Intersex Παιδιά: Γνωρίζεις τι είναι;

Οι περισσότεροι γονείς ανυπομονούν να μάθουν το φύλο του μωρού τους. Όταν λέμε φύλο όμως τι εννοούμε; Αγόρι και κορίτσι. Τι γίνεται λοιπόν, όταν η απάντηση του γιατρού είναι πως “το φύλο του παιδιού είναι ασαφές” (που σημαίνει απλά ότι το παιδί είναι intersex); Τον καθαυτό όρο ίντερσεξ δύσκολα θα τον ακούσουμε στα ιατρικά περιβάλλοντα. Από το Ιατρικό Συνέδριο του Σικάγο το 2006 και μετά, ο όρος “intersex” αντικαταστάθηκε με τον (υποτίθεται “λιγότερο”) παθολογικοποιητικό όρο “Disorders of Sex Development” ή DSD (ελλην.: Διαταραχές της Ανάπτυξης Φύλου, ΔΑΦ, ή Διαταραχές της Σεξουαλικής Ανάπτυξης), σε μια προσπάθεια “δικαιολόγησης” των επεμβατικών πρακτικών στα intersex μωρά και παιδιά και της συνακόλουθης ανακούφισης των σχετικών ενοχών και στρες των γονέων τους.

Το φάσμα του φύλου

Περίπου το 1,7 με 2 % των παιδιών γεννιούνται με φυσικές βιολογικές διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά το φύλο. Οι διαφορές αυτές έχουν να κάνουν με ορατά (γεννητικά όργανα) αλλά και μη ορατά χαρακτηριστικά, όπως οι ορμόνες, τα χρωμοσώματα και οι γονάδες. Θεωρείται πως μόνο το 25% των intersex ατόμων γνωρίζουν αυτή τη διαφοροποίησή τους, καθώς στην περίπτωση των μη ορατών διαφοροποιήσεων, είναι δύσκολο να την αντιληφθούμε χωρίς ειδικές (χρωμοσωμικές ή ορμονικές) εξετάσεις.

 

Στην Ελλάδα, αλλά και στις περισσότερες  χώρες  του κόσμου, ακόμη και σήμερα, οι γιατροί συχνά προτείνουν την διακοπή της κύησης, παρά την καλή εικόνα στην υγεία του παιδιού. Όσοι γιατροί δεν προτείνουν διακοπή της κύησης, προτείνουν μία σειρά από χειρουργικές επεμβάσεις “κανονικοποίησης του φύλου”. Επεμβάσεις οι οποίες δεν έχουν να κάνουν σε καμία περίπτωση με την υγεία του παιδιού, είναι απλά κοσμητικές.

Διαβάστε επίσης

H Επιλογή

Οι γονείς λοιπόν καλούνται να επιλέξουν πριν κλείσει το μωρό τα 2 έτη, χωρίς την έγκριση και την άποψη του, το φύλο και άρα την πορεία ζωής του καθώς οι επεμβάσεις αυτές είναι μη αναστρέψιμες και οδηγούν ακόμη και στην στειρότητα του ατόμου. Η οποία να τονίσω πως δεν είναι δεδομένη όπως πολλοί πιστεύουν.

Να τονίσω στο σημείο αυτό, πως αναφέρομαι σε εγχειρίσεις που δεν σχετίζονται με την υγεία του παιδιού, αλλά έχουν αισθητικό σκοπό και στοχεύουν στην «κανονικοποίηση», δηλαδή στην ένταξη του παιδιού στην παγιωμένη κατηγοριοποίηση αγόρι- κορίτσι. Ο ΟΗΕ καλεί σε απονομιμοποίηση των συγκεκριμένων επεμβάσεων, θεωρώντας τις ως βασανιστήρια και ακρωτηριασμούς και φυσικά ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η δήλωση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ

Η δήλωση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζαΐντ Ρααντ αλ Χουσέιν: «Πολύ λίγοι από μας γνωρίζουν για τις συγκεκριμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίστανται εκατομμύρια ίντερσεξ άνθρωποι. Επειδή το σώμα τους δεν συμμορφώνεται με τους τυπικούς ορισμούς του αρσενικού και του θηλυκού, τα ίντερσεξ παιδιά και οι ίντερσεξ ενήλικοι υπόκεινται συχνά σε εξαναγκαστική στείρωση και μη αναστρέψιμη χειρουργική επέμβαση. Υφίστανται διακρίσεις στο σχολείο, τον χώρο εργασίας και άλλα περιβάλλοντα». Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΕΔΩ.

 

Διαβάστε επίσης

Ενημέρωση για τα intersex παιδιά

Έπειτα από μία μικρή έρευνα που έκανα στο κοινωνικό μου περιβάλλον, ανακάλυψα πως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη των ίντερσεξ ατόμων. Εναλλακτικά, την αντιλαμβάνονται μόνο με τον όρο «ερμαφρόδιτος», όρο που είναι στιγματιστικός, άκρως προσβλητικός ιστορικά αλλά και επιστημονικά ανακριβής.

Οι βρεφικές χειρουργικές επεμβάσεις παραβιάζουν τις αρχές της ενημερωμένης συναίνεσης, της σωματικής ακεραιότητας και αυτονομίας και της αυτοδιάθεσης. Παρά τις συγκεκριμένες παραβιάσεις, ορισμένοι γιατροί επιμένουν πως η γονική συναίνεση είναι αρκετή για να αλλάξει την εμφάνιση ή τη λειτουργία των γεννητικών οργάνων. Σαφώς υπάρχουν ψηφίσματα στα οποία δίνεται η δυνατότητα στα κράτη  μέσω νόμων να απαγορευτούν τέτοιες επεμβάσεις, όπως έχει γίνει ήδη με νόμους στη Μάλτα, τη Γερμανία, την Πορτογαλία και σε πολιτείες των ΗΠΑ και της Ινδίας. Μάλιστα, ένα τέτοιο ευρωπαϊκό ψήφισμα έχει υπερψηφίσει και η χώρα μας το 2018 και μένει να το θέσει σε εφαρμογή.

Οι Intersex άνθρωποι στην πάροδο των ετών

Ίντερσεξ άτομα υπήρχαν πάντοτε και μάλιστα στην αρχαία Ελλάδα, έχαιραν σεβασμού και αποδοχής. Θεωρούνταν μία φυσιολογική κατάσταση.  Mε την πάροδο των ετών όμως και με την συνεισφορά της θρησκείας, του πολιτικού συντηριτισμού αλλά και της ιατρικής και ιατροδικαστικής επιστήμης, η διαφυλικότητα θεωρήθηκε «διαταραχή»[1], παρόλο που οι ίντερσεξ  άνθρωποι είναι υγιείς όσο και οι άνθρωποι χωρίς ποικιλομορφίες των χαρακτηριστικών φύλου. Στην πραγματικότητα, τα  διαφυλικά χαρακτηριστικά είναι φυσικές ανθρώπινες παραλλαγές που εμφανίζονται φυσιολογικά μέσα στο φάσμα του βιολογικού φύλου και όχι διαταραχές. Στο σημείο αυτό θα σας προσκαλούσα να διαβάσετε το : Επαναπροσδιορίζοντας τη βιολογία του φύλου: Η ιδέα των δύο φύλων είναι υπεραπλουστευτική. Οι βιολόγοι σήμερα θεωρούν ότι υπάρχει ένα μεγαλύτερο φάσμα από απλώς το δίπολο αρσενικού / θηλυκού.

Άρα, μπορεί να σκεφτεί ο καθένας για τον εαυτό του, γιατί  να γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις, ιδιαιτέρως επικίνδυνες και με μακροπρόθεσμες παρενέργειες, σε υγιή μωρά; To ζήτημα είναι ξεκάθαρα κοινωνικό.

Οι ίντερσεξ άνθρωποι, παλεύουν καθημερινά για το αυτονόητο. Να έχουν δικαίωμα να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. Nα μην κρίνονται, να μην κρύβονται, να μην ντρέπονται. Nα αποφασίζουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους και το σώμα τους.

Εάν λοιπόν ο γιατρός σας πει πως το παιδί σας είναι Intersex (ή εμφανίζει κάποια DSD/ΔΑΦ κατάσταση), σημαίνει απλά πως (βιολογικά μιλώντας) δεν είναι αγόρι, δεν είναι κορίτσι, είναι διαφυλικό και υγιές .Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί εδώ ότι οι άνθρωποι που γεννιούνται με διαφυλικά σωματικά χαρακτηριστικά φύλου (δηλ. Ίντερσεξ) μπορούν να αναπτύξουν οποιαδήποτε ταυτότητα φύλου και οποιονδήποτε σεξουαλικό προσανατολισμό, ακριβώς όπως και κάθε άλλος άνθρωπος.

 

Πολλοί Intersex άνθρωποι συμβαίνει να συμφωνούν με το φύλο που τους αποδόθηκε στη γέννηση και κάποιοι συμβαίνει να διαφωνούν, που σημαίνει ότι η Intersex σωματικότητα δεν σχετίζεται με, ούτε ορίζει την ταυτότητα φύλου ή/και τον σεξουαλικό προσανατολισμό του υποκειμένου. Στην Ελλάδα, ελάχιστοι μόνον ιατροί θα χρησιμοποιήσουν τον όρο “ίντερσεξ”, συνιθέστερα θα μιλήσουν για “Συγγενείς ανωμαλίες” ή “DSD σύνδρομα” ή “Χρωμοσωμικές ανευπλοϊδίες” (όπως πχ “s. Klinefelter”, “s. Turner”, “TrisomyX” και πολλά άλλα ακόμα.) Οι πιο γνωστές διαφυλικές παραλλαγές των χαρακτηριστικών φύλου, που έχουν μελετηθεί στη διεθνή ιατρική αρθρογραφία, ξεπερνούν τις 40. Οι γονείς καλούνται να σταθούν και να υποστηρίξουν το παιδί. Nα δείχνουν καθημερινά στο παιδί αλλά και στην κοινωνία, πως τα ίντερσεξ άτομα, υπάρχουν και θα υπάρχουν όσο γεννιούνται άνθρωποι. 

To να έχει γεννηθεί ένα παιδί με ίντερσεξ/διαφυλικά χαρακτηριστικά φύλου, δεν σημαίνει απαραίτητα πως “δεν είναι αγόρι, δεν είναι κορίτσι” (από πλευράς αίσθησης ταυτότητας φύλου τουλάχιστον), μπορεί δηλαδή κάλλιστα να είναι αγόρι ή να είναι κορίτσι ή να είναι και τα δύο ταυτόχρονα ή και τίποτε από τα δύο (μη-δυαδικό δηλαδή), όπως και κάθε άλλο μη-ίντερσεξ παιδί.

Προτείνω, στο σημείο αυτό να δείτε το βίντεο της  Ρηνιώς Συμεωνίδου, μητέρας ίντερσεξ παιδιού, την οποία ευχαριστώ θερμά για τη συμμετοχή και τη βοήθεια της στο παρόν άρθρο.

Για επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Ελληνική Κοινότητα Ίντερσεξ – Intersex Greece.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ρηνιώ Συμεωνίδου, για την πολύτιμη βοήθεια της στο παρόν άρθρο.

Ιδρυτικό Μέλος allaboutparents.gr | Positive Parenting

Ψυχολόγος  MSc

Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια

Δόκιμο Τακτικό Μέλος ΙΣΟΨ

Μέλος Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης & Ψυχοθεραπείας (IARPP)

6985810793

adamopouloukonstantina1@gmail.com