«Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα: Στα βαθιά».

«Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα: Στα βαθιά» – Πρόταση Βιβλίου

Οι Εκδόσεις Ψυχογιός φέρνουν και τον 15ο τόμο της σειράς «Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα: Στα βαθιά».  Η συγκεκριμένη σειρά βιβλίων φαντασίας ανήκει στον Αμερικανό συγγραφέα και σκιτσογράφο Τζέφ Κίνι.

Η πρώτη μου επαφή με τη συγκεκριμένη σειρά βιβλίων έγινε όταν βοηθούσα μαθησιακά ένα παιδί με αυτισμό. Ήταν το μοναδικό βιβλίο που επιθυμούσε να εξασκεί την ανάγνωσή του. Στην αρχή, δεν μπορούσα να καταλάβω το λόγο, έπειτα και καθώς προχωρούσε η πλοκή κατάλαβα.  Το παιδί αυτό, όπως και πολλά ακόμη, ταυτίζονται ιδιαίτερα με τον χαρακτήρα του βιβλίου, καθώς κάθε άλλο παρά τέλειος είναι. 

 

Τα παιδιά μέσα από τη διασκέδαση που προσφέρει το παρόν βιβλίο, καθώς είναι αρκετά αστείο, τα βοηθά να αντιληφθούν τις ιδιαιτερότητές τους και να αποδεχτούν πως κανείς δεν είναι τέλειος. Τα βοηθά να αντέξουν να είναι οι «σπασίκλες» του δικούς τους σχολείου ή της οικογένειάς τους.

Η λέξη «σπασίκλας», πάντα ήταν βαμμένη με υποτίμηση και ειρωνεία, ήρθε αυτή η σειρά να απενοχοποιήσει τη λέξη και ό,τι αυτή συνεπάγεται. Ξαφνικά, άρχισε να μη θεωρείται κάτι αρνητικό, αλλά ένας ακόμη χαρακτήρας που συναντάμε παντού.

Διαβάστε επίσης

Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα & η εφηβεία

Η εφηβεία, είναι η ηλικία που τα παιδιά αλλάζουν, επηρεάζονται από τις αλλαγές αυτές και συχνά ένα γεγονός ή μία κακή στιγμή, μπορεί να τους φανεί βουνό. Στο βιβλίο αυτό, μέσα από μία σειρά ακραίων και αστείων γεγονότων, οι έφηβοί μας, αντιλαμβάνονται αφενός πως δεν είναι μόνοι τους στις ατυχίες, αλλά και πως για όλα τα προβλήματα υπάρχει αντιμετώπιση.

Το παιδί που προανέφερα, όταν το ρώτησα γιατί του αρέσει τόσο αυτό το βιβλίο, μου είπε πως ο πρωταγωνιστής του μοιάζει. Βρήκε λοιπόν, έναν χαρακτήρα να του ταιριάζει και μία εικονογράφηση που εγείρει τη φαντασία του. Συχνά λοιπόν, αντί να μου διαβάζει το κείμενο, έφτιαχνε δικές του ιστορίες, με βάση τις εικόνες που έβλεπε!

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, νομίζω πως μπορούμε να κατανοήσουμε τους λόγους που η συγκεκριμένη σειρά είναι τόσο επιτυχημένη στους εφήβους.

Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα & η εφηβεία: Η πλοκή

Σε ό,τι αφορά τον τόμο 15,  ο Γκρεγκ Χέφλι και η οικογένειά του αποφασίζουν να κάνουν διακοπές, νιώθουν έτοιμοι να ζήσουν την περιπέτεια της ζωής τους. Τα σχέδιά τους όμως ανατρέπονται, με αποτέλεσμα να “παγιδευτούν” σε ένα κάμπινγκ που δεν είναι κι ακριβώς καλοκαιρινός παράδεισος. Τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα για τους Χέφλι όταν ανοίξουν οι ουρανοί και η στάθμη του νερού αρχίσει ν’ ανεβαίνει. Θα σώσουν τελικά τις διακοπές τους – ή θα πνιγούν στα βαθιά;

Αποκτήστε το βιβλίο από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, εδώ!

Διαβάστε επίσης

Ιδρυτικό Μέλος allaboutparents.gr | Positive Parenting

BSc, MSc Ψυχολογία

Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια

Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες

Μέλος της Διεθνούς Ένωσης   Σχεσιακής Ψυχανάλυσης & Ψυχοθεραπείας (IARPP)

Περισσότερα άρθρα