«Η ΛΕΞΗ ΠΟΥ ΔΕ ΛΕΣ» ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ

«Η λέξη που δε λες» Πρόταση Ελληνικής Σειράς για τον Αυτισμό

Καλησπέρα σας αγαπητοί φίλοι του allaboutparents.gr. Aυτή τη φορά μιλάμε μεσοβδόμαδα λόγω του ότι η 2η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό. Ως εκ τούτου, το site μας τιμά αυτήν την ημέρα ΚΑΙ μέσω των προτάσεών του!

Θα ξεκινήσουμε το αφιέρωμα με την σειρά που θα προτείνω, η οποία προβλήθηκε το 2016-17 από τον ΑlphaTV και ονομάζεται «Η λέξη που δε λες». Η ιδέα βασίζεται στη ξένη σειρά “The word of Keshet”. Tη διασκευή του σεναρίου έχει κάνει η Κατερίνα Γιαννάκου, ενώ στη σκηνοθεσία συναντάμε τον Θοδωρή Παπαδουλάκη, γνωστό από τη δουλειά στην επιτυχημένη σειρά «Το νησί». Η σειρά αποτελείται από 13 επεισόδια.

Βασικοί Ηθοποιοί

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε ένα dream-team ελλήνων ηθοποιών: Μαρία Πρωτόπαπα, Βασίλης Μπισμπίκης, Πηνελόπη Τσιλίκα, Μάξιμος Μουμούρης, Αργύρης Ξάφης, Δημήτρης Καταλειφός, Νεφέλη Κουρή, Ντίνα Μιχαηλίδη και Γιώργο Στεντούμη.

«Η ΛΕΞΗ ΠΟΥ ΔΕ ΛΕΣ» ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ

Η πλοκή της σειράς

Στην πλοκή της σειρά μεταφερόμαστε στα Χανιά όπου θα γνωρίσουμε τον μικρό Παυλή. Ο Παυλής ζει ευτυχισμένα με τους γονείς του, Γιάννη και Ελένη, οι οποίοι τον θεωρούν διάνοια στη μουσική. Όλα θα αλλάξουν όταν φτάσει στην Κρήτη ο μικρός αδερφός της Ελένης, ο Βασίλης, με τη γυναίκα του Ιωάννα. Αυτό συμβαίνει γιατί μετά από κάποιες εξετάσεις στις οποίες θα υποβληθεί ο μικρός Παυλής, θα διαγνωστεί με αυτισμό.

Έχω ξαναπεί ότι τέτοιου είδους θέματα θα μπορούσαν να καταλήξουν σε φθηνά μελοδράματα, όπως βλέπουμε σε παλιές ασπρόμαυρες ταινίες. Θα πρέπει να είναι αρκετά ικανός ο σκηνοθέτης για να μην γίνει αυτό και εδώ έχουμε μία τέτοια περίπτωση! Ο Θοδωρής Παπαδουλάκης χειρίζεται με μαεστρία το υλικό που διαθέτει, σε συνεργασία βέβαια με τους ικανούς ηθοποιούς που τον πλαισιώνουν.

Φέρνει το στόρι στο σήμερα και μας κάνει ενεργούς θεατές στο πώς μπορεί να βιώνει μία οικογένεια τη διάγνωση του αυτισμού.

Μας δείχνει όλα τα στάδια που περνάει, τις συγκρούσεις, τις σχέσεις που αναπτύσσονται, όλα βαλμένα σε μία σωστή σειρά, χωρίς να διαταράσσεται το σενάριο. Αντιθέτως, μας κάνει εμμέσως «συνταξιδιώτες» στη ζωή των χαρακτήρων και στην πορεία τους από την άρνηση στην αποδοχή.

Πρόκειται για μία σειρά της ελληνικής τηλεόρασης που αξίζει της προσοχή σας. Κατά τη γνώμη μου είναι μία από τις τελευταίες καλές δουλειές στην ελληνική τηλεόραση, η οποία δείχνει προσεγμένη σε όλα τα πόστα. Και το πιο σημαντικό: Ασχολείται με τον αυτισμό, δηλαδή με ένα θέμα που για πολλούς, δυστυχώς, μπορεί να θεωρείται ακόμα και σήμερα ταμπού.

Εύχομαι καλή θέαση!

Διαβάστε επίσης

Γιάννης Βανταράκης

Προτάσεις Θεάτρου & Κινηματογράφου

Συνεντεύξεις

johnvantarakis86@gmail.com

Oνομάζομαι Ιωάννης Βανταράκης, γεννημένος και μεγαλωμένος στον Βύρωνα, με μία 4χρονη στάση στην πανέμορφη Βέροια. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είχα μία ιδιαίτερη αγάπη για τον κινηματογράφο, αργότερα για το θέατρο, ταυτόχρονα πάντοτε με τη μουσική, τα βιβλία και γενικά με ό,τι αφορούσε τις τέχνες. Πιστεύω ότι είναι οι αφορμές που γεννούν στον άνθρωπο το συναίσθημα του να αγαπήσει τον εαυτό του πρώτα και στη συνέχεια τον συνάνθρωπο του, καθώς και να μπορέσει να κατανοήσει την ομορφιά του διαφορετικού, χωρίς να το σκοτώνει.