Τι είναι οι Σχολές Γονέων;

Σήμερα οι γονείς χρειάζονται αυτή τη βοήθεια και στήριξη περισσότερο από ποτέ, διότι γονιός δε ΓΕΝΝΙΕΣΑΙ, αλλά γίνεσαι. Η αντίληψη που επικρατούσε παλαιότερα, πως το παιδί είναι ένας άγραφος – λευκός πίνακας (tabula rasa) και πως αποκλειστικά η οικογένεια ευθύνεται για την συμπεριφορά του, σήμερα έχει αποδειχτεί πως δεν ισχύει.  Οι συνομήλικοι, οι άλλοι ενήλικοι, οι κληρονομικές καταβολές και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι καθοριστικοί παράγοντες στην διαμόρφωση τους.

Το να είσαι γονέας, στην εποχή μας, δεν είναι πια αυτοσχεδιασμός. Δεν μπορούμε πια να προφασιζόμαστε άγνοια ή να περιφρονούμε τις πρόσφατες κατακτήσεις των ανθρωπιστικών επιστημών – συγκεκριμένα την ψυχολογία του παιδιού και την κοινωνική ψυχολογία – όπως αγνοούμε τις ατομικές επιστήμες ή τις κατακτήσεις της αστροναυτικής.

Εξάλλου, ο άνδρας, η γυναίκα, το παιδί, όσο αποτελούν ακόμη μια οικογένεια, υπόκεινται προσωπικά και συλλογικά, σε ισχυρές και ασταθείς επιδράσεις, κοινωνικές και οικονομικές. Μπορούν να συγκρουστούν μεταξύ τους, ακόμη και να καταστραφούν, αν δεν προχωρήσουν, συστηματικά και μόνιμα στην αλληλοκατανόηση. Πρέπει ν’ αποκτήσουν, σταδιακά, συνείδηση της σχέσης που τους συνδέει μεταξύ τους και μεταξύ της ομάδας που διαμορφώνουν και άλλων ομάδων. Έτσι μπορεί να προσδιοριστεί η δράση της Σχολής Γονέων: ενημέρωση και διαμόρφωση -διαφοροποίηση, η μία στενά συνδεδεμένη με την άλλη. Η ενημέρωση (information) θέτει με τα διάφορα μέσα διάδοσης στη διάθεση του κοινού τις μελέτες, τις έρευνες, περασμένες και πρόσφατες, της οικογενειακής ψυχολογίας. Η διαφοροποίηση (formation) που αναλαμβάνει, στοχεύει σε μία προσωπική αναζήτηση.

Πιστεύοντας βαθιά στην ωρίμανση του ατόμου, πάντα η δυνατή στον καθένα, η Σχολή Γονέων φροντίζει να διευκολύνει την αποδοχή από τον καθένα των προβλημάτων του, να τον διαφωτίσει ως προς τη μορφή των σχέσεών του με τον άλλον και ειδικότερα με τα μέλη της οικογένειάς του.

Διαβάστε επίσης

Είναι η Σχολή Γονέων όπως κάθε άλλη Σχολή;

 Τι μαθαίνουμε σ’ αυτήν; Μαθαίνουμε το ‘επάγγελμα’ του Γονέα. Αλλά είναι στ’ αλήθεια ένα επάγγελμα; Επιδιώκεται κυρίως η απόκτηση ωριμότητας για τους νέους αλλά και τους λιγότερο νέους, η απαραίτητη ισορροπία σ’ ένα τρόπο ζωής, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κοινωνίας μας, στην κατανόηση ανάμεσα στις γενιές.

Σε κάθε συνάντηση το θέμα είναι διαφορετικό με στόχο μια ολοκληρωμένη πληροφόρηση σε όλα τα αναπτυξιακά και σύγχρονα θέματα του παιδιού και του εφήβου.

Νέος Κύκλος 10 Συναντήσεων

«Βιωματικές Ομάδες Ψυχοεκπαίδευσης Γονέων» 

Η F.I.E.P., όπως είναι γνωστή από τα αρχικά του Γαλλικού τίτλου της (Federation Internationale pour l’ Education des Parents – International Federation for Parent Education) είναι η ‘Διεθνής Ομοσπονδία για την Εκπαίδευση των Γονέων’. Ιδρύθηκε στο Παρίσι το 1964. Η Μαρία Χουρδάκη υπήρξε ένα από τα μέλη που υπέγραψαν την ιδρυτικήπράξη [2]BulletinAvril1974.Sevres.

Διαβάστε επίσης

                                                                                  Ιδρυτικό Μέλος allaboutparents.gr | Positive Parenting
                                                                                                                                             Ψυχολόγος ΑΠΘ, MSc
                                                                                                           Ειδικευμένη στην Ψυχοθεραπεία Gestalt
                                                                                                          PgD Παιδοψυχολογία Παιδιού & Εφήβου 
                                                                                              Τηλ: 6942217440, Ευρυτανίας 13, Αμπελόκηποι
                                                                                                                   email: maria.giannopulu@gmail.com