Προτάσεις Ταινιών για τη Σχολική Ζωή!

Χαίρετε-χαίρετε κινηματογραφικοί φίλοι και φίλες του allaboutparents.gr. Πιστοί στο ραντεβού μας, θα σας προτείνουμε ταινίες ώστε να περάσετε όμορφα και δημιουργικά το χρόνο σας.

Πριν ξεκινήσω, θα ήθελα να ευχηθώ καλή σχολική χρονιά στους μικρούς αλλά και μεγάλους φίλους μας, πρωτίστως με υγεία σ’ αυτό το ιδιαίτερο σχολικό έτος που έρχεται. Με αφορμή λοιπόν την έναρξη των σχολείων, το allaboutparents.gr αυτήν τη φορά θα σας προτείνει δύο ταινίες αντί για μία, με θέμα το σχολείο, τους δασκάλους και όλα όσα αφορούν στη σχολική ζωή.

Πληροφορίες για την 1η μας ταινία

Για την πρώτη ταινία πηγαίνουμε πίσω το χρόνο, τέλη 80s – αρχές 90s όπου ο σκηνοθέτης Πίτερ Γουίαρ μας συστήνει τον “Κύκλο των χαμένων ποιητών” με πρωταγωνιστές τον Ρόμπιν Γουίλιαμς και τον Ήθαν Χωκ.

Λίγα λόγια για την ταινία

 Η ταινία μας συστήνει τον μαθητή Τοντ Άντερσον, ο οποίος πηγαίνει στην Ακαδημία Γουέλτον και του συγκατοίκου του Νιλ, καθώς και τη σχέση που αναπτύσσουν, μαζί με άλλους συμμαθητές, με τον καθηγητή αγγλικών Κίτινγκ. Αυτός, επιλέγει έναν διαφορετικό τρόπο διδασκαλίας που έχει όπλο την ποίηση και την απελευθέρωση των επιθυμιών και ιδεών τους, κάτι το οποίο ήταν άγνωστο μέχρι τότε στους μαθητές. Κάπως έτσι τα παιδιά μαθαίνουν ότι η #ποίηση υπάρχει και στην πραγματική τους ζωή, ενώ συγχρόνως εξασκούνται στο να εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους, που πρωτύτερα έκρυβαν.

Η ταινία γνώρισε τεράστια επιτυχία, ενώ η φράση “Οh Captain! My Captain” έγινε συνώνυμη της ενθάρρυνσης για την υλοποίηση στόχων.

Προτείνω τον “Κύκλο των χαμένων ποιητών” κυρίως γιατί μας θυμίζει με έναν πολύ όμορφο τρόπο ότι κύριος σκοπός του σχολείου και των δασκάλων πρέπει να είναι η σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών, με μία ευρύτερη έννοια. Φωτίζει το ποιο θα έπρεπε να είναι το κύριο μέλημα του εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο σχετίζεται με το πώς θα καταφέρει να βγάλει στην κοινωνία ανθρώπους που θα έχουν ως στόχο την καλυτέρευση της και πώς θα προετοιμάσουν ένα καλύτερο αύριο, γεμάτο εφόδια για την επόμενη γενιά.

Μικρά μυστικά της ταινίας

1) Η ταινία είχε προϋπολογισμό 16,5 εκατομμύρια δολάρια και απέφερε έσοδα 235 εκατομμύρια δολάρια.

2) Όταν πέθανε ο Ρόμπιν Γουίλιαμς η φράση “Οh Captain! My Captain” έγινε πρωτοσέλιδο στις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου.

3) Ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και Α’ ανδρικού ρόλου, κερδίζοντας στο τέλος αυτό του Πρωτότυπου σεναρίου.     

Πληροφορίες για την 2η μας ταινία

Για την άλλη μας ταινία θα πάμε ακόμα πιο πίσω στο 1967 και στην ταινία “Στον κύριο μας με αγάπη” σε σκηνοθεσία Τζέιμς Κλέιβελ και με τον αφροαμερικανό σταρ της εποχής Σίντνει Πουατιέ να πρωταγωνιστεί. 

Λίγα λόγια για την ταινία

 Στη συγκεκριμένη ταινία, που με τα χρόνια κατοχυρώθηκε ως #κλασσική_ταινία σχολικών χρόνων, ο καθηγητής Μαρκ Θάκερει από άνεργος μηχανικός βρίσκεται να διδάσκει στο σκληρό σχολείο του Ιστ Εντ του Λονδίνου. Εκεί θα έρθει αντιμέτωπος με τους μαθητές οι οποίοι θέλουν να του κάνουν τη ζωή δύσκολη σε σημείο συντριβής του. Αυτός όμως δε θα κάνει πίσω και θα αποδεχθεί την “πρόκληση” των μαθητών, αντιμετωπίζοντας τους με τα μαθητικά “όπλα” του, αλλά και με ό,τι άλλο εφευρίσκει στην πορεία της χρονιάς. Η ταινία αν και έχει αυτόν το διδακτικό χαρακτήρα δείχνει τη δύναμη της και δεν στέκεται μόνο εκεί, αλλά και στο χάσμα γενεών που υπόκειται ανάμεσα σε καθηγητή και μαθητή.   

Μικρά μυστικά της ταινίας

1) Η ταινία βασίστηκε στο βιβλίο του συγγραφέα John Braithwaite. 

2) Mεγάλη επιτυχία γνώρισε μαζί με την ταινία και το τραγούδι που είχε αντίστοιχο τίτλο, μάλιστα βρέθηκε κάποια στιγμή και στο νούμερο 1 του τσαρτ και το ερμηνεύει η Lulu η οποία συμμετείχε και στην ταινία.   

Προτάσεις ταινιών

Επειδή η λίστα με τις ταινίες για τη σχολικής ζωή θα ήταν τεράστια, επικεντρωθήκαμε σε δύο και παραθέτουμε και μία έξτρα 4άδα, συν μία ελληνική ταινία – συγκεκριμένα την αγαπημένη μου.

 

1) Ανάμεσα στους τοίχους 

2) Το κύμα 

3) Τα παιδιά της χορωδίας 

4) Ασυμβίβαστη γενιά 

5) Μάθε παιδί μου γράμματα 

«ΦΥΓΑΜΕ» ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
Μηχανή Παρασκευής Ποπ-Κορν Vintage Sogo - Αποκτήστε την τώρα πατώντας στην εικόνα!

Αυτό ήταν το αφιέρωμα του allaboutparents.gr για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Εύχομαι και πάλι υγεία, ελπίζω να σας αρέσει και να δείτε αρκετές από αυτές που σας προτείναμε – γιατί όπως σας έχω ξαναπεί “…..κάνουν καλό!” 

Διαβάστε επίσης

Κλείνω με έναν επίκαιρο στίχο:

“Hey teachers, leave those kids alone”.

Γιάννης Βανταράκης

Προτάσεις Θεάτρου & Κινηματογράφου

Συνεντεύξεις

johnvantarakis86@gmail.com

 

Oνομάζομαι Ιωάννης Βανταράκης, γεννημένος και μεγαλωμένος στον Βύρωνα, με μία 4χρονη στάση στην πανέμορφη Βέροια. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είχα μία ιδιαίτερη αγάπη για τον κινηματογράφο, αργότερα για το θέατρο, ταυτόχρονα πάντοτε με τη μουσική, τα βιβλία και γενικά με ό,τι αφορούσε τις τέχνες. Πιστεύω ότι είναι οι αφορμές που γεννούν στον άνθρωπο το συναίσθημα του να αγαπήσει τον εαυτό του πρώτα και στη συνέχεια τον συνάνθρωπο του, καθώς και να μπορέσει να κατανοήσει την ομορφιά του διαφορετικού, χωρίς να το σκοτώνει.