Ακμή & Εφηβεία

Η ακμή είναι μία φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων συγκεκριμένων περιοχών του σώματος. Οι περιοχές που μπορεί να εμφανιστεί είναι πρόσωπο, στήθος, πλάτη, ώμους και γλουτούς. Εμφανίζεται σε κάθε ηλικία αλλά παρατηρείται συχνότερα κατά την εφηβεία και αφορά κυρίως ηλικίες μεταξύ 12 έως 25 ετών. Αναφορικά, υπάρχει και η ακμή των νεογνών και βρεφών όπως και των ενηλίκων, εδώ θα επιστήσουμε την προσοχή μας στην ακμή των εφήβων.

 

Η ακμή είναι ένα απ’τα τρία πιο συνηθισμένα δερματικά νοσήματα. Η εμφάνιση της σε άρρενες ασθενείς είναι μεγαλύτερη. Παρατηρούνται δερματικές βλάβες όπως ανοιχτοί φαγέσωρες (τα λεγόμενα μαύρα στίγματα) ή κλειστοί φαγέσωρες (λευκές βλατίδες), βλατίδες, φλύκταινες ή οζίδια και κύστεις. Ο σχηματισμός ουλών, ατροφικών ή υπερτροφικών, μπορεί να ακολουθήσει όλους τους τύπους ακμής, κυρίως όμως την οζώδη και κυστική ακμή. Σημαντική είναι η έγκαιρη θεραπεία της που συμβάλλει και στην πρόληψη σχηματισμού ουλών. Παρά το γεγονός ότι η ακμή δεν απειλεί τη ζωή, προκαλεί, ιδιαίτερα στους έφηβους, μεγάλο ψυχολογικό στρες, άγχος και κατάθλιψη.

 

Σημαντικό ρόλο παίζουν οι γενετικοί παράγοντες, γι’αυτό γίνεται λήψη του οικογενειακού ιστορικού. Άλλοι παράγοντες είναι ενδοκρινικοί, γι’ αυτό θα πρέπει να γίνει ορμονολογικός εργαστηριακός έλεγχος προς αποκλεισμό ενδοκρινικών νοσημάτων, όπως για παράδειγμα σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή υπερανδρογονισμός.

 

Η ακμή είναι μία πολυπαραγοντική ασθένεια. Οι κύριοι παράγοντες για την παθογένεια της είναι η υπερβολική παραγωγή σμήγματος, η παρουσία του βακτηριδίου Propionibacterium acnes και η φλεγμονώδης αντίδραση. Όλοι αυτοί οι παράγοντες βρίσκονται υπό την επιρροή ορμονών και διαταράσσουν την αρχιτεκτονική του τριχοσμηγματογόνου θύλακα. Η υπερέκκριση του σμήγματος μαζί με την παρουσία του παραπάνω βακτηριδίου φράσσουν τον τριχοσμηγματογόνο πόρο, το σμήγμα δεν παροχετεύεται και δημιουργείται φλεγμονή.

 

Η θεραπεία συχνά απαιτεί τοπική και από του στόματος αγωγή. Αναλόγως με την ένταση της ακμής δίνεται και η αντίστοιχη θεραπεία. Για αρχή, σημαντικό είναι το πλύσιμο του προσώπου με ένα ήπιο σαπούνι μία με δύο φορές την ημέρα. Σε ήπια ακμή αρκεί η τοπική θεραπεία με τοπικά αντιβιοτικά, γέλη υπεροξειδίου του βενζοϋλίου, σκευάσματα με βιταμίνη Α ή σαλικυλικό οξύ και τοπικά ρετινοειδή. Σε μέτρια ακμή δίνεται τοπική θεραπεία και από του στόματος χαμηλή δόση αντιβιοτικών. Μπορεί να γίνει και θεραπεία με αντισυλληπτικά, ιδίως αν συνυπάρχει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

 

Σε βαριά ακμή δίνονται από του στόματος ρετινοειδή, συνδυαστικά πάντα με τοπική θεραπεία. Πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη χορήγηση των από τους στόματος ρετινοειδών, διότι προκαλούν τερατογένεση, οπότε πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης και η αντισύλληψη είναι απαραίτητη. Οι γυναίκες που επιθυμούν εγκυμοσύνη, θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον ένα μήνα μετά το πέρας της αγωγής. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος των λιπιδίων και των ηπατικών ενζύμων στο αίμα. Όσο λαμβάνεται η αγωγή, η κατάχρηση αλκοόλ θα πρέπει να είναι περιορισμένη. Τα ρετινοειδή προκαλούν φωτοτοξικότητα, οπότε δε θα πρέπει να λαμβάνονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Η θεραπεία διαρκεί 16 εβδομάδες ή και περισσότερο, με πιθανή διακοπή και επαναχορήγηση. Σε κάθε μορφή ακμής, όταν υπάρχουν φαγέσορες, ενδείκνυται καθαρισμός προσώπου. Σε ουλές μπορούμε να κάνουμε χημικά peeling, fraxional laser, δερμοαπόξεση, γεμίσματα με υαλουρονικό οξύ και συνδυασμό θεραπειών για καλύτερο αποτέλεσμα. Τα χημικά peeling καλό είναι να αποφεύγονται σε πολύ μελαχρινά άτομα και τα laser και peeling πρέπει να γίνονται τους χειμερινούς μήνες. Σε υπερτροφικές ουλές, στα λεγόμενα χειλοειδή, μπορούν να γίνουν ενδοβλαβικές ενέσεις και κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο, με σημαντική μείωση του όγκου των ουλών και καλύτερη όψη.

 

Συχνά τίθεται το ερώτημα του κατά πόσο επηρεάζει το φαγητό την ακμή. Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι υπάρχει σύνδεση του γάλακτος και των φαγητών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη με την ακμή, παρ’ όλα αυτά χρειάζεται περισσότερη μελέτη. Εάν ο ασθενής παρατηρεί συσχέτιση με το φαγητό, μπορεί να περιορίσει τις τροφές αυτές, αρκεί να παραμένει η διατροφή του υγιής και ολοκληρωμένη.

 

Εν κατακλείδι, για την αντιμετώπιση της ακμής, σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωσή της. Ανάμεσα από ποικίλες θεραπείες, ο γιατρός εξετάζει το κάθε περιστατικό μεμονωμένα και δίνει την κατάλληλη εξατομικευμένη θεραπεία. Τα καλύτερα αποτελέσματα έχει αποδειχθεί ότι προέρχονται από συνδυασμό θεραπειών.

 

Γκιγκέλος Γιώργος

Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Τ. Ιατρός Νοσοκομείου Συγγρός

Τηλ.: 210.7222155 (ιατρείο) & 6944897997

Διεύθυνση: Ιφικράτους 6, Παγκράτι, 11634

E-mail: gkigkelos@yahoo.gr

Ιστοσελίδα: www.drgigelos.gr

Facebook: Dr Gigelos clinic

Instagram: drgigelosclinic

 

Ο Γκιγκέλος Γεώργιος, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής και πρώην ιατρός και συνεργάτης του Νοσοκομείου “Ανδρέας Συγγρός”. Τα τελευταία 30 χρόνια έχει εμπειρία στην κλινική δερματολογία, αφροδισιολογία, αισθητική και χειρουργική δερματολογία. Αναλαμβάνει περιστατικά κάθε ηλικίας και ποικίλης φύσεως όπως ακμή, oυλές, κονδυλώματα, ευρυαγγείες, peeling, εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέως αλλά και botox. Ο γιατρός ιδιωτεύει στο Παγκράτι και στο ιατρείο παρέχονται και υπηρεσίες laser αποτρίχωσης, fractional laser, καθαρισμού προσώπου κ.ά.