
Είναι πλέον γνωστό, ότι τα παραμύθια διεγείρουν τη φαντασία των παιδιών βοηθώντας τα να μάθουν τον κόσμο γύρω τους.
Το νήπιο σας εξοικειώνεται με τους ήχους, τα λόγια, τη γλώσσα και τελικά, την αξία και τη χαρά των βιβλίων. Όλα αυτά χτίζουν τις πρώιμες δεξιότητες ανάγνωσης του μωρού σας και το βοηθούν να συνεχίσει να διαβάζει με επιτυχία αργότερα στη ζωή του. Επιπλέον, είναι πολύ ωραίο να απολαμβάνετε μαζί τη ρουτίνα του διαβάσματος και να μοιράζεστε τον ποιοτικό σας χρόνο με αυτό τον τρόπο!
Αν η ρουτίνα του διαβάσματος είναι κάτι καινούριο για εσάς ή το νήπιο σας μοιάζει να βαριέται τα βιβλία δοκιμάστε να εφαρμόσετε τους παρακάτω τρόπους για να ανακαλύψετε τη χαρά του διαβάσματος:
Ενώ διαβάζετε μαζί, φροντίστε το παιδί σας να κρατά το παραμύθι και να ελέγχει την περιστροφή σελίδων. Κάντε το παιδί σας να αισθάνεται σαν να διαβάζει ανεξάρτητα! Επιδείξετε μια ιδέα του ρυθμού ανάγνωσης ακολουθώντας τις λέξεις με το δάχτυλό σας καθώς διαβάζετε. Μπορείτε επίσης να καθοδηγήσετε το δάχτυλο του παιδιού σας κατά μήκος των λέξεων καθώς διαβάζετε μαζί.
2. Διάβασε μου!
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να σας διαβάσει το βιβλίο. Προφανώς σε αυτή την ηλικία. το παιδί σας θα προσποιηθεί ότι διαβάζει. Αυτός είναι ένας τρόπος να εξασκήσει τις κινήσεις της ανάγνωσης και να εδραιώσει την κατανόηση και τη σημασία της τυπωμένης λέξης.
3. Αναρωτηθείτε δυνατά
Πότε πότε, ενώ διαβάζετε μαζί, πείτε φράσεις όπως
«Αναρωτιέμαι τι θα συμβεί στη συνέχεια;» ή «Αυτή είναι μια αστεία ιστορία.»
ακόμα και αν πρόκειται για ένα απλό παραμύθι.
Αποκαλύψτε στο παιδί σας τι συμβαίνει στο μυαλό ενός αναγνώστη ενώ διαβάζει μια νέα ιστορία. Αυτό θα εξοικειώσει το παιδί σας με τις διαδικασίες της πρόβλεψης και τη διαμόρφωση αξιολογήσεων κατά την ανάγνωση.
4. Ομοιοκαταληξία
Ενώ διαβάζετε παιδικά παραμύθια μαζί, σταματήστε μετά την ανάγνωση απλών λέξεων, όπως αυτός ή χέρι. Βοηθήστε το παιδί σας να αναγνωρίσει τις λέξεις που δημιουργούν ομοιοκαταληξία με τις απλές λέξεις, όπως καυτός ή ταίρι. Συνθέστε μαζί ομοιοκαταληξίες χρησιμοποιώντας όλες τις λέξεις που έχετε εντοπίσει.
5. Χειροκροτήστε τις συλλαβές
Εισαγάγετε το παιδί σας στις συλλαβές κατά την ανάγνωση.
Πείτε: «Ας χορέψουμε στο ρυθμό ενώ διαβάζουμε. Ας χειροκροτήσουμε σε κάθε συλλαβή».
Αρχικά χειροκροτήστε τις συλλαβές σε μια λέξη που έχετε διαβάσει. Στη συνέχεια, χειροκροτήστε τις συλλαβές σε μια πρόταση.
Επιλέξτε ένα γράμμα για να εστιάσετε σε αυτό πριν ξεκινήσετε την ανάγνωση.
Για παράδειγμα, πείτε «Ας ρίξουμε μια ματιά σε όλα τα γράμματα Μ».
Στη συνέχεια, μετά την ανάγνωση μιας σελίδας, σταματήστε και ζητήστε από το παιδί σας να δείξει οποιαδήποτε Μ στη σελίδα.
Την επόμενη φορά που θα διαβάσετε μαζί, επιλέξτε ένα διαφορετικό γράμμα και επαναλάβετε τη δραστηριότητα.
7. Ξαναπές την ιστορία μετά από εμένα
Μετά την κοινή αφήγηση ενός παιδικού παραμυθιού ζητήστε από το παιδί σας να σας πει την ιστορία. Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει και να θυμηθεί την αρχή, τη μέση και το τέλος της ιστορίας. Εάν το παιδί σας έχει δυσκολία, ανατρέξτε σε μερικές από τις σελίδες του παραμυθιού.
8. Κοιτάξτε το εξώφυλλο
Πριν διαβάσετε ένα νέο βιβλίο, αφιερώστε λίγο χρόνο για να μελετήσετε το εξώφυλλο του. Διαβάστε τον τίτλο στο παιδί σας και ρωτήστε για τι πιστεύει ότι μιλάει το παραμύθι. Αφού το διαβάσετε, υπενθυμίστε στο παιδί σας την πρόβλεψη του. Συζητήστε μαζί του αν η πρόβλεψη του ήταν σωστή.
9. Αριθμοί / Χρώματα
Δείξτε τα χρώματα και τις έννοιες μέτρησης όταν αυτό είναι εφικτό.
Ζητήστε από το παιδί σας να υποδείξει δύο πράγματα που είναι κόκκινα
ή μπορείτε να πείτε: «Ας μετρήσουμε όλα τα μπλε αυτοκίνητα σε αυτή τη σελίδα.»
Σύντομα θα αρχίσει να ψάχνει τα δικά του.
10. Διαβάστε ξανά
Τι γίνεται αν το παιδί σας θέλει να διαβάσετε την ίδια ιστορία για εκατομμυριοστή φορά;
Τέλεια! Τα καλύτερα βιβλία είναι αυτά που αρέσουν στο παιδί σας! Και ξέρετε γιατί;
Σε αυτό το στάδιο της ανάπτυξης, θέλετε να αναπτύξετε την ικανότητα του παιδιού σας να χρησιμοποιεί τις προηγούμενες γνώσεις του ή την κατανόηση του για την ιστορία για να εστιάσει σε άλλες πτυχές του βιβλίου, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης ήχου και λέξεων.
Η Ζέτα Γάκη είναι απόφοιτος του τμήματος Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ. Συνέχισε τις σπουδές της αποκτώντας ειδίκευση στις Νευροεπιστήμες στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Εργάστηκε σε διάφορα δημόσια εργαστήρια στον τομέα της Νευροβιολογίας όπως στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (Ε.Ι.Π.) αλλά και στον ιδιωτικό τομέα (Locus Medicus κ.α). Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια στον τομέα της ανάπτυξης του παιδικού εγκεφάλου έχοντας πιστοποιήσεις από το Yale University, από το Utrecht University, από το California University- Santa Cruz κτλ. Παράλληλα έλαβε και την πιστοποίηση της στο Online Marketing από το τμήμα e-learning του ΕΚΠΑ. Συνεργάζεται με μεγάλους εκπαιδευτικούς φορείς για την εκπαίδευση ενηλίκων στον ευρύτερο κλάδο των βιολογικών επιστημών. Είναι εξωτερικός συνεργάτης σε εκπαιδευτικά και ενημερωτικά site ενώ είναι συν-ιδρύτρια του εκδοτικού οίκου @paramythia.net. Επίσης, μοιράζεται τις γνώσεις της σχετικά με τον παιδικό εγκέφαλο με απλό και πρακτικό τρόπο με γονείς και εκπαιδευτικούς μέσα από διάφορα σεμινάρια σε συνεργασία με ομάδες γονέων, ψυχολόγους, δασκάλους κτλ. Βρείτε άμεσα συμβουλές και ενημερωτικά βίντεο στο @zetagaki