίατρος με ιδιωτικό ιατρείο στη Νέα Σμύρνη. Είναι πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και υπ. Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου LMU Μονάχου. Κατά την διάρκεια των σπουδών διεξήγε με υποτροφίες πρακτική άσκηση σε μεγάλα νοσοκομεία όπως Karonlinska στην Στοκχόλμη , Meyer στην Φλωρεντία, στην μοναδική ιδιωτική ιατρική σχολή Witten – Herdecke της Γερμανίας και στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ευρώπης AKH Wien στην Βιέννη. Έχει εκπαιδευθεί σε μεγάλα παιδιατρικά κέντρα σε Αγγλία, Γερμανία, Ελβετία, στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων “Π. & Α. Κυριακού” και στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων “Ελπίδα”. Επίσης, έχει διεξάγει πρωτότυπη έρευνα στο αντικείμενο της Μοριακής Νεογνολογίας στο Πανεπιστήμιο LMU του Μονάχου, στα πλαίσια της Διδακτορικής του Διατριβής. Οι ποικίλες μετεκπαιδεύσεις του αφορούν στους τομείς της Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας (Πανεπ.Χαϊδελβέργης), αναγνωρισμένη από το ΚΕΣΥ, του Παιδιατρικού Υπερήχου (πανεπ.Χαϊδελβέργης & Ιένας), αναγνωρισμένη από το ΚΕΣΥ, της Παιδοκαρδιολογίας & Αναπτυξιακών διαταραχών, μέσα από την εμπειρία του σε ιδιωτικά παιδιατρικά ιατρεία σε Γερμανία και Ελβετία και της Παιδοπνευμονολογίας & Αλλεργιολογίας, ως συνεργάτης της πανεπιστημιακής κλινικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ακόμα, έχει μεγάλη εμπειρία σε παιδιά προσχολικής ηλικίας μέσα από την εκτενή συνεργασία του ως παιδίατρος σε 6 δήμους της επικράτειας αλλά και σε παιδιά με χρόνιες παθήσεις δουλεύοντας μέχρι και σήμερα σε δομές αρωγής ατόμων ΑμΕΑ.

 
 
Περισσότερα άρθρα