Τέχνες και Παιδί

Εικαστικά, Μουσική, Γυμναστική, Θεατρική Αγωγή για το παιδί


Ποιος είπε ότι η Μουσική δεν είναι βασικό μάθημα στα σχολεία; Ποιος αναφέρει ότι η καθηγήτρια των Εικαστικών δεν έχει την ίδια αξία στο εκπαιδευτικό σχολικό σύστημα; Ποιος θα αμφισβητήσει τη δασκάλα της Φυσικής Αγωγής ή τον δάσκαλο της Θεατρικής Αγωγής; Πρόκειται για μαθήματα που βρίσκονται στο σχολείο, σε κάθε βαθμίδα, σε ιδιωτικά και δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα, μα συχνά δίχως να δίνεται ο απαιτούμενος σεβασμός, μιας και όλα τα παραπάνω αποτελούν τα τριτοδεύτερα μαθήματα στην αντίληψη τόσο των γονέων όσο και των παιδιών που τα διδάσκονται!


Σκέφτηκε κανένας πόση αξία έχει η Μουσική στην κίνηση του παιδιού; Στην αντίληψή του, σε πραγματιστικό επίπεδο, στη μαθηματική σκέψη έως έναν βαθμό. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μουσική συμβάλλει ιδιαίτερα στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού και όχι μόνο, καθώς πλέον έχει συνδεθεί και με την ικανότητα του παιδιού να μαθαίνει πιο εύκολα και να αφομοιώνει καλύτερα τη γνώση. Επίσης, πρόσφατα επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου σε μικρή ηλικία επιταχύνει την ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων.


Αναρωτήθηκε κανένας γιατί οι μαθητές κάνουν Γυμναστική και είναι εξίσου σημαντικό μάθημα για την πορεία των παιδιών; Για την κίνησή τους, για την ομαδοσυνεργατική μάθηση, την πειθαρχία στους κανόνες και το ευ αγωνίζεσθαι; Τα παιδιά καθώς αθλούνται δοκιμάζονται οι ικανότητες των μυών τους, ο συντονισμός των κινήσεων, η αίσθηση της ισορροπίας, ακόμη και το θάρρος τους.


Ξέρετε ότι με τη Ζωγραφική απελευθερώνεται μέρος του δεξιού μέρους του εγκέφαλου και κατά συνέπεια εκφράζονται λογιών συναισθήματα και ευαισθησίες; Όλες οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες εξάπτουν την παιδική φαντασία και τα βοηθούν να ανακαλύψουν ταλέντα, όπως για παράδειγμα στη ζωγραφική, που ειδάλλως μπορεί να έμεναν ακαλλιέργητα. Η τέχνη είναι ωφέλιμη για παιδιά κάθε ηλικίας. Ειδικά για τα νήπια που ακόμα αναπτύσσουν τις επικοινωνιακές τους ικανότητες, η ζωγραφική, το θεατρικό και μουσικό παιχνίδι, αναπτύσσουν και καλλιεργούν τη δημιουργική του σκέψη.


Δώστε τους αξία. Δώστε την κατάλληλη προσοχή. Δώστε παραμύθια και διεξόδους στα παιδιά και βοηθήστε τα να σκέφτονται και να κινούνται ελεύθερα. Ας παπαγαλίσουν και τα μαθήματα πρώτης βαρύτητας, ας πάνε φροντιστήριο ή ας κάνουν μάθημα με τους αντίστοιχους καθηγητές ειδικότητας, παράλληλα όμως θωρακίστε τα και με αγάπη και φαντασία! Ο χορός, η γυμναστική, η μουσική, η ζωγραφική ή η θεατρική αγωγή θα έπρεπε να είναι βασικά μαθήματα για την εσωτερική ενδυνάμωση των παιδιών, που θα τα βοηθήσει τελικά να έχουν την αυτοπεποίθηση που τους αρμόζει.


Την επόμενη φορά λοιπόν Φίλοι μου, που θα επισκεφτείτε το σχολείο του παιδιού σας, οποιασδήποτε βαθμίδας κι αν είναι ρωτήστε όλες τις ειδικότητες, όλους όσους ευθύνονται για την εξέλιξη του παιδιού σας, είτε γιατί προάγουν ευγενή ανταγωνισμό, εορταστική διάθεση, ζωντάνια, και εν τέλει, πραγματική ψυχαγωγία, είτε γιατί προωθούν γνώσεις για τη ζωή! Οι Γονείς παίζουμε τον σημαντικότερο παράγοντα για τα παιδιά μας… όσο είμαστε εκεί για αυτά!


Κουβαρά Έλενα

Συγγραφέας παιδικών παραμυθιών

Ειδική Παιδαγωγός
©2019 by All About Parents. Proudly created with Wix.com