ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΤΟΥ ΛΕΩ ΨΕΜΑΤΑ

Πώς επηρεάζω το παιδί μου όταν του λέω ψέματα;

Κάθε οικογένεια έχει τα μυστικά της. Για να διατηρήσει κρυφά αυτά τα μυστικά από το παιδί, του λέει ψέματα.

Πριν από κάποιους μήνες, συνάντησα μία μητέρα, η οποία μου ανέφερε πως το παιδί της είχε πόνους στην κοιλιά. Πήγαν σε όλους τους γιατρούς, έκαναν εξετάσεις αλλά δεν έβρισκαν την αιτία του προβλήματος, έτσι ο γιατρός της πρότεινε να επισκεφθεί έναν θεραπευτή. Για κάποιο λόγο, η πρώτη σκέψη που μου ήρθε στο μυαλό ήταν να ρωτήσω για τη σχέση του ζευγαριού. Η μητέρα μου είπε πως είχαν αποφασίσει να χωρίσουν, αλλά χωρίς να αποχωρήσει κανείς από το σπίτι. Στο παιδί δεν είχε ειπωθεί ποτέ αυτή η απόφαση. Τότε ακριβώς ξεκίνησε και ο πόνος του παιδιού.

Πολλές φορές οι άνθρωποι, θεωρούμε πως τα μυστικά κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη, πως προστατεύουμε το παιδί από τον πόνο. Παρόλα αυτά, ακόμη κι αν θεωρούμε πως τα άλλα μέλη της οικογένειας δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει, οι άνθρωποι έχουμε την ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε πως κάτι δεν πάει καλά.

Διαβάστε επίσης

Με το να λέμε ψέματα, αυτό που στην ουσία κάνουμε είναι να υποτιμούμε το ένστικτο του παιδιού. Εκείνη τη στιγμή, του δίνουμε ένα διπλό μήνυμα, καθώς άλλο νιώθει και άλλο του λέμε πως συμβαίνει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, το παιδί να φοβάται να εκφραστεί και συχνά να σωματοποιεί, όπως στο παράδειγμα που ανέφερα παραπάνω, ή να εκφράζει αυτή την αναστάτωση με άλλους τρόπους, ίσως ακόμη και με παραβατικές συμπεριφορές.

Οι γονείς κρύβουν αλήθειες που μπορεί να δημιουργήσουν αρνητικά συναισθήματα στο παιδί. Πολλές φορές όμως, με αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά προσπαθούν να αποφύγουν δικά τους επώδυνα συναισθήματα, καθώς στην περίπτωση που η αλήθεια ομολογείται, αυτή θα φέρει ερωτήματα στο παιδί, τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν. Δεν είναι τα συναισθήματα των παιδιών που μας δυσκολεύουν, αλλά τα δικά μας.

Διαβάστε επίσης

Πως μπορώ να είμαι ειλικρινής, χωρίς να αναστατώσω το παιδί;

Το παιδί ενδέχεται να αναστατωθεί είτε πούμε αλήθεια, είτε την κρύψουμε. Στην πρώτη περίπτωση, έχουμε το περιθώριο, να καθησυχάσουμε το παιδί και να του εξηγήσουμε την κατάσταση, ανάλογα με την ηλικία και όσα μπορεί να αντιληφθεί. Στη δεύτερη περίπτωση, αφήνουμε κενά και το παιδί απλώς φαντάζεται τι μπορεί να συμβαίνει, οδηγώντας το συχνά στο να κατηγορεί τον εαυτό του για την αναστάτωση της οικογένειας. Ακόμη, το οδηγούμε στη δημιουργία καταστροφικών σεναρίων.

Αυτό που προτείνουμε σε κάθε περίπτωση είναι να επικοινωνήσουμε το πρόβλημα στο παιδί, είτε αυτό είναι μία αρρώστια, είτε ο χωρισμός, είτε ένας θάνατος. Θα πρέπει να το προετοιμάσουμε για τυχόν αλλαγές που θα έρθουν στην καθημερινότητά του.

Διαβάστε επίσης

 Όταν το παιδί γνωρίζει, νιώθει ασφάλεια και εμπιστεύεται τους γονείς του. Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τα αρνητικά συναισθήματα των παιδιών. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όμως και με μεγάλη επιτυχία είναι να είμαστε δίπλα τους και να τους μάθουμε να τα διαχειρίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, παρέχοντας ασφάλεια και δείχνοντας την πραγματικότητα για την ζωή.

Τέλος, τα ψέματα, δεν επηρεάζουν μόνο τα παιδιά αλλά και τους γονείς, καθώς δεν μπορούν να είναι ευτυχισμένοι ή να χαρούν την συντροφιά των παιδιών, όταν υπάρχει ένα σύννεφο. Συχνά αποφεύγουν τα παιδιά, ώστε να μην χρειαστεί να μιλήσουν. Κι όμως θα δείτε πως εάν αρχίσετε να μιλάτε ειλικρινά στο παιδί σας, η ζωή θα γίνει πιο εύκολη για εσάς και δεσμός μεταξύ σας πιο ισχυρός.

Τα παιδιά, όπως και όλα τα μέλη της οικογένειας, έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν.

Ιδρυτικό Μέλος allaboutparents.gr | Positive Parenting

BSc, MSc Ψυχολογία

Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια

Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες

Μέλος της Διεθνούς Ένωσης   Σχεσιακής Ψυχανάλυσης & Ψυχοθεραπείας (IARPP)

Περισσότερα άρθρα