Πότε μπορούμε να δώσουμε στο παιδί την πρώτη του ηλεκτρική οδοντόβουρτσα; Τα ερωτήματα ταλανίζουν ή θα ταλανίσουν κατά καιρούς τους γονείς.

Ηλεκτρική vs. Χειροκίνητη Οδοντόβουρτσα: Τι να επιλέξω για τα παιδιά μου;

Πότε μπορεί το παιδί να αρχίζει να βουρτσίζει τα δόντια του μόνο του; Με ποιον τρόπο μπορεί ένας γονιός να βοηθήσει το παιδί να δει το βούρτσισμα ως μια διασκεδαστική εμπειρία; Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα μικρά μας βουρτσίζουν σωστά τα δόντια τους; Πότε μπορούμε να δώσουμε στο παιδί την πρώτη του ηλεκτρική οδοντόβουρτσα; Όλα αυτά τα ερωτήματα έχουν ταλανίσει ή θα ταλανίσουν κατά καιρούς πολλούς από εμάς τους γονείς.

Η καθημερινή φροντίδα των δοντιών αποτελεί προϋπόθεση για μια καλή στοματική υγιεινή & όσο πιο νωρίς αντιληφθούν τα παιδιά τη σημασία του βουρτσίσματος, τόσο λιγότερο ενδέχεται να ταλαιπωρηθούν στο μέλλον.

Τα καλά νέα είναι πως σήμερα, η τεχνολογία μας επιτρέπει να κάνουμε με περισσότερο εύκολο και ενδεχομένως διασκεδαστικό τρόπο, πολλές καθημερινές και απαραίτητες συνήθειες. Σε ό,τι αφορά το βούρτσισμα συγκεκριμένα, οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες αποτέλεσαν και φυσικά, συνεχίζουν να αποτελούν- μια πραγματική καινοτομία.

Ένα από τα συχνά διλήμματα που αντιμετωπίζουμε όταν πρόκειται να διαλέξουμε μια καινούργια οδοντόβουρτσα είτε για εμάς είτε για τα παιδάκια μας είναι αν θα προτιμήσουμε μία από τις μοντέρνες ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες ή μια απλή οδοντόβουρτσα χειρός. Να σημειώσουμε ότι το βούρτσισμα των δοντιών είναι μια απαραίτητη καθημερινή διαδικασία για την διατήρηση καλής στοματικής υγείας και η σωστή επιλογή οδοντόβουρτσας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα του.

Διαβάστε επίσης

Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια και κατά γενικότερη ομολογία προσφέρει ανώτερη στοματική υγιεινή. Ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκει το παιδί σας οι ηλεκτρικές όπως και οι χειροκίνητες οδοντόβουρτσες διακρίνονται στις τρεις παρακάτω κατηγορίες.  Για παράδειγμα, από την ηλικία των τριών έως των πέντε ετών θα χρειαστεί να εστιάσετε στην κατηγορία Kids, από την ηλικία των έξι ετών και πάνω στις Junior ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, ενώ από τα 13 έτη στην κατηγορία Teen.

Αλλά τελικά μπορεί η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα όντως να συγκριθεί με τη χειροκίνητη οδοντόβουρτσα και τα αποτελέσματά της να αποδειχθούν ανώτερα; Ουσιαστικά αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε όταν χρησιμοποιούμε μια οδοντόβουρτσα, είτε χειροκίνητη είτε ηλεκτρική, είναι η μέγιστη απομάκρυνση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας (γνωστή σε όλους ως πλάκα) με σκοπό την απόκτηση ή διατήρηση υγιών ούλων και δοντιών. Οι περισσότερες χειροκίνητες ή ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες θα καταφέρουν να επιτύχουν τα παραπάνω αρκεί να χρησιμοποιηθούν με το σωστό τρόπο.

Χειροκίνητη οδοντόβουρτσα: Η κλασική και σταθερή αξία για την εξασφάλιση σωστής στοματικής υγιεινής

Η χρήση της χειροκίνητης οδοντόβουρτσας έχει πολλά καταγεγραμμένα πλεονεκτήματα δεδομένου ότι χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια.

1)Κόστος : Οι χειροκίνητες οδοντόβουρτσες είναι ιδιαίτερα προσιτές και μπορούμε να τις βρούμε σχεδόν παντού( σε φαρμακεία, παντοπωλεία κτλ). Δυστυχώς, οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες θεωρούνται ακόμα από κάποιους αρκετά ακριβές οπότε είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικό να γνωρίζουμε ότι μπορούμε να έχουμε καλά αποτελέσματα και με τις χειροκίνητες.

2)Εύκολη μεταφορά στα ταξίδια. Είναι πολύ μικρές οπότε δεν καταλαμβάνουν σχεδόν καθόλου χώρο στη βαλίτσα σας. Μπορείτε ακόμα να την έχετε και καθημερινά στη τσάντα σας.

3)Πολλαπλά σχέδια και χρώματα. Αν και οι ηλεκτρικές κυκλοφορούν σε κάποια ιδιαίτερα χρώματα και σχέδια παιδικών ηρώων δεν μπορούν να συναγωνιστούν την ποικιλία των χρωμάτων, των μεγεθών και των διαφορετικών κεφαλών των χειροκίνητων.

Στα βασικά της μειονεκτήματα είναι ότι χρειάζονται ιδιαίτερη προσπάθεια και κόπο για να  μάθουν τα μικρά μας να τη χρησιμοποιούν και να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επίσης, άτομα τα οποία υποφέρουν από κάποια μορφή  αρθρίτιδας ή άτομα με ειδικές ανάγκες αποτελούν αδιαμφισβήτητα δυο ομάδες ανθρώπων στις οποίες πρέπει να προτείνεται χωρίς επιφύλαξη η χρήση της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας. Τέλος, σύμφωνα με την AMA (American Dental Association) ασθενείς με μειωμένη κινητική ικανότητα στους ώμους και στα χέρια μπορούν να επωφεληθούν από την ευκολία στη χρήση της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας και επιπλέον από τη μεγαλύτερη λαβή της.

Γιατί να διαλέξεις για το παιδί σου μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα;

Πλέον, οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες κυκλοφορούν σε διάφορα σχέδια , χρώματα και είναι εξοπλισμένες από μεγάλη ποικιλία τεχνικών χαρακτηριστικών. Διαθέτουν χρονόμετρο, δείκτη πίεσης (σένσορας ο οποίος μας υποδεικνύει ποτέ ασκούμε υπέρμετρη πίεση κατά το βούρτσισμα), προγράμματα βουρτσίσματος για όλες τις ανάγκες, εφαρμογές οι οποίες συνδέονται με smart phones και μας δίνουν στατιστικά για τη μηνιαία στοματική μας υγιεινή.

Διαβάστε επίσης

Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα μέσω των πολλών στροφών και της ιδιαίτερης 3D ή 2D κίνησης που προσφέρει στην ανταλλακτική κεφαλή της καταφέρνει να προσφέρει ανώτερη στοματική υγιεινή χωρίς καθόλου κόπο. Ακόμα και η πιο οικονομική ηλεκτρική οδοντόβουρτσα προσφέρει καλύτερη απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας καθώς επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα απομακρύνει τουλάχιστον 57% περισσότερη πλάκα συγκριτικά με τη χειροκίνητη. 

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας είναι τα εξής:

1)Ευκολία στη χρήση και άνεση. Χρησιμοποιώντας την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να την τοποθετούμε με γωνία 45 μοιρών προς την παρυφή των ελεύθερων ούλων και αυτή κάνει όλη τη δουλειά. Επιπλέον η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα σε σύγκριση με την χειροκίνητη κλασική οδοντόβουρτσα βουρτσίζει ένα-ένα ή δύο-δύο τα δόντια, μια και έχει μικρή κεφαλή. Έτσι αφαιρεί καλύτερα την πέτρα, την πλάκα και τα υπολείμματα τροφής. Στη μηχανική αν κάποιος δεν ακολουθεί μια σωστή τεχνική βουρτσίσματος κάνει μεγάλες κινήσεις κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος- πράγμα λανθασμένο- και δε βουρτσίζει ανά δόντι ή ανά δύο δόντια αλλά ανά μεγάλες ομάδες δοντιών.

2)Βέλτιστα αποτελέσματα με ελάχιστη προσπάθεια. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες απομακρύνουν τουλάχιστον 57% περισσότερη πλάκα και με πολύ λιγότερη προσπάθεια μέσα σε μικρότερο χρονικό διάστημα προσφέρουν υψηλού επιπέδου στοματική υγιεινή. Έχουν μικρότερη κεφαλή και αποτελούν για αυτό το λόγο την συνιστώμενη επιλογή για άτομα που έχουν έντονο το αντανακλαστικό εμέτου και δυσκολεύονται να βουρτσίσουν τα τελευταία πίσω δόντια. Επιπλέον έχει βρεθεί με έρευνες ότι η χρήση ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας από παιδιά και εφήβους που βρίσκονται υπό ορθοδοντική θεραπεία  έχουν σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα στην απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας σε σχέση με τη χειροκίνητη.

3)“Διαδραστικό παιχνίδι” για τα παιδιά. Εάν ένα παιδί δεν βουρτσίζει τα δόντια του επειδή απλά δεν ξέρει ή βαριέται να το κάνει, σίγουρα μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα ζωγραφισμένη με τον αγαπημένο του ήρωα θα είναι μια πρόκληση! Θέλει λιγότερο κόπο, είναι πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματικές καθώς το παιδί βουρτσίζει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απομακρύνοντας καλύτερα τα μικρόβια πάνω από τις οδοντικές επιφάνειες.

4)Δείκτης πίεσης. Τα περισσότερα μοντέλα ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας διαθέτουν δείκτη πίεσης έτσι ώστε να αποφεύγουμε τραυματισμούς των δοντιών και των ούλων.

Τα κυριότερα μειονεκτήματα της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας είναι ότι δε θα πρέπει να ξεχνάμε να την φορτίζουμε περίπου μια φορά την εβδομάδα και ότι το κόστος της παραμένει για κάποιους καταναλωτές υψηλό.

Πολλοί λοιπόν από τους γονείς θα αναρωτηθούν μήπως να πάρουν μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα στα παιδιά τους. Θα πρέπει πρώτα να αναλογιστούν το εξής: ναι, οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες βελτιώνουν τη στοματική υγιεινή. Αλλά δεν αρκούν από μόνες τους για να κάνουν θαύματα ούτε είναι μονόδρομος η χρήση τους σε σχέση με τις κλασικές χειροκίνητες οδοντόβουρτσες. Ίσως η σωστότερη προσέγγιση είναι να μάθει το παιδί να βουρτσίζει σωστά με απλή οδοντόβουρτσα και αργότερα να περάσει σε μια ηλεκτρική αν το εξυπηρετεί καλύτερα.

Βέβαια σε περιπτώσεις παιδιών με κινητικά προβλήματα των χεριών ή που εμφανίζουν σημαντική δυσκολία στον χειρισμό της απλής οδοντόβουρτσας, οι παιδικές ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες είναι η πιο σωστή επιλογή.

Να θυμάστε πως όσο περισσότερο κατανοήσει την αξία του βουρτσίσματος και το αγαπήσει, τόσο πιο πιθανό είναι να φροντίζει στο μέλλον σωστά τη στοματική του υγιεινή. Συνδέοντας το βούρτσισμα με αγαπημένους του ήρωες και διασκεδαστικές διαδικασίες, το σίγουρο είναι πως δεν θα το αντιλαμβάνεται πια ως μία καθημερινή «αγγαρεία» ή ως ένα ακόμη «πρέπει».

Σιμοπούλου Αθ. Βασιλική

Στρατιωτικός χειρουργός οδοντίατρος

DDS Msc

Ειδικευθείς στη Νοσοκομειακή Οδοντιατρική και Στοματολογία, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μετεκπαιδευθείς στη Δημόσια Υγεία, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας

Tooth experts, Δημ.Σούτσου 22, Αθήνα

                                                         τηλ: 211.750.2466, 6934084240

                                                         Email: vicky.simopoulou@gmail.com

Η κα. Σιμοπούλου Βασιλική γεννήθηκε στην πόλη της Λάρισας όπου μεγάλωσε και πέρασε τα μαθητικά της χρόνια. Εισήχθη κατόπιν πανελληνίων εξετάσεων στην οδοντιατρική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απ’ όπου και αποφοίτησε τρίτη με σειρά βαθμολογίας τον Ιούλιο του 2014  και τον Οκτώβριο του 2014 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού Υγειονομικού από τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων. Έχει ειδικευθεί στην Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών στην Κλινική της Στοματολογίας με εξειδίκευση στη Νοσοκομειακή Οδοντιατρική. Επιπλέον ολοκλήρωσε με «Άριστα» το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Δημόσιας Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Από το 2009 συμμετέχει εθελοντικά σε κοινωνικά οδοντιατρικά προγράμματα και λαμβάνει μέρος σε οδοντιατρικά και ιατρικά συνέδρια με επιστημονικές ανακοινώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει θεωρητικά και πρακτικά σεμινάρια και ενημερώνεται διαρκώς για τις επιστημονικές εξελίξεις της οδοντιατρικής σε διεθνή συνέδρια. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον στρέφεται στις εργασίες επανορθωτικής οδοντιατρικής, στις ενδοδοντικές θεραπείες(απονευρώσεις), στις ακίνητες και κινητές προσθετικές αποκαταστάσεις καθώς επίσης σε νεότερες τεχνικές, τόσο στον τομέα της αισθητικής όσο και της παιδοδοντίας.

Στόχος της γιατρού είναι να χτίζει πανέμορφα υγιή χαμόγελα και να εμψυχώνει ιδιαίτερα τους μικρούς ασθενείς να αποκτήσουν σωστές συνήθειες στοματικής υγιεινής για τα επόμενα χρόνια της ζωής τους. Γι’ αυτό το λόγο μοναδικό της μέλημα είναι η παροχή υψηλής ποιότητας οδοντιατρικής φροντίδας με τον ιδανικό τρόπο και τα πιο φιλικά για τους ασθενείς υλικά και τεχνικές. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην οδό Δημ.Σούτσου 22, στην Αθήνα με την επωνυμία Tooth experts όπου υποδέχεται με χαμόγελο και αμέριστη διάθεση μικρούς και μεγάλους ασθενείς.