Πώς θα γίνει ο παιδικός σταθμός μια ευχάριστη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους!

Ο #παιδικός_σταθμός συμβολίζει ουσιαστικά τα πρώτα βήματα του παιδιού μας στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Είναι η ώρα που σιγά σιγά ξεκινάει να φεύγει από τη σιγουριά και την ασφάλεια του οικογενειακού περιβάλλοντος! Για κάθε #μητέρα αυτή η μεταβατική περίοδος προσαρμογής είναι αρκετά δύσκολη, καθώς έχει να διαχειριστεί αλλαγές και συναισθηματικές διακυμάνσεις τόσο δικές της, όσο και του παιδιού!

 

Είναι μία σημαντική περίοδος για το #παιδί, καθώς ο παιδικός σταθμός είναι η πρώτη εμπειρία μέσα από την οποία το παιδί θα αναπτυχθεί συναισθηματικά, νοητικά και αναπτυξιακά και θα καλλιεργήσει νέες δεξιότητες! Μέσα από τον παιδικό σταθμό και το εκπαιδευτικό σύστημα στο σύνολο του, το μικρό μας ξεκινάει να καλλιεργεί και να ενισχύει την #αυτονομία του. Μαθαίνει την έννοια του συνόλου και της ομάδας, αναπτύσσει τις κοινωνικές του δεξιότητες και φυσικά αναπτύσσεται γνωστικά.

 

Τι συμβαίνει όμως σε συναισθηματικό επίπεδο τόσο για το ίδιο όσο και εμάς; Πως θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε τις αλλαγές και να κάνουμε τη μετάβαση ομαλή;

 

Τα κυρίαρχα συναισθήματα που μας κατακλύζουν είναι το άγχος και η αγωνία για εκείνο και για το πώς θα νιώθει στο καινούριο περιβάλλον. Όπως και η περιέργεια για το πώς θα είναι για εκείνο αυτή η νέα εμπειρία και πόσο ομαλά θα ενταχθεί. Πολλά παιδιά σε αυτή τη νέα εμπειρία δυσκολεύονται αρκετά, κλαίνε και δεν θέλουν να αποχωριστούν την οικογενειακή εστία. Δεν θέλουν να χάσουν την ασφάλεια τους. Δεν παύει να είναι μία διαδικασία όπου αποχωριζόμαστε εμείς το μικρό μας και εκείνο την σιγουριά και την ασφάλεια της μαμάς. 

 

Το σημείο κλειδί που χρειάζεται να έχουμε στο μυαλό μας είναι πως η δική μας στάση και οι δικές μας ανασφάλειες μετατίθενται στο παιδί και τις βιώνει και το ίδιο. Είναι λογικό να νιώθουμε άγχος και να μην μας είναι εύκολο να εμπιστευτούμε το νέο περιβάλλον. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αμφισβητούμε μέσα μας για το αν κάποιος άλλος μπορεί να δώσει περισσότερη προσοχή και φροντίδα στο παιδί μας από ότι εμείς. Είναι όμως σημαντικό να προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε αυτά τα συναισθήματα και να εμπιστευτούμε τη διαδικασία.

 

Να αποδεχθούμε πως είναι μία φυσική εξέλιξη, μέσα από την οποία το παιδί θα λάβει τα απαραίτητα εφόδια για την ανάπτυξη του και για την ομαλή και υγιή ένταξή του στο κοινωνικό σύνολο. Θα μάθει να λειτουργεί σε μία ομάδα και να αντέχει να μοιράζεται, να ματαιώνεται, να περιμένει και να συναισθάνεται μέσα από ένα νέο περιβάλλον συνομηλίκων. Να αναγνωρίζει και να συμμορφώνεται σε κανόνες. Αξίες σημαντικές τόσο για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του όσο και για την ανάπτυξη του.

 

Το πρώτο λοιπόν βήμα είναι η δίκη μας αποδοχή ως #γονείς για τη νέα εμπειρία. Θα ήταν αρκετά βοηθητικό, αρκετό καιρό πριν την έναρξη της σχολικής περιόδου να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας τα άγχη και τους φόβους μας για αυτή την αλλαγή με στόχο τόσο να ανακουφιστούμε όσο και σαν ζευγάρι να αποτελέσουμε κράτημα ο ένας για τον άλλο. Η κατάλληλη προετοιμασία για το παιδί θα πρέπει να ξεκινήσει αρκετό πριν. Συζητάμε όλοι μαζί σαν οικογένεια για το τι είναι ο παιδικός σταθμός, πως θα μοιάζει, τι θα κάνει εκεί με τα άλλα παιδάκια, πως η μαμά και ο μπαμπάς δεν θα είναι κοντά του αλλά αυτό δεν σημαίνει πως παύουν να το αγαπούν. Θα βοηθούσε  λίγες ημέρες πριν να κάνουμε μία επίσκεψη στον χώρο για να τον γνωρίσει το παιδί και αρκετές βόλτες μαζί έξω από τον παιδικό σταθμό, επεξηγώντας του τις νέες εμπειρίες που θα ζήσει και δημιουργώντας του ένα αίσθημα ενθουσιασμού, προσμονής και ασφάλειας.

 

Κατά την περίοδο της προσαρμογής η δική μας συναισθηματική σταθερότητα είναι σημαντική. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μαζί του, αν μας το επιτρέπουν και οι εργασιακές μας συνθήκες, μία ευχάριστη πρωινή ρουτίνα, που να μας επιτρέπει με τον τρόπο αυτό την έγκαιρη προετοιμασία για τον παιδικό και την αποφυγή άγχους, στρες και εντάσεων. Την ώρα του αποχωρισμού χρειάζεται να παραμένουμε σταθεροί και να είναι αδιαπραγμάτευτη η παραμονή του παιδιού στο σχολείου. Όσο και αν μας δυσκολεύει συναισθηματικά να βλέπουμε το παιδί μας να “υποφέρει” στην προσπάθεια μας να το προστατέψουμε, ουσιαστικά του στερούμε την ευκαιρία του για #ανεξαρτητοποίηση και #παιχνίδι.

 

Και το πιο σημαντικό, που αφορά την οικογένεια στο σύνολο της για τη μετάβαση αυτή, είναι η σωστή και ανοιχτή #επικοινωνία με το σχολικό πλαίσιο. Πρέπει να ενημερώνουμε τη δασκάλα ή τον δάσκαλο του παιδιού για όλα τα σημαντικά σημεία που μπορεί με τον οποιοδήποτε τρόπο να επηρεάσουν το παιδί και να είμαστε και εμείς με τη σειρά μας ανοιχτοί να ακούσουμε και να προσαρμοστούμε στις συμβουλές που οι εκπαιδευτικοί θα μας δώσουν με αγάπη για  το παιδί μας.

 

Η #νέα_σχολική_χρονιά είναι γεγονός και μπορεί να γίνει μία νέα όμορφη εξελικτική εμπειρία για όλη την οικογένεια. Χρειάζεται αγάπη, υπομονή και εμπιστοσύνη στη διαδικασία και το μικρό μας θα προσαρμοστεί μαζί μας, θα χαλαρώσει και θα απολαύσει τις ξέγνοιαστες στιγμές παιχνιδιού με τους νέους του φίλους. Και κάθε μεσημέρι θα ανυπομονεί να τις μοιραστεί μαζί σας!

 

Καλή σχολική χρονιά!

 

Φούντα Μαρία

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια

Παιδοψυχολογία & Ψυχολογία Εφήβου

Ιδρυτικό Μέλος του www.allaboutparents.gr

Μέλος Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης & Ψυχοθεραπείας (IARPP)

6945494044

mariafounda.com

foundam@outlook.com

 
Περισσότερα άρθρα