«Ο Άρης ο Πετάρης θέλει να πετάξει» Πρόταση Βιβλίου

Η ομάδα του allaboutparents.gr είχε την τιμή και τη μεγάλη χαρά να συνομιλήσει με τη συγγραφέα του βιβλίου «Ο Άρης ο Πετάρης θέλει να πετάξει», κα Ελένη Φωτοπούλου και να τη ρωτήσει τα πάντα για το νέο της βιβλίο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.  Σήμερα λοιπόν, θα μάθετε όλους τους λόγους που πρέπει να εμπλουτίσετε τη βιβλιοθήκη του παιδιού σας με αυτό το παραμύθι, κατευθείαν από τη δημιουργό.

Απόκτησε την πρόταση της επιστημονικής μας ομάδας πατώντας την εικόνα τώρα!

Ακολουθεί η συνέντευξη με τη συγγραφέα του βιβλίου «Ο Άρης ο Πετάρης θέλει να πετάξει», κα Ελένη Φωτοπούλου:

1. Πώς ξεκίνησε η ιδέα του βιβλίου ;

Από τη στιγμή που αρχίσαμε να διαβάζουμε παιδικά παραμύθια μαζί με τον γιο μου μπήκα σε μια διαδικασία σκέψης σχετικά με το πόσο ισχυρά μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη ενός παιδιού –και την ίδια την προσωπικότητά του αν θέλετε– ένα βιβλίο.

 Σε αυτή την τρυφερή ηλικία των πρώτων αναγνωσμάτων τα παιδιά παραμένουν «ανυποψίαστα» σχετικά με την επιρροή που μπορεί να τους ασκηθεί μέσα από τη λογοτεχνία. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως τα παιδιά δέχονται a priori όποιο μήνυμα κι αν επιλέξει ένας συγγραφέας να τους περάσει. Τουναντίον! Τα παιδιά με απόλυτο τρόπο τόσο αποδέχονται όσο και απορρίπτουν. Σε αυτό ακριβώς το σημείο βρίσκεται η σπουδαία πρόκληση για έναν συγγραφέα παιδικού παραμυθιού. Θα καταφέρει να επιλέξει το σωστό μήνυμα και ταυτόχρονα τον κατάλληλο τρόπο για να το τροφοδοτήσει τους αναγνώστες του; Και επιπλέον θα καταφέρει να γίνει αποδεκτός από ένα πλάσμα εξ ορισμού ανώτερό του; Και το λέω έτσι σχηματικά, γιατί τα παιδιά βρίσκονται πολύ πιο κοντά από ό,τι οι ενήλικες στην αλήθεια της ζωής, στην ουσία της, αφού κατέχουν το αισθητήριο της προ-λογικής σκέψης και της μη περιορισμένης και προσδιορισμένης φαντασίας.

Διαβάστε επίσης

2. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε μέσω του Άρη, του πρωταγωνιστή του βιβλίου σας;

Σχετίζονται όλα με τις σημαντικότερες αγωνίες που έχω η ίδια ως μητέρα δυο μικρών παιδιών που μεγαλώνουν σε έναν κόσμο ο οποίος έχει χάσει τον ρομαντισμό και την ποιητικότητά του. Ο σύγχρονος κόσμος είναι σκληρός, όχι πως δεν ήταν πάντα, μα πλέον τα παιδιά καλούνται να διαχειριστούν επιπλέον ένα πλήθος πληροφοριών που είναι όχι μόνο αχρείαστες μα και επιβλαβείς. Σε αυτόν τον κόσμο τι εφόδια απαιτούνται λοιπόν για να επιβιώσει κανείς με όσο το δυνατόν λιγότερα τραύματα; Απάντησα σε αυτό το ερώτημα με το κριτήριο της μάνας και όχι της ειδικού –γιατί δεν είμαι– και είπα πως τα δικά μου παιδιά θα ήθελα να ονειρεύονται, να σχεδιάζουν και να πράττουν, να πραγματοποιούν. Να είναι ταυτόχρονα αρχιτέκτονες και οικοδόμοι των ονείρων τους. Θα ήθελα να είναι αισιόδοξοι άνθρωποι, με πίστη, ελπίδα και γενναιότητα. Θα ήθελα να προσπαθούν ακόμα και ενάντια στις πιθανότητες.

 Θα ήθελα να φροντίσουν να καλλιεργήσουν τον εαυτό τους, να αποκτήσουν την ανίκητη δύναμη της γνώσης. Να μη φοβούνται, να ξέρουν πως κανείς δεν είναι καλύτερός τους, κανείς δεν είναι ανίκητος ή άτρωτος. Ο καθένας έχει τη δύναμη και τις αδυναμίες του και τέλος θα ήθελα να μάθουν πως ένα σπίρτο μόνο του σπάει εύκολα, πολλά σπίρτα μαζί όμως δεν λυγίζουν! Οι άνθρωποί μας, οι φίλοι μας, οι σύμμαχοί μας είναι η περιουσία μας.

3. Ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα εφόδια που χρειάζεται να δώσουμε σε ένα παιδί;

Την αυτοπεποίθηση, την αισιοδοξία, το χαμόγελο, την όρεξη για ζωή. Και πάλι ως μαμά απαντώ και λέω πως, αν θέλουμε να διαπλάσουμε ευτυχισμένους ανθρώπους, δεν έχουμε παρά να δώσουμε απλόχερη, αδιαπραγμάτευτη αγάπη και σαφή όρια. Αν τα παιδιά είναι χορτάτα από συναίσθημα και ταυτόχρονα πειθαρχημένα, ικανά να επιμείνουν στις επιθυμίες και στα όνειρά τους, δεν μπορεί να έχει γίνει λάθος!

4. Πιστεύετε πως η φιλία μπορεί να μας βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους μας ;

Οι φίλοι μπορούν να μας βοηθήσουν! Είτε απλώνοντας ένα χέρι βοήθειας έμπρακτα είτε παρέχοντας ηθική και συναισθηματική στήριξη όταν τη χρειαζόμαστε. Η αξία της φιλίας όμως είναι σαφώς ευρύτερη και σπουδαιότερη πέρα από αυτή τη σχεδόν ωφελιμιστική παράμετρό της. Οι φίλοι, ιδίως για τα παιδιά, αποτελούν τους απαραίτητους καθρέφτες αναγνώρισης του εαυτού. Το μοίρασμα, η αλληλεπίδραση, η απομάκρυνση από τον εγωκεντρισμό είναι μόνο μερικά από τα «δώρα» που μας προσφέρει η φιλία. Για τα παιδιά είναι αξιοσημείωτη και η ασφάλεια που νιώθουν ανάμεσα στους φίλους τους αλλά και η επαφή με την έννοια της ανιδιοτέλειας. Η αξία της φιλίας θίγεται στο πλαίσιο της ιστορίας του Άρη και η σημαντικότητά της τονίζεται με τρόπο κατανοητό για τους μικρούς αναγνώστες.

5. Ως μητέρα, πιστεύετε πως τα βιβλία μπορούν μέσω των συμβολισμών τους να περάσουν στο παιδί τα μηνύματα με έναν πιο ενσυναισθητικό τρόπο;

Τα παιδικά παραμύθια είναι ένα σημαντικό και μάλλον αναντικατάστατο «εργαλείο» στα χέρια των γονιών. Μέσα από την ιστορία τα μηνύματα περνούν αβίαστα και με τη σαφήνεια που αναλογεί στα παιδιά. Εδώ όμως υπάρχει κι ένας ταυτόχρονος κίνδυνος. Τα παιδικά βιβλία πρέπει να επιλέγονται προσεκτικά και φυσικά να τα διαβάζουν οι γονείς πριν από τα παιδιά τους.

Διαβάστε επίσης

Η κα Ελένη Φωτοπούλου μας συστήνεται…

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Δεν είμαι ένας κατασταλαγμένος άνθρωπος. Σπούδασα διαφορετικά αντικείμενα και εργάστηκα σε διαφορετικούς τομείς. Έχω μέσα μου μια διαρκή ανάγκη να αναζητώ δρόμους που δεν έχω ακόμη περπατήσει, κι ένας από αυτούς με οδήγησε να κάνω μεταπτυχιακό στη Δημιουργική Γραφή. Αν έπρεπε να με ορίσω, θα έλεγα πως είμαι δημοσιογράφος… και μαμά, και πως χρειάζομαι έναν υπολογιστή, μια πένα ή έστω ένα χαρτί κι ένα μολύβι για να μπορώ να υπάρχω και να επικοινωνώ. Και παρόλο που είμαι άνθρωπος της γραφής, η ζωή με οδήγησε κάποτε στην τηλεόραση, σε έναν χώρο κατεξοχήν «προφορικό». 

Αν νιώθετε πως κάπου με έχετε ξαναδεί ή με έχετε ακούσει, θα είναι μάλλον από τότε, αν προλάβατε, προτού τρέξω βιαστικά να κρυφτώ στην απόμερη σπηλιά μου, αγκαλιά με τον άντρα μου, τα παιδιά μου και τις στοίβες των χαρτιών μου. Κι αν πρέπει να περιγράψω τα μελλοντικά όνειρά μου, θα έλεγα μάλλον πως, όταν μεγαλώσω (κι άλλο), θέλω να γίνω ποιήτρια, να γράφω στίχους σε έναν κόσμο παραδιπλανό, όπου οι άνθρωποι θα τους αναζητούν ακόμη.»

allaboutparents.gr | Positive Parenting

Διαβάστε επίσης

Περισσότερα άρθρα