Πώς θα ενισχύσω την αυτονομία του παιδιού μου;

Πώς θα ενισχύσω την αυτονομία του παιδιού μου;

Τα παιδιά, από τη στιγμή που αρχίσουν και αντιλαμβάνονται τον κόσμο, αναζητούν ερεθίσματα και θέλουν να συμμετέχουν σε ότι δραστηριότητες κάνουν οι φροντιστές. Διεκδικούν την αυτονομία τους, και μαθαίνουν σταδιακά να αναπτύσσουν δεξιότητες. Κάθε ερέθισμα που λαμβάνουν από τους φροντιστές, προσπαθούν να το μιμηθούν. Πολύ συχνά λοιπόν όταν για παράδειγμα μαγειρεύουμε, ή πλένουμε τα πιάτα τα παιδιά αναζητούν τρόπους να μοιραστούν μαζί μας αυτές τις δραστηριότητες. 

Πώς η συμπερίληψη στο σπίτι ενισχύει την αυτονομία των παιδιών;

Αναθέτοντας στα παιδιά δουλειές και αρμοδιότητες στην καθημερινότητα τους, αναλόγως πάντα με την ηλικία και το αναπτυξιακό τους στάδιο, τους δείχνουμε εμπιστοσύνη. Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά αντιλαμβάνονται πως είναι ικανά και ισότιμα. Μέσα από την εμπιστοσύνη, το μοίρασμα και τη θετική ανατροφοδότηση, τα παιδιά αναπτύσσουν μία θετική εικόνα για τον εαυτό τους, ενισχύοντας τόσο την αυτοεκτίμηση τους, την αυτοπειθαρχία όσο και την αυτονομία τους.

Αντιλαμβάνονται τη θέση και τον ρόλο τους μέσα στην οικογενειακή ομάδα και τη σημασία της ανάληψης ευθυνών. Σταδιακά, όσο μεγαλώνουν και αποκτούν μεγαλύτερη κοινωνική δραστηριότητα και κινούνται σε διαφορετικά πλαίσια, θα αναγνωρίζουν και θα αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, υπολογίζοντας τους άλλους, μέσα στις ομάδες που θα κινούνται. 

Learning Curve

Συνήθως, για να μπορέσουμε να κάνουμε τις δουλειές μας ανενοχλητες, επιτρέπουμε στα παιδιά να περνούν πολύ περισσότερο χρόνο στην τηλεόραση και τις ηλεκτρονικές συσκευές. Αν λοιπόν δημιουργήσουμε από νωρίς μία σχέση με το παιδί μας και το εμπιστευτούμε να μας συντροφεύει στις καθημερινές μας δουλειές, υπάρχουν πολύ περισσότερα οφέλη από αυτά που νομίζουμε.  Και αναλόγως την ηλικία του παιδιού υπάρχουν μέσα που μπορούν να γίνουν σύμμαχοι μας και να μας βοηθήσουν να συμμετέχει το παιδί με ασφάλεια στις δραστηριότητες του σπιτιού και να κατακτήσει σταδιακά την αυτονομία του.

«Βοήθησε με να το κάνω μόνος-η μου»

Η Curve Lab είναι μια εταιρία που ακολουθεί την φιλοσοφία Μοντεσσορι, eco friendly και οπαδός της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας με ασφαλή όρια στο παιχνίδι του παιδιού! Και μας συστήνει το Learning Curve! Το Learning Curve μας είναι μια ασφαλής πλατφόρμα που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να ανεβάζει ένα παιδί στο ύψος του πάγκου, ώστε να μπορεί να ασχολείται καλύτερα με τον κόσμο γύρω του. Από τη βοήθεια στην κουζίνα, μέχρι το ανεξάρτητο πλύσιμο των χεριών του στο μπάνιο, ενθαρρύνει την ανεξαρτησία και αυξάνει τις ευκαιρίες του παιδιού σας να μάθει και να βοηθήσει στο σπίτι.

Το Learning Curve έχει σχεδιαστεί για να απομακρύνει εσάς και το παιδί σας από ένα δυνητικά αγχωτικό και επικίνδυνο περιβάλλον για το αν το παιδί σας θα γλιστρήσει από το σκαμπό ή θα γλιστρήσει από μια καρέκλα.

Learning Curve

Τα παιδιά παρατηρούν, μαθαίνουν, μιμούνται
και αυτοεξυπηρετούνται.
Με το Learning Curve ικανοποιήσούν την βαθύτερη ανάγκη τους,
να μάθουν βιωματικά τον κόσμο και τον εαυτό τους!

Μια ευκαιρία να δεθείτε και να μοιραστείτε ευχάριστες εμπειρίες μαζί.

Είναι εύκολο στη χρήση, στη μεταφορά, τα του σκαλιά είναι χαμηλά έτσι ώστε να μπορούν τα μικρότερης ηλικίας παιδιά να ανεβαίνουν με ευκολία και οι γονείς να νιώθουν ασφάλεια. Η προστατευτική μπάρα στο πάνω μέρος εξασφαλίζει την απόλυτη ασφάλεια όταν το παιδί είναι όρθιο. Το ύψος του πύργου εκμάθησης είναι το κατάλληλο για να βοηθήσει το παιδί να δραστηριοποιηθεί αυτόνομα.

*Λεπτομέριες
  • Το πλαίσιο ανοιχτής όψης βοηθά στην οικοδόμηση ανεξαρτησίας και αυτοπεποίθησης, επιτρέποντας στο παιδί σας να ανεβαίνει και να βγαίνει μόνο του.
  • Ταιριάζει σε ισόπεδους πάγκους για ασφαλή πρόσβαση
  • 2 ρυθμιζόμενα επίπεδα
  • Προτεινόμενη ηλικία: 12+ Μήνες έως 6 ετών
  • Κατάλληλο για όταν το νήπιό σας σταθεί σωστά στα πόδια του. Απαιτείται η επίβλεψη ενηλίκων ανά πάσα στιγμή.
  • Βάρος δοκιμασμένο για αντοχή έως και 90 κιλά και κατασκευασμένο από εξαιρετικής ποιότητας ξύλο σημύδας

Ιδρυτικό Μέλος allaboutparents.gr | Positive Parenting
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας | Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια
Παιδοψυχολογία & Ψυχολογία Εφήβου
Μέλος Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης & Ψυχοθεραπείας (IARPP)
Υπερείδου 6, Ηλιούπολη | 6945494044
mariafounda.com

Περισσότερα άρθρα