«Ποκαχόντας» Πρόταση ταινίας κινουμένων σχεδίων

Μετά το διάλειμμα με την πρόταση της θεατρικής παράστασης, επανερχόμαστε στις κινηματογραφικές προτάσεις συνεχίζοντας με Disney και με μία ταινία κινουμένων σχεδίων που με παρότρυναν να γράψω, την αγαπημένη ινδιάνα ηρωίδα «Ποκαχόντας».

Καλημέρα φίλοι και φίλες του allaboutparents.gr, για άλλη μία φορά από την κινηματογραφική γωνιά του site μας.

Η ταινία βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1995 και αποτελεί την 33η μεγάλου μήκους παραγωγή της Disney. Όπως έχω ξαναπεί, αυτή η δεκαετία αποτελεί την Aναγέννηση της Disney. Η σκηνοθεσία είναι των Μάικ Γκάμπριελ και Έρικ Γκόλντμπεργκ και μας συστήνουν την ιθαγενή αμερικανή, Ποκαχόντας. 

Η πλοκή της ταινίας

Το 1607, η φρεγάτα Susan Constant σαλπάρει από την Αγγλία για τον Νέο Κόσμο, με σκοπό την εύρεση χρυσού. Εκεί κατοικεί η φυλή της Ποκαχόντας, η οποία ζει αρμονικά με τη Μητέρα Φύση αλλά και τα ζώα. Η Ποκαχόντας, θα γνωριστεί με τον καπετάνιο Τζων Σμιθ και θα του δείξει όλα τα μυστήρια – μυστικά που κρύβονται στη φύση, που εκείνοι δεν μπορούν να δουν.

 

Ο Τζων Σμιθ θα ταχθεί με το μέρος της και θα έρθει σε σύγκρουση με τον αδυσώπητο καπετάνιο Ράτκλιφ, του οποίου μόνος στόχος είναι η εύρεση χρυσού, με οποιοδήποτε κόστος. Όλο αυτό θα φέρει σε σύγκρουση τους ιθαγενείς με τους εισβολείς και η Ποκαχόντας με τον Τζων Σμιθ θα βρεθούν στη μέση, προσπαθώντας να κατευνάσουν τα πνεύματα και να φέρουν την ειρήνη στους δύο αντικρουόμενους λαούς.

Τα μηνύματα της ταινίας

Και εδώ η Disney πετυχαίνει διάνα σε αυτό που θέλει να μεταφέρει στον μικρό αλλά και μεγάλο θεατή. Μέσα από την γνωριμία μας με την Ποκαχόντας, μας δείχνει την σύγκρουση του ανθρώπου με την φύση. Μας θυμίζει πως δεν πρέπει να την πειράζουμε, γιατί πάντα «εκδικείται», κάτι το οποίο το βλέπουμε και στους καιρούς μας.

Η ταινία περνά περιβαλλοντολογικά μηνύματα σε μικρούς και μεγάλους, μαθαίνοντάς μας παράλληλα και ιστορικά γεγονότα. Το διαχρονικό της σενάριο αναδεικνύει τον πάντα επίκαιρο σεβασμό που οφείλουμε να δείχνουμε στη φύση, αλλά και σε άλλους πολιτισμούς.

Το γέλιο & η δράση στην ταινία

Επίσης, και σε αυτή την ταινία της Disney οι δεύτεροι ρόλοι (στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ζωάκια) καταφέρνουν να κλέψουν την παράσταση και να προσφέρουν απίστευτες στιγμές γέλιου. Το στοιχείο της δράσης δε λείπει. Οι στιγμές της επικοινωνίας της ηρωίδας με την Μητέρα Φύση είναι αρκετά μυστηριακές, αλλά και χαριτωμένες.

 

Θα ήθελα να προσθέσω ότι το σκηνικό της Βιρτζίνια απεικονίζεται όσο το δυνατόν πιο πιστά, γι’αυτό βλέπουμε και αυτή την πυκνή βλάστηση, που είναι ένα γνώριμο τοπίο για την περιοχή. Πιστεύω ότι είναι μία ακόμα καλή δουλειά της Disney, την οποία μπορεί κανείς να την παρακολουθήσει ευχάριστα.

Μικρά μυστικά της ταινίας

  1. Η Ποκαχόντας ήταν υπαρκτό πρόσωπο, γνωστή και ως Ρεβέκκα Ρολφ, ήταν ινδιάνα από την Βιρτζίνια.
  2. Πήρε δύο Όσκαρ για τη μουσική της: Καλύτερη Μουσική σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ για τον Άλαν Μένκεν και Καλύτερο Τραγούδι για το «Χρώματα του Ανέμου».
  3. Το 1998 γυρίστηκε και δεύτερο μέρος χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.
  4. Το 2005 ο σκηνοθέτης Τέρενς Μάλικ γυρίζει μία ταινία εμπνευσμένη από τα ιστορικά στοιχεία του καπετάνιου Τζων Σμιθ με πρωταγωνιστή τον Κόλιν Φάρελ.
  5. H Ποκαχόντας είναι το πρώτο πραγματικό ιστορικό πρόσωπο που μετατρέπεται σε πρωταγωνίστρια ταινίας κινουμένων σχεδίων από την Disney.

Σας εύχομαι καλή θέαση & να βλέπετε ταινίες, σας κάνουν καλό!

Γιάννης Βανταράκης

Προτάσεις Θεάτρου & Κινηματογράφου

Συνεντεύξεις

johnvantarakis86@gmail.com

Oνομάζομαι Ιωάννης Βανταράκης, γεννημένος και μεγαλωμένος στον Βύρωνα, με μία 4χρονη στάση στην πανέμορφη Βέροια. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είχα μία ιδιαίτερη αγάπη για τον κινηματογράφο, αργότερα για το θέατρο, ταυτόχρονα πάντοτε με τη μουσική, τα βιβλία και γενικά με ό,τι αφορούσε τις τέχνες. Πιστεύω ότι είναι οι αφορμές που γεννούν στον άνθρωπο το συναίσθημα του να αγαπήσει τον εαυτό του πρώτα και στη συνέχεια τον συνάνθρωπο του, καθώς και να μπορέσει να κατανοήσει την ομορφιά του διαφορετικού, χωρίς να το σκοτώνει.