Intersex Παιδιά: Γνωρίζεις τι είναι;

Οι περισσότεροι γονείς ανυπομονούν να μάθουν το φύλο του μωρού τους. Όταν λέμε φύλο όμως τι εννοούμε; Αγόρι και κορίτσι. Τι γίνεται λοιπόν, όταν η απάντηση του γιατρού είναι πως “το φύλο του παιδιού είναι ασαφές” (που σημαίνει απλά ότι το παιδί είναι intersex); 

Το φάσμα του φύλου

 

Περίπου το 1,7 με 2 % των παιδιών γεννιούνται με φυσικές βιολογικές διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά το φύλο. Οι διαφορές αυτές έχουν να κάνουν με ορατά (γεννητικά όργανα) αλλά και μη ορατά χαρακτηριστικά, όπως οι ορμόνες, τα χρωμοσώματα και οι γονάδες. Θεωρείται πως μόνο το 25% των intersex ατόμων γνωρίζουν αυτή τη διαφοροποίησή τους, καθώς στην περίπτωση των μη ορατών διαφοροποιήσεων, είναι δύσκολο να την αντιληφθούμε χωρίς ειδικές (χρωμοσωμικές ή ορμονικές) εξετάσεις.

 

Στην Ελλάδα, αλλά και στις περισσότερες  χώρες  του κόσμου, ακόμη και σήμερα, οι γιατροί συχνά προτείνουν την διακοπή της κύησης, παρά την καλή εικόνα στην υγεία του παιδιού. Όσοι γιατροί δεν προτείνουν διακοπή της κύησης, προτείνουν μία σειρά από χειρουργικές επεμβάσεις “κανονικοποίησης του φύλου”. Επεμβάσεις οι οποίες δεν έχουν να κάνουν σε καμία περίπτωση με την υγεία του παιδιού, είναι απλά κοσμητικές.

Η επιλογή

 

Οι γονείς λοιπόν καλούνται να επιλέξουν πριν κλείσει το μωρό τα 2 έτη, χωρίς την έγκριση και την άποψη του, το φύλο και άρα την πορεία ζωής του καθώς οι επεμβάσεις αυτές είναι μη αναστρέψιμες και οδηγούν ακόμη και στην στειρότητα του ατόμου. Η οποία να τονίσω πως δεν είναι δεδομένη όπως πολλοί πιστεύουν.

 

Να τονίσω στο σημείο αυτό, πως αναφέρομαι σε εγχειρίσεις που δεν σχετίζονται με την υγεία του παιδιού, αλλά έχουν αισθητικό σκοπό και στοχεύουν στην «κανονικοποίηση», δηλαδή στην ένταξη του παιδιού στην παγιωμένη κατηγοριοποίηση αγόρι- κορίτσι. Ο ΟΗΕ καλεί σε απονομιμοποίηση των συγκεκριμένων επεμβάσεων, θεωρώντας τις ως βασανιστήρια και ακρωτηριασμούς και φυσικά ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σεξουαλικός προσανατολισμός και ταυτότητα φύλου
Απόκτησε το βιβλίο: Σεξουαλικός προσανατολισμός και ταυτότητα φύλου

Η δήλωση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ

 

Η δήλωση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζαΐντ Ρααντ αλ Χουσέιν: «Πολύ λίγοι από μας γνωρίζουν για τις συγκεκριμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίστανται εκατομμύρια ίντερσεξ άνθρωποι. Επειδή το σώμα τους δεν συμμορφώνεται με τους τυπικούς ορισμούς του αρσενικού και του θηλυκού, τα ίντερσεξ παιδιά και οι ίντερσεξ ενήλικοι υπόκεινται συχνά σε εξαναγκαστική στείρωση και μη αναστρέψιμη χειρουργική επέμβαση. Υφίστανται διακρίσεις στο σχολείο, τον χώρο εργασίας και άλλα περιβάλλοντα».

 

Ενημέρωση για τα intersex παιδιά

 

Έπειτα από μία μικρή έρευνα που έκανα στο κοινωνικό μου περιβάλλον, ανακάλυψα πως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη των intersex ατόμων. Εναλλακτικά την αντιλαμβάνονται μόνο με τον όρο «ερμαφρόδιτος», όρο που είναι άκρως προσβλητικός ιστορικά αλλά και επιστημονικά ανακριβής.

 

Οι βρεφικές χειρουργικές επεμβάσεις παραβιάζουν τις αρχές της ενημερωμένης συναίνεσης, της σωματικής ακεραιότητας και αυτονομίας και της αυτοδιάθεσης. Παρά τις συγκεκριμένες παραβιάσεις, ορισμένοι γιατροί επιμένουν πως η γονική συναίνεση είναι αρκετή για να αλλάξει την εμφάνιση ή τη λειτουργία των γεννητικών οργάνων. Σαφώς υπάρχουν ψηφίσματα στα οποία δίνεται η δυνατότητα στα κράτη  μέσω νόμων να απαγορευτούν τέτοιες επεμβάσεις, όπως έχει γίνει στη Μάλτα και την Πορτογαλία. 

 

Οι intersex στην πάροδο των ετών

 

Intersex άτομα υπήρχαν πάντοτε και μάλιστα στην αρχαία Ελλάδα, έχαιραν σεβασμού και αποδοχής. Θεωρούνταν μία φυσιολογική κατάσταση.  Mε την πάροδο των ετών όμως και με την συνεισφορά της θρησκείας αλλά και της επιστήμης θεωρήθηκε «διαταραχή», παρόλο που οι intersex  άνθρωποι είναι υγιείς. Στην πραγματικότητα, τα  διαφυλικά χαρακτηριστικά είναι φυσικές ανθρώπινες παραλλαγές και όχι διαταραχές.

 

Άρα, μπορεί να σκεφτεί ο καθένας για τον εαυτό του, γιατί  να γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις, ιδιαιτέρως επικίνδυνες, σε υγιή μωρά; To ζήτημα είναι ξεκάθαρα κοινωνικό.

 

Οι ίντερσεξ άνθρωποι, παλεύουν καθημερινά για το αυτονόητο. Να έχουν δικαίωμα να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. Nα μην κρίνονται, να μην κρύβονται, να μην ντρέπονται. Nα αποφασίζουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους και το σώμα τους.

 

Εάν λοιπόν ο γιατρός σας πει πως το παιδί σας είναι ίντερσεξ, σημαίνει απλά πως δεν είναι αγόρι, δεν είναι κορίτσι, είναι διαφυλικό και υγιές. Οι γονείς καλούνται να σταθούν και να υποστηρίξουν το παιδί. Nα δείχνουν καθημερινά στο παιδί αλλά και στην κοινωνία, πως τα intersex άτομα, υπάρχουν και θα υπάρχουν όσο γεννιούνται άνθρωποι. 

 

Προτείνω, στο σημείο αυτό να δείτε το βίντεο της  Ρηνιώ Συμεωνίδου, μητέρα ίντερσεξ παιδιού, την οποία ευχαριστώ θερμά για τη συμμετοχή και τη βοήθεια της στο παρόν άρθρο.

 

Ιδρυτικό Μέλος allaboutparents.gr | Positive Parenting

BSc, MSc Ψυχολογία

Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια

Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες

Μέλος της Διεθνούς Ένωσης   Σχεσιακής Ψυχανάλυσης & Ψυχοθεραπείας (IARPP)