Υπογονιμότητα & σεξουαλική ζωή: Πώς να μείνει το ζευγάρι συνδεδεμένο ερωτικά

Υπογονιμότητα & σεξουαλική ζωή: Πώς να μείνει το ζευγάρι συνδεδεμένο ερωτικά

Τα περισσότερα ζευγάρια είναι ενήμερα πως η θεραπεία για την υπογονιμότητα θα τα επηρεάσει σωματικά και συναισθηματικά. Όμως, πολλά ζευγάρια δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένα για την επίδραση που θα έχει στη σεξουαλική τους ζωή και στην ερωτική τους εγγύτητα. Η συνεχής προσοχή στη γονιμότητα μπορεί να μειώσει σημαντικά την επιθυμία και τη διέγερση στις γυναίκες και να προκαλέσει σεξουαλική δυσλειτουργία στους άνδρες.

Υπογονιμότητα: Στρεσογόνοι παράγοντες που μειώνουν τη σεξουαλική επιθυμία

Χάνεται ο αυθορμητισμός

 

Κατά τη θεραπεία για την υπογονιμότητα, η επιθυμία δεν είναι πλέον ο κύριος λόγος για να κάνει κανείς έρωτα. Αντί αυτής, το ρολόι, το θερμόμετρο, τα φάρμακα, οι υπέρηχοι και τα τεστ εγκυμοσύνης κατακλύζουν τις στιγμές που θα προορίζονταν για ερωτική επαφή. Τα υπογόνιμα ζευγάρια κάνουν σεξ για να αυξήσουν τις πιθανότητες για γονιμότητα κατά την ωορρηξία Και για να αυξήσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Πιθανό, επίσης, είναι ακόμα και να κάνουν σεξ σε στάσεις που διευκολύνουν καλύτερα την κίνηση του σπέρματος προς το ωάριο.

Παρόλο που ο προγραμματισμός εδώ είναι απαραίτητος για να αυξηθούν οι πιθανότητες της σύλληψης, υπάρχει ένα κόστος.

Ένα μεγάλο μέρος των ζευγαριών που αγωνίζονται για τη θεραπεία της υπογονιμότητας αναφέρουν ότι το σεξ με το ρολόι στο χέρι είναι εξαιρετικά αγχωτικό. Το σεξ κατά παραγγελία μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία και πρόωρη εκσπερμάτωση στους άνδρες. Ενώ οι γυναίκες, μπορεί να χάσουν την επιθυμία τους και να κάνουν σεξ χωρίς διέγερση, βλέποντάς το ως μέρος ενός αυστηρού και καταλληλότερου προγράμματος.

Ιατρικοποίηση του σεξ

Τα ζευγάρια, συχνά, υποφέρουν από την εισβολή στο σώμα τους και στα γεννητικά τους όργανα. Ακόμη και από την έκθεση της σεξουαλικής τους ζωής σε τρίτους, παρόλο που μπορεί να είναι επαγγελματίες. Μπορεί όλα αυτά να αποτελούν μέρος της θεραπείας, δεν παύουν όμως από πολλούς να βιώνονται ως τραυματικά. Τα γεννητικά όργανα δοκιμάζονται και αξιολογούνται σχετικά με τη λειτουργία τους. Αυτό γίνεται συχνά με διαδικασίες που μπορεί να είναι επίπονες ή να φέρνουν ντροπή.

Οι ορμόνες  που αυξάνουν την ωορρηξία, μπορεί να έχουν επίδραση στην σεξουαλική επιθυμία ή να δημιουργήσουν αλλαγές στη διάθεση. Από κάποιο σημείο αυτής της ιατρικής διαδικασίας και μετά,  το σώμα αρχίζει να βιώνεται ως μηχανή, η οποία είναι λειτουργική ή μη λειτουργική. Και η σεξουαλική επαφή είναι καλή μόνο εάν προκύπτει από αυτό ένα «παράγωγο προϊόν» – μια εγκυμοσύνη.

Εάν η βοήθεια για να κάνει παιδί ένα ζευγάρι δε δοθεί με φροντίδα και σεβασμό, μπορεί, κατά έναν παράδοξο τρόπο, να μετατραπεί σε μια επίπονη, ακόμα και τραυματική εμπειρία.

Αλλαγή στο πώς βλέπει κανείς τον εαυτό του σεξουαλικά

Η σεξουαλικότητα μας, συχνά, συνδέεται συνειδητά ή ασυνείδητα με τη γονιμότητά μας. Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία υπογονιμότητας, συχνά, θεωρούν ότι είναι πιο θηλυκές αν έχουν ωορρηξία μέσα στον μήνα και λιγότερο θυληκές αν δεν έχουν. Οι άνδρες μπορεί  να αρχίσουν να αισθάνονται λιγότερη σιγουριά για τον εαυτό τους σεξουαλικά, εάν δεν μπορούν να κάνουν παιδί μέσω της σεξουαλικής επαφής. Και αυτό μπορεί να συμβαίνει ανεξάρτητα από το αν αυτό οφείλεται στον αριθμό ή την ποιότητα των σπερματοζωαρίων τους ή όχι.

Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες, όταν η εγκυμοσύνη προκύπτει χωρίς σεξουαλική επαφή, αλλά μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης, τα ζευγάρια μπορεί να νιώσουν ότι έχουν αποτύχει σεξουαλικά.

Διαβάστε επίσης

Υπογονιμότητα: Πώς να ανακτήσετε την ερωτική εγγύτητα κατά τη διάρκεια & μετά τη θεραπεία της

Αναγνωρίστε την κρίση

Την υπογονιμότητα συνήθως τη συναντούμε σε ένα νέο γάμο (με την κυριολεκτική, αλλά και συμβολική χρήση του όρου) και είναι συχνά η πρώτη απροσδόκητη δοκιμασία των κοινών δεξιοτήτων και μηχανισμών αντιμετώπισης του ζευγαριού. Η σεξουαλικότητα και η συναισθηματική σύνδεση είναι εγγενώς αδιαχώριστες.

 

Το ζευγάρι πρέπει να αποδεχτεί ότι η πορεία τους προς την εγκυμοσύνη θα είναι περίπλοκη και πιο «μηχανική» από ό, τι θα περίμενε ή θα ευχόταν. Μέσω αυτού, το ζευγάρι θα δώσει ο ένας στον άλλον την «άδεια» να μιλήσει για αυτό και να εκφράσει την απογοήτευσή του, τη θλίψη του ή και το πένθος του για τη «χαμένη» γονιμότητα.  Έτσι, δε θα χρειάζονται ψευδείς διαβεβαιώσεις από τον άλλον με σκοπό να παραμείνει το ζευγάρι συνδεδεμένο.

Διαφυλάξτε την ενότητα σας από από περαιτέρω εισβολές

Τα ζευγάρια ίσως χρειαστεί να προστατεύσουν ο ένας τον άλλον από τα βλαβερά σχόλια ή την κρίση των οικογενειών τους. Δυστυχώς, αγαπημένα και καλοπροαίρετα πρόσωπα μπορεί να κάνουν απίστευτα αφελείς παρατηρήσεις και σχόλια, όπως «Μόλις σταματήσετε να προσπαθείτε, πιθανότατα θα μείνεις έγκυος», «Σταματήστε να αγχώνεστε, η φύση γνωρίζει» κτλ.

 

Να είστε επιλεκτικοί σε σχέση με το που αποκαλύπτετε τα σχέδιά σας, καθώς διαμορφώνετε το υποστηρικτικό σας πλαίσιο. Είναι πολύ δύσκολο να αντέχει κανείς αρνητικά τεστ εγκυμοσύνης κάθε μήνα, πόσο μάλλον αν θα πρέπει να δίνει αναφορά σε ένα κοινό που αναρωτιέται επίσης για το αποτέλεσμα της σεξουαλικής του ζωής.

Διαχωρίστε το «κάνουμε έρωτα» από το «κάνουμε μωρό»

Εάν σας δυσκολεύει να κάνετε αυτόν τον διαχωρισμό «μέσα σας», δοκιμάστε να τον κάνετε «έξω σας», δηλαδή χωροταξικά. Για παράδειγμα, κρατήστε το κρεβάτι σας ως ένα μέρος στο οποίο προσπαθείτε να μείνετε έγκυος και δοκιμάστε να κάνετε έρωτα στον καναπέ, στο χαλί, σε ένα ξενοδοχείο, γινόμενοι δημιουργικοί και παιχνιδιάρικοι. Απομακρυνόμενοι από «τώρα πρέπει να κάνουμε σεξ».

 

Προσπαθήστε να εντάξετε μια ευχάριστη εμπειρία την εβδομάδα, μέσω την οποίας θα αφιερώνετε χρόνο για να συζητήσετε, να αγγίξτε, να επανασυνδεθείτε και να καθησυχάσετε ο ένας τον άλλον για την αγάπη και την επιθυμία σας. Δίχως την πίεση ενός αποτελέσματος.

Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας

Μην προσπαθείτε να δείχνετε συνεχώς δυνατοί (ή και παντοδύναμοι) στον/στην σύντροφό σας, αλλά και στους άλλους. Να είστε ανοιχτοί για τις ανησυχίες που έχετε μέσα σας και να ρωτάτε για τους φόβους του/της συντρόφου σας. Τα ζευγάρια που μπαίνουν σε έναν φαύλο κύκλο επικοινωνίας, με τον έναν σύντροφο να παραπονιέται ή να επικρίνει και με τον άλλον να αμύνεται ή να αποσύρεται παθητικά, κινδυνεύουν να εκτροχιάσουν την ερωτική τους ζωή και τη σχέση τους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της αγχωτικής και γεμάτης δυσκολίες περιόδου, η αναζήτηση συμβουλευτικής ή ψυχοθεραπείας ως ζευγάρι ή ως μονάδα μπορεί να έχει εξαιρετικά θετική συμβολή στην επικοινωνία σας. Αλλά και γενικότερα, στην ψυχολογία του ζευγαριού που αντιμετωπίζει πολλές προσκλήσεις στη διαδρομή του προς τη γονεϊκότητα. Χτίστε το υποστηρικτικό σας πλαίσιο. Δώστε την προσοχή που αρμόζει στον ψυχικό σας «όργανο» και όχι μόνο στο σώμα σας. Συμμετέχει και αυτό στη διαδικασία.

Διαβάστε επίσης

Ιδρυτικό Μέλος allaboutparents.gr | Positive Parenting

Ψυχολόγος

Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια

Δόκιμο Τακτικό Μέλος ΙΣΟΨ

Μέλος της Διεθνούς  Ένωσης Σχεσιακής

Ψυχανάλυσης & Ψυχοθεραπείας (IARPP)

& της Αμερικάνικης Ένωσης Ομαδικής Ψυχοθεραπείας (AGPA)