9+1 Προτάσεις βιβλίων για παιδιά προσχολικής ηλικίας

 «Tα βιβλία είναι μια φορητή κινητή μαγεία» αναφέρει ο Stephen king και είναι αλήθεια πως αυτή η μαγεία ξεκινάει ήδη από τη βρεφική ηλικία. Από τη στιγμή που το βρέφος θα πιάσει το πρώτο μαλακό βιβλίο στα χέρια του, θα το βάλει στο στόμα του και θα παρατηρήσει προσεκτικά τις εικόνες.  Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το βιβλίο ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής τους και μαθαίνουν να αγαπούν το διάβασμα όταν τους προσφέρονται  από νωρίς κατάλληλα βιβλία για την ηλικία τους Αυτό επιτυγχάνεται εξίσου όταν παρατηρούν τους ίδιους τους ενήλικες να σέβονται τα βιβλία αλλά και να μαγεύονται από την ανάγνωση τους.

Η  ανάγνωση των βιβλίων είναι απαραίτητο εφόδιο είτε πραγματοποιείται από τους ενήλικες στα παιδιά είτε από τα παιδιά αυτόνομα καθώς συμβάλλει στην ψυχοσυναισθηματική, κοινωνική και γνωστική τους ανάπτυξη. Συχνά οι ενήλικες αναζητούν βιβλία που να είναι ελκυστικά αλλά και κατάλληλα για το αναπτυξιακό στάδιο που βρίσκονται τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Αυτό είναι πιθανό να αφορά συγκεκριμένη θεματολογία είτε παραμύθια /ιστορίες  πέρα από τα κλασσικά.  Παρακάτω ακολουθούν μερικές προτάσεις βιβλίων που απευθύνονται σε αναγνώστες από 2 ετών αλλά και σε μεγάλους. Τα βιβλία έχουν επιλεχθεί σύμφωνα με την εικονογράφηση τους, το διδακτικό περιεχόμενο/ μηνύματα και την απήχηση τους σε παιδιά ανάλογης ηλικίας.

Ακολουθούν 10 Προτάσεις Βιβλίων:

1. Θα σ ΄ αγαπώ ότι κι αν γίνει - Debi Gliori

Το μικρό αλεπουδάκι εκφράζει τις ανησυχίες του και η μητέρα του το καθησυχάζει με το πιο γλυκό τρόπο. Ένα αγαπημένο βιβλίο με ζωηρή εικονογράφηση εξυμνεί τη μητρική αγάπη και εξηγεί πως δεν έχει όρια ούτε προϋποθέσεις με τρόπο κατανοητό για τις μικρές ηλικίες.

Πάτησε τώρα την εικόνα για να το αποκτήσεις!

2. Το νησί του παππού - Βenji Davies

Μια σπουδαία ιστορία που συζητά με πολύ όμορφο και διακριτικό τρόπο για την τρυφερή αυτή ηλικία το θέμα της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου. Με πρωταγωνιστή ένα μικρό αγόρι ξεκινάει με μια περιπέτεια και τελειώνει με το συγκινητικό μήνυμα πως η αγάπη παραμένει ζωντανή ακόμα και μετά το θάνατο.                                  

Πάτησε τώρα την εικόνα για να το αποκτήσεις!

3. Ο Μπαμπάς μου - Shoosh

Μέσα από γλαφυρές εικόνες  το βιβλίο αναδεικνύει τη σημασία του δεσμού με το πατέρα και της πατρική αγάπης όπως αυτή εκδηλώνεται μέσα από τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής και αλληλεπίδρασης τους.

Πάτησε τώρα την εικόνα για να το αποκτήσεις!

4. Το τερατάκι των χρωμάτων - Llenas Anna

Η γνωριμία με τα συναισθήματα και η αναγνώριση τους μέσα από μια ευχάριστη και απλή ιστορία. Το τερατάκι αισθάνεται μπερδεμένο και προσπαθεί να κατανοήσει τα συναισθήματα του. Αρνητικά και θετικά συναισθήματα κατονομάζονται και είναι ενδιαφέρον πως γίνεται η σύνδεση τους με τα χρώματα.

Πάτησε τώρα την εικόνα για να το αποκτήσεις!

5. Tα συναισθήματα μου - Cornelia Maude Spelman

Άλλη μια σειρά με ξεχωριστή ιστορία για κάθε συναίσθημα και πρωταγωνιστές τα ζωά. Η σειρά πραγματεύεται θέματα όπως το άγχος αποχωρισμού, τη ζήλια, το θυμό, την εν συναίσθηση. Αυτό που τα ξεχωρίζει είναι τα πρακτικά παραδείγματα και οι τρόποι διαχείρισης των συναισθημάτων που παρουσιάζονται στα παιδιά.

Πάτησε τώρα την εικόνα για να το αποκτήσεις!

6. Oliver - Birgitta Sif

 Μια ιστορία που μιλάει στα παιδιά για την έννοια της διαφορετικότητας και εμπνέει το σεβασμού στην ατομικότητα του κάθε ατόμου. Το λεξιλόγιο και η εικονογράφηση κερδίζουν το ενδιαφέρον των παιδιών ενώ είναι ιδανικό για συζήτηση και ευαισθητοποίηση πάνω στο θέμα του αυτισμού.

Πάτησε τώρα την εικόνα για να το αποκτήσεις!

7. Σειρά από ΠΑΡΑΜΟΝ Χ, Μ

Μια σειρά από εκπαιδευτικά βιβλία Μοντεσσοριανής φιλοσοφίας με ρεαλιστικές εικόνες που μοιάζουν με μικρές εγκυκλοπαίδειες. Τα θέματα σχετίζονται με την οικογένεια, τη ζωή στη πόλη/βουνό/εξοχή/θάλασσα και τα τέσσερα στοιχεία της φύσης.

Πάτησε τώρα την εικόνα για να το αποκτήσεις!

Διαβάστε επίσης

Πάτησε τώρα την εικόνα για να το αποκτήσεις!

8. Ο ζωγράφος που ζωγράφιζε ένα γαλάζιο άλογο - Eric Carle

Ιδανικό βιβλίο για την εκμάθηση των χρωμάτων αλλά και την καλλιέργεια της φαντασίας και της δημιουργικότητας.  Τα παιδιά μαθαίνουν πως η φαντασία και η έκφραση δεν έχει όρια, ούτε σωστό ή λάθος και αυτό οδηγεί στη δημιουργικότητα και συνεπώς στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης. 

Πάτησε τώρα την εικόνα για να το αποκτήσεις!

9. Κι αν πέσεις… θα σε πιάσω - Mark Sperring & Layn Marlow

Ένα συγκινητικό βιβλίο που με απλό κείμενο και εικονογράφηση περιγράφει τις ανησυχίες των παιδιών και την ανάγκη τους για προστασία και μεταδίδει το μήνυμα της εμπιστοσύνης και της αγάπης από τον σημαντικό άλλο στη ζωή κάθε παιδιού. Συγκεκριμένα εδώ είναι η μητέρα.

Πάτησε τώρα την εικόνα για να το αποκτήσεις!

10. Φίλοι για πάντα - Εric Carle

Ένα βιβλίο που μιλάει για τη δύναμη της φιλίας αλλά και τη δυσκολία των αποχαιρετισμών. Δυο παιδιά γνωρίζονται και αμέσως συνδέονται με μια αχώριστη φιλία. Όμως κάποια στιγμή χρειάζεται να αποχωριστούν ο ένας τον άλλον. 
Με συνοπτικό κείμενο και ρεαλιστικές εικόνες κερδίζει το ενδιαφέρον των μικρών παιδιών  που ξεκινούν τις πρώτες τους κοινωνικές σχέσεις και φιλίες.

Πάτησε τώρα την εικόνα για να το αποκτήσεις!

Δήμου Σταυρούλα

Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας ΑΤΕΙ

Msc. Παιδοψυχολογία

 risa_777@hotmail.com

 Ονομάζομαι Σταυρούλα Δήμου. Είμαι παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Παιδοψυχολογία. Έχω παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων με θέματα όπως το παιδικό ιχνογράφημα, τις τέχνες και το παιχνίδι στη προσχολική ηλικία, τη ΔΕΠΥ κ.α. Επίσης έχω πιστοποιήσεις από επιμορφωτικά προγράμματα ειδικής αγωγής, παιδοψυχολογίας και διδασκαλίας ξένων γλωσσών. Έχω εμπειρία με παιδιά κυρίως προσχολικής ηλικίας από το χώρο της εργασίας μου αλλά και εθελοντικά. Παράλληλα ασχολούμαι με θέματα κακοποίησης και παιδικής προστασίας.