Γιατί πρέπει να κάνετε διακοπές χωρίς τα παιδιά

Όλοι μας περιμένουμε τις διακοπές οι οποίες μας βοηθoύν να ανασυγκροτηθούμε και να γυρίσουμε ανανεωμένοι στην καθημερινότητά μας. Όταν όμως έχεις παιδιά δεν τολμάς καν να σκεφτείς να λείψεις λίγες μέρες χωρίς να τα έχεις μαζί. Άρα μήπως οι διακοπές χωρίς τα παιδιά είναι ένα άπιαστο όνειρο;

Κι όμως όχι! Μπορούμε να τις οργανώσουμε και μάλιστα να χαρούμε χωρίς τύψεις τα οφέλη των διακοπών χωρίς τα παιδιά.

Η μητρότητα μπορεί να είναι πολύ αγχωτική. Είτε πρόκειται για πίεση χρόνου, είτε οικονομική. Όλο τον χρόνο απλώς προσπαθούμε να κάνουμε πολλά πράγματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Νομίζω ότι είναι πραγματικά σημαντικό για τις μητέρες να αναζωογονηθούν και να ανανεωθούν με αυτόν τον τρόπο!

Αναρωτήθηκες ποτέ πόσο ευεργετική είναι η άδεια από τη δουλειά μας; Για ποιο λόγο πρέπει να την παίρνουμε; Αυτό το διάλειμμα είναι ο λόγος που μας επιτρέπει να συνεχίσουμε όλη την υπόλοιπη χρονιά. Να γεμίσουμε μπαταρίες. Αλλιώς θα καταρρεύσουμε. Σκέψου ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τη μητρότητα.

Διαβάστε επίσης

Οι συνεχείς απαιτήσεις της μητρότητας στην καθημερινότητα μπορεί να είναι συντριπτικές τόσο για τη μητέρα όσο και για την οικογένεια, αλλά και για το ζευγάρι. Οπότε δεν είναι εγωιστικό να χρειαζόμαστε λίγες μέρες διάλειμμα από όλο αυτό. Μάλιστα, είναι απαραίτητο! 

Μαμά γεμάτη μπαταρίες = ευτυχισμένα παιδιά!  Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να δουν αυτή την ισορροπία που ιδανικά πρέπει να επιτευχθεί σε μια οικογενειακή κατάσταση.

Γιατί οι διακοπές κάνουν καλό στο ζευγάρι, αλλά & στον εαυτό μας;

Η αλήθεια είναι πως κάνει καλό στο ζευγάρι να ξεφεύγει για λίγο. Λίγες μέρες χωρίς κλάματα, χωρίς παιδικά ωράρια και με λίγη από την ανεμελιά που είχατε πριν τον ερχομό του μικρού σας και πριν αλλάξουν οι προτεραιότητές σας και τα καθημερινά δεδομένα.

Ένα ταξίδι χωρίς τα παιδιά θα σας δώσει την ευκαιρία να ξεκουραστείτε, να ξαναγεμίσετε τις μπαταρίες σας και να κάνετε πράγματα που αρέσουν σε εσάς. Πιθανότατα, να μην «ξεχαστείτε» εντελώς και πιθανόν να υπάρξουν στιγμές που τα παιδιά θα σας λείψουν, σίγουρα όμως θα έχετε τη δυνατότητα να ευχαριστηθείτε τον σύζυγο σας, να γελάσετε μαζί, να κοιμηθείτε και να ξυπνήσετε πιο αργά και να δείτε καινούρια μέρη ως ενήλικοι.

Από τις συζητήσεις μου με τους γονείς, βλέπω ότι η απόφαση να αφήσουν τα παιδιά είναι αρχικά δύσκολη, ειδικά την πρώτη φορά. Στο γυρισμό όμως συνήθως λένε πως θα ξαναέκαναν με χαρά, και σίγουρα φορά με φορά γίνεται όλο και πιο εύκολο.

Διαβάστε επίσης

Η δυσκολότερη ηλικία για να αφήνετε τα παιδιά είναι μεταξύ 6 μηνών και 2 ετών. Σε αυτές τις ηλικίες βιώνουν την αποχώρησή σας εντονότερα, συχνά με άγχος το οποίο δε μπορούν να εξωτερικεύσουν. Αυτό δε σημαίνει ότι δε πρέπει να λείπετε ποτέ. Αντιθέτως, εάν το θέλετε και το έχετε ανάγκη είναι σημαντικό να το κάνετε και να ξεφύγετε για λίγο. Αυτό θα κάνει καλό σε εσάς, στον άνδρα σας, στη σχέση σας και στην οικογένειά σας.

Γιατί να επιλέξετε να κάνετε διακοπές χωρίς τα παιδιά;

1. Ανανέωση – Αυτόφροντίδα

Η λέξη κλειδί εδώ, είναι η ανανέωση και η αυτόφροντίδα. Είναι καλό κάπου κάπου να υπενθυμίζεται ότι και οι γονείς έχουν ψυχή. Κουράζονται, όπως όλοι εκεί έξω και συχνά χρειάζονται χρόνο για τον εαυτό τους. Η σωματική και ψυχική υγεία είναι εξαιρετικά σημαντική και θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν. Επιλέγοντας λοιπόν τις διακοπές χωρίς παιδιά, σας δίνεται μια ευκαιρία ανανέωσης. Σκεφτείτε ότι είναι ένα υγιές διάλειμμα και όχι μια εγωιστική εξόρμηση.

Γιατί πρέπει να κάνετε διακοπές χωρίς τα παιδιά?
Βρες την πιο οργανωτική shopper bag σου για τις φετινές σου διακοπές πατώντας επάνω στην εικόνα

2. Χτίζετε την σχέση με τον σύντροφο σας

Υπάρχουν ορισμένες δραστηριότητες που εσείς και ο σύντροφος σας δεν μπορείτε να κάνετε λόγω των παιδιών που είναι συνήθως τριγύρω. Οπότε, μια μικρή εξόρμηση είναι η τέλεια λύση για να ανανεώσετε την σχέση σας.

Μένοντας μακριά από τα παιδιά για ένα διάστημα, το ζευγάρι βρίσκει λίγο χρόνο να θυμηθεί γιατί ερωτεύτηκαν ο ένας τον άλλο.

Παρ’ όλες τις χαρές της γονεϊκότητας, τα παιδιά μπορούν να περιορίσουν την σχέση καθιστώντας έτσι δύσκολη την συζήτηση σοβαρών ζητημάτων.

3. Διαφορετικός τρόπος διασκέδασης

Ας είστε ειλικρινείς: σας αρέσουν πραγματικά τα θεματικά πάρκα και οι ζωολογικοί κήποι; Αντίθετα, θα άντεχαν τα παιδιά σας να κάτσουν σε ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης ή σε ένα δείπνο; Είναι λογικό τα παιδιά και οι γονείς να απολαμβάνουν διαφορετικά πράγματα. Κάνετε πραγματικά αυτό που θέλετε χωρίς να καταπιέζετε τον εαυτό σας. Ψυχαγωγηθείτε και χαλαρώστε με τον δικό σας μοναδικό τρόπο, χωρίς να ακούτε γκρίνιες και κλάματα.

4. Κάνει καλό και στα παιδιά σας

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι οι γονείς τους είναι επίσης άνθρωποι με σάρκα και οστά και έχουν και εκείνοι ενδιαφέροντα και ανάγκες. Αφήνοντας τα παιδιά για ένα μικρό διάστημα τους δίνεται η ευκαιρία της αυτοσυντήρησης. Αναπτύσσουν αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση με αποτέλεσμα να συρρικνώνουν το αίσθημα της εξάρτησης. Έρευνα έδειξε ότι οι ευτυχισμένοι-χαρούμενοι γονείς μεταδίδουν το ίδιο συναίσθημα στα παιδιά τους.

5. Προγραμματίστε εκ των προτέρων

Ο συντονισμός είναι το άλφα και το ωμέγα σε ό,τι αφορά τα παιδιά για αυτό καλό θα είναι να ετοιμάσετε από πολύ πιο πριν το πρόγραμμα τους και αντίστοιχα το δικό σας. Επικοινωνήστε με τους κοντινούς συγγενείς ή φίλους σας, εάν μπορούν να φροντίσουν τα παιδιά σας για το διάστημα που θα λείπετε, εάν πάλι δεν έχετε κάποιον δικό σας μπορείτε να ψάξετε για baby sitter. Θυμηθείτε ότι όσο πιο νωρίς, τόσο το καλύτερο!

6. Συζητήστε με τα παιδιά και με αυτόν που θα τα φροντίσει

Είναι σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν τι ακριβώς προγραμματίζετε, επομένως, συζητήστε μαζί τους. Εξηγήστε τους για το ποιος θα αναλάβει να τους πηγαίνει σχολείο ή σε όποια δραστηριότητα έχουν και αναλύστε με σαφήνεια το πρόγραμμα σας. Ενημερώστε τους δασκάλους των παιδιών ότι θα λείψετε για ένα διάστημα και ότι αφήνετε πίσω σας ένα δικό σας άνθρωπο να τα φροντίζει. Επιπλέον, μιλήστε σε αυτόν που θα αναλάβει τα καθήκοντα σας για ό,τι προβλήματα αντιμετωπίζουν τα παιδιά, ψυχικά ή σωματικά. Είναι σημαντικό ο υπεύθυνος, να γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες. Εξηγήστε του να μη διστάσει να σας καλέσει σε περίπτωση που συμβεί κάτι απρόοπτο.

7. Αξιοποιήστε το χρόνο που είστε μακριά

Μετά τις τόσες λεπτομέρειες ήρθε η ώρα να απολαύσετε τις πολυπόθητες διακοπές σας χωρίς τα παιδιά!

 

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον πολύτιμο χρόνο με τον σύντροφο σας:

Θέστε στόχους με τον σύντροφο σας

Είναι λογικό να μην μπορείτε καθημερινά να κάνετε διακοπές χωρίς τα παιδιά σας, γι’ αυτό σκεφτείτε τι πραγματικά θέλετε να ζήσετε στις διακοπές σας. Αφιερώστε χρόνο με τον σύντροφο σας συζητώντας πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε το ταξίδι σας ως επί το πλείστων.

Πριν ξεκινήσετε τις διακοπές σας χωρίς τα παιδιά είναι φυσικό να αισθανθείτε ανήσυχοι και αγχωμένοι. Μπορεί να νιώσετε ότι θα σας λείψουν. Θυμηθείτε όμως ότι έτσι ενισχύεται η μεταξύ σας σχέση και την κάνει δυνατότερη.

Δώστε λοιπόν στον εαυτό σας την άδεια να απολαύσει αυτές τις διακοπές που έχει τόσο ανάγκη έστω και χωρίς παιδιά αλλά και χωρίς ενοχές!

Τώρα θα μου πεις, είναι δυνατόν να μην πάμε διακοπές όλοι μαζί σαν οικογένεια; Και θα συμφωνήσω μαζί σου. Τις λατρεύω τις οικογενειακές διακοπές!

Κάντε λίγο από όλα, δηλαδή και μαζί και χώρια. Βρείτε ότι σας κάνει να νιώθετε καλύτερα, ότι ταιριάζει σε εσάς και την οικογένειά σας. Ακολουθήστε το ένστικτο σας, χωρίς να είσαστε υπερβολική.

Διαβάστε επίσης

Λίγα πράγματα που θα κάνουν την αποχώρησή σας ευκολότερη

  • Κρατήστε τη ρουτίνα τους σταθερή (σχολείο, πάρκο, ώρες γευμάτων, ώρες ύπνου, playgroups).
  • Εάν είναι δυνατό, αφήστε τους να μείνουν στο σπίτι. Ειδικά στις μικρές ηλικίες, το σπίτι είναι ο χώρος που νιώθουν τη μεγαλύτερη ασφάλεια. Ζητήστε στον υπεύθυνο «φροντιστή» να μετακομίσει σπίτι σας, αντί να μετακινηθούν τα παιδιά.
  • Νταντά ή γιαγιά, ένας έχει πάντα την ευθύνη του παιδιού. Φροντίστε να είναι κάποιος που εμπιστεύεστε και κάποιος μου ο μικρούλης σας εμπιστεύεται και γνωρίζει καλά. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζει τη ρουτίνα και τα «χούγια» του.
  • Αφήστε λίστα με τα τηλέφωνα για ώρα ανάγκης (ο παιδίατρος, ο γείτονας, η αδελφή σας) και ένα γεμάτο φαρμακείο. Αχρείαστα να είναι, είναι απαραίτητα.
  • Απαντήστε στα ερωτηματικά τους με ειλικρίνεια. Εάν μπορούν να μιλήσουν, θα έχουν σίγουρα ερωτήματα για το πού θα πάτε και πότε θα γυρίσετε. Εάν τα παιδιά σας είναι άνω των 2 ετών φτιάξτε μαζί ένα ημερολόγιο στο οποίο μπορούν να διαγράφουν τις ημέρες και να ξέρουν πότε γυρνάτε.
  • Είναι πολύ πιθανό παιδιά αυτής τη ηλικίας να σας κρατούν «μούτρα» όταν γυρίσετε. Προετοιμαστείτε!
  • Είμαι υπέρ του να φεύγετε, μην επιλέγετε όμως τις γιορτές για τα ταξίδια σας. Χριστούγεννα, Πάσχα, Γενέθλια, είναι ημέρες που πρέπει να είσαστε ΟΛΟΙ μαζί. Τα παιδιά θα τα θυμούνται για μια ζωή.

Όσο λείπετε:

  • Παίρνετε όσα τηλέφωνα θέλετε για να μαθαίνετε τα νέα τους. Ζητήστε να μιλήσετε στα παιδιά σας, ακόμα και εάν δεν μιλάνε, ακούν και αναγνωρίζουν την φωνή σας. Θα πάρετε και εσείς χαρά ακούγοντας τη φωνή τους. Κάντε face time ή skype, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες αρέσει πολύ.
  • Χαλαρώστε, κάνετε όσα δεν μπορείτε να κάνετε όταν τα έχετε μαζί σας, και περάστε καλά.
Κάνε δικό σου το βιβλίο πατώντας εδώ

Είναι σίγουρο πως θα σας λείψουν. Είναι όμως επίσης σίγουρο πως θα σας κάνει καλό και θα το ευχαριστηθείτε!

Αν δεν είναι εφικτό να κάνετε διακοπές χωρίς τα παιδιά σας, έχουμε μερικές ιδέες ώστε να μείνετε μόνοι σας ως ζευγάρι έστω και για λίγο! Να είστε σίγουροι, ότι θα σας αναζωογονήσει!

Διαβάστε επίσης

Ελεύθερα πρωινά χάρη στα summer camps

Τα summer camps είναι μία πολύ καλή πρόταση για την καλοκαιρινή απασχόληση των παιδιών από το πρωί έως το απόγευμα. Αν μπορείτε να πάρετε άδεια απο τη δουλειά σας, απολαύστε το πρωινό σας ως ζευγάρι και επιλέξτε να περάσετε το υπόλοιπο της ημέρας κάνοντας κάτι που σας ευχαριστεί πολύ και τους δύο!

Πάμε κατασκήνωση

Τα οφέλη της κατασκήνωσης για ένα παιδί είναι πολλά και αν δεν το έχετε πάρει ακόμα απόφαση, φέτος είναι η κατάλληλη στιγμή! Όσο διάστημα το παιδί μείνει κατασκήνωση, έχετε κι εσείς την ευκαιρία να περάσετε τις δικές σας διακοπές χωρίς παιδιά και χωρίς ενοχές αφού θα είστε σίγουροι ότι κι εκείνα περνούν υπέροχα.

Καλοκαίρι χωρίς τα παιδιά: ΣΚ στη γιαγιά και στον παππού

Όσοι είστε τυχεροί και έχετε τους γονείς σας, ζητήστε τους να κρατήσουν το παιδί/παιδιά για ένα Σαββατοκύριακο (αν έχουν εμβολιαστεί). Τα παιδιά θ’ αλλάξουν παραστάσεις, οι παππούδες θα νιώσουν ξανά τη χαρά να προσφέρουν και να περάσουν χρόνο με τα εγγόνια τους κι εσείς θα βρείτε πολύτιμο χρόνο ώστε να μείνετε μόνοι σας!

Γιατί πρέπει να κάνετε διακοπές χωρίς τα παιδιά?
Πάτησε επάνω στην εικόνα & απόκτησε το πιο διασκεδαστικό δεντρόσπιτο με τσουλήθρα

Sleepover στους κολλητούς

Αν τόσο το παιδί, όσο κι εσείς έχετε αναπτύξει βαθιές σχέσεις με κάποια άλλη οικογένεια, συζητήστε την ιδέα να κοιμηθεί το παιδί μαζί με τον φίλο/φίλη του και αντίστοιχα να φιλοξενήσετε εσείς το παιδί στο δικό σας σπίτι. Τα παιδιά θα ενθουσιαστούν με την ιδέα και οι μεγάλοι θα βρουν τον χρόνο να περάσουν το βράδυ τους όπως εκείνοι επιθυμούν!

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!

Ιδρυτικό Μέλος allaboutparents.gr | Positive Parenting
Ψυχολόγος ΑΠΘ, MSc
Ειδικευμένη στην Ψυχοθεραπεία Gestalt
PgD Παιδοψυχολογία Παιδιού & Εφήβου 
 Τηλ: 6942217440, Ευρυτανίας 13, Αμπελόκηποι
 email: maria.giannopulu@gmail.com