ακμη εφηβεία λοιμωξη δερματος

Ιογενείς λοιμώξεις δέρματος σε παιδιά & εφήβους: Πώς να τις αναγνωρίσεις

Το δέρμα είναι σημαντική άμυνα του οργανισμού, καθώς αποτελεί έναν φραγμό στις διάφορες λοιμώξεις. Όταν υπάρξει λύση του δέρματος μέσω π.χ. ενός τραυματισμού, δημιουργείται μία πιθανή δίοδος μικροοργανισμών στο εσωτερικό του οργανισμού. Αυτοί οι μικροοργανισμοί μπορεί να υπάρχουν φυσιολογικά στο δέρμα όπως π.χ. βακτήρια ή και όχι, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τους ιούς. Παρακάτω θα αναλύσουμε κάποιες πολύ συνηθισμένες ιογενείς λοιμώξεις σε παιδιά, εφήβους και ενηλίκους.

Μολυσματική τέρμινθος

Η μολυσματική τέρμινθος χαρακτηρίζεται από ροδαλές βλατίδες, δηλαδή οι δερματικές βλάβες εξέχουν, είναι σαφώς αφοριζόμενες και προκαλούνται από έναν DNA ιό. Μπορεί να προσβάλλει παιδιά αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία. Μεταδίδεται με σωματική ή σεξουαλική επαφή ή από τις πετσέτες. Είναι ιδιαίτερα μολυσματική, εξού και το όνομά της, γι’ αυτό και οι βλατίδες είναι συνήθως πολλαπλές και εμφανίζονται σε πρόσωπο, λαιμό, κορμό και γεννητικά όργανα. Οι βλατίδες έχουν ένα τυρώδες περιεχόμενο που εμπεριέχει τον ιό. Χωρίς θεραπεία, οι βλάβες θα υποστρέψουν αυθόρμητα, αν και αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες, έως και δύο χρόνια.

Στους ενηλίκους και τα μεγάλα παιδιά γίνεται αφαίρεση του περιεχομένου των βλατίδων με λαβίδα, με λέιζερ και με κρυοθεραπεία. Τα μέτρα αυτά δύσκολα γίνονται δεκτά από μικρά παιδιά και η καλύτερη προσέγγιση είναι να δίνονται οδηγίες στους γονείς για την αντιμετώπιση της πάθησης με τη βοήθειά τους. Στις μικρές ηλικίες, σε εκτεταμένες βλάβες, η αφαίρεση μπορεί να γίνει υπό γενική νάρκωση.

Ιογενείς μυρμηκιές

Οι μυρμηκιές είναι συχνοί και καλοήθεις δερματικοί όγκοι, που οφείλονται στη λοίμωξη των κυττάρων της επιδερμίδας από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Λόγω λύσης της συνέχειας του δέρματος, ο ιός εισέρχεται στο δέρμα και αποκτάται με τη σωματική επαφή, τη σεξουαλική επαφή, καθώς και σε κολυμβητήρια.

 

Οι μυρμηκιές εμφανίζονται συνήθως σε χέρια και πέλματα και πιο σπάνια προσβάλλουν το πρόσωπο και τα γεννητικά όργανα. Η επιδερμίδα εμφανίζει υπερκεράτωση, δηλαδή οι δερματικές βλάβες είναι πεπαχυσμένες. Ο γιατρός μπορεί να αφαιρέσει αυτή την πεπαχυσμένη επιφάνεια και να δώσει τοπική κερατολυτική θεραπεία ή να κάνει τοπικά κρυοθεραπεία. Επίσης, με τοπική αναισθησία οι μυρμηκιές, αναλόγως το μέγεθος και την τοποθεσία τους, μπορούν να καυτηριαστούν ή να αφαιρεθούν με λέιζερ.

Διαβάστε επίσης

Ορθογεννητικά κονδυλώματα

Τα ορθογεννητικά κονδυλώματα οφείλονται και αυτά στον DNA ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (ΗPV) και μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί πάνω από 200 τύποι του ιού. Ωστόσο, οι τύποι των ΗPV που προσβάλλουν τον βλεννογόνο των γεννητικών οργάνων είναι άλλοι από αυτούς που προκαλούν μυρμηκιές ή θηλώματα. Κάποιες μορφές του μπορούν να προκαλέσουν κονδυλώματα, ένω άλλες μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση, η οποία επιφέρει προκαρκινικές δυσπλασίες. Οι τύποι αυτοί διαχωρίζονται λοιπόν σε low risk και high risk, με τους τελευταίους να προκαλούν στις γυναίκες προκαρκινικές βλάβες, έως και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Όλοι οι τύποι του HPV μεταδίδονται μέσω δερματικής επαφής, και επομένως, δεν απαιτείται πλήρης σεξουαλική επαφή για τη μετάδοση.

Μπορεί κάποιος να μολυνθεί με τον ιό και μέσω χρήσης πετσέτας από μολυσμένο άτομο, όπως επίσης και από τα υγρά που εκκρίνονται πριν ή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Ο ΗPV είναι ο πιο συνήθης σεξουαλικά μεταδιδόμενος παθογόνος μικροοργανισμός στις αναπτυγμένες χώρες.

Διαβάστε επίσης

Στους άντρες προσβάλλουν το πέος ή τη βάση αυτού, καθώς και την περιπρωκτική περιοχή. Στις γυναίκες μπορεί να προσβληθούν το αιδοίο, το περίνεο (μεταξύ αιδοίου και πρωκτού), ο κόλπος και η περιπρωκτική περιοχή. Η διενέργεια πρωκτοσκόπησης, εάν υπάρχουν περιπρωκτικά κονδυλώματα, ή κολποσκόπησης, εάν υπάρχουν κονδυλώματα στα γυναικεία γεννητικά όργανα, είναι απαραίτητη για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων.

Υπάρχουν πολλές θεραπείες αναλόγως με το μέγεθος και την τοποθεσία των κονδυλωμάτων. Γίνεται καυτηριασμός με τοπική αναισθησία, κρυοπηξία και δίνεται αγωγή με κρέμες ποδοφυλλίνης ή ιμικιμόδης. Οι σεξουαλικοί σύντροφοι πρέπει, επίσης, να εξετάζονται. Στους άντρες είναι σκόπιμη η πεοσκόπηση και στις γυναίκες γίνεται κολποσκόπηση και ΗPV-DNA-Test. Αυτό γίνεται με επίχρισμα από τον τράχηλο, όπως διενεργείται και το ΠΑΠ-Τεστ. Έτσι, μπορεί να ανιχνευθεί γενετικό υλικό του ιού ΗPV, καθώς και να γίνει τυποποίηση αυτού με διαχωρισμό σε low και high risk. Στις γυναίκες που φέρουν κονδυλώματα, είναι αναγκαία η συνεργασία δερματολόγων με γυναικολόγους.

Σημαντικό μέτρο πρόληψης είναι η χρήση προφυλακτικού. Οι ασθενείς με κονδυλώματα πρέπει να εξετάζονται και για άλλα νοσήματα των γεννητικών οργάνων.

Διαβάστε επίσης

Γκιγκέλος Γιώργος

Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Τ. Ιατρός Νοσοκομείου Συγγρός

Τηλ.: 210.7222155 (ιατρείο) & 6944897997

Διεύθυνση: Ιφικράτους 6, Παγκράτι, 11634

E-mail: gkigkelos@yahoo.gr

www.drgigelos.gr

Facebook: Dr Gigelos clinic

Instagram: drgigelosclinic

Ο Γκιγκέλος Γεώργιος, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής και πρώην ιατρός και συνεργάτης του Νοσοκομείου “Ανδρέας Συγγρός”. Τα τελευταία 30 χρόνια έχει εμπειρία στην κλινική δερματολογία, αφροδισιολογία, αισθητική και χειρουργική δερματολογία. Αναλαμβάνει περιστατικά κάθε ηλικίας και ποικίλης φύσεως όπως ακμή, oυλές, κονδυλώματα, ευρυαγγείες, peeling, εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέως αλλά και botox. Ο γιατρός ιδιωτεύει στο Παγκράτι και στο ιατρείο παρέχονται και υπηρεσίες laser αποτρίχωσης, fractional laser, καθαρισμού προσώπου κ.ά.