Συνέντευξη από τη σκηνοθέτιδα του ντοκιμαντέρ "Birth Days" - Δανάη Στυλιανού

1. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε ώστε να ασχοληθείτε με το θέμα της κύησης και της εγκυμοσύνης γενικότερα;

Το Birth Days είναι ένα ντοκιμαντέρ για την εμπειρία της γέννας στα χρόνια των ανεξέλεγκτων ιατρικών παρεμβάσεων. Στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα τα επίπεδα των καισαρικών τομών ξεπερνούν κατά 4 φορές το όριο που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ενώ, δηλαδή, ο ΠΟΥ συστήνει ένα 10 - 15% των γεννήσεων ως αποδεκτό όριο καισαρικών τομών, η Κύπρος κατέχει την ευρωπαϊκή "πρωτιά", με το 56.9%. Αυτό το ποσοστό με προβλημάτισε, και έτσι ασχολήθηκα με τους λόγους της αύξησης των καισαρικών τομών, με το πώς έχει μετατραπεί η πράξη της φυσιολογικής γέννας σε ένα κυκεώνα ιατρικών παρεμβάσεων αλλά και με τα δικαιώματα της γυναίκας στον τοκετό, που συχνά παραγνωρίζονται.

Θα έλεγα ότι αφετηρία για την ταινία ήταν η γνωριμία μου με κάποιες μαίες, το έργο των οποίων με εντυπωσίασε.

Γενικά, στο κινηματογραφικό μου έργο, που αποτελείται κυρίως από ταινίες ντοκιμαντέρ, ασχολούμαι με κοινωνικοπολιτικά ζητήματα που αφορούν τον σύγχρονο άνθρωπο, και μέσα από τον κινηματογράφο στοχεύω στην αφύπνιση της κοινωνικής συνείδησης.

2. Πόσο επηρεάζει τη γυναίκα η έλευση ενός νέου μέλους στο κόσμο;

H έλευση ενός ανθρώπου στον κόσμο είναι μια μαγική διαδικασία. Είναι μια "θεϊκή πράξη", όπως την ονομάζει μαία που συμμετέχει στο ντοκιμαντέρ, χωρίς απαραίτητα να αναφέρεται σε κάποιο Θεό από θρησκευτικής άποψης, αλλά σε μία κατάσταση που φαντάζει σχεδόν "υπερφυσική". Οι διεργασίες που συντελούνται είναι τόσο περίπλοκες σε βιολογικό αλλά και συναισθηματικό επίπεδο, που γι'αυτό μιλάμε για την "ψυχοπροφύλαξη" κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Μια μαία έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στο πώς δηλαδή μια γυναίκα θα ενδυναμωθεί κατά την εγκυμοσύνη της για προφυλάξει το σώμα της και την ψυχή της κατά τον τοκετό, για να υποδεχθεί το νέο μέλος της οικογένειάς της.

3. Μίλησε μας για τη σχέση της γυναίκας με τον άνδρα κατά τη διάρκεια της κύησης αλλά και πόσο επηρεάζεται ο σύζυγος;

Στην ταινία, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στον ρόλο του άνδρα ως συζύγου και ως πατέρα, αφού σε όλες τις σκηνές του τοκετού ο άνδρας είναι παρών και παίζει καταλυτικό ρόλο στην γέννηση του παιδιού του, προστατεύοντας, ενδυναμώνοντας αλλά και καθοδηγώντας τη γυναίκα κατά τον τοκετό. Αν και είναι κυρίως μια γυναικεία ταινία, που μιλά για το μεγαλείο της γέννας και την υπέρβαση που κάνει μια γυναίκα για να μπορέσει να γεννήσει φυσιολογικά, το ντοκιμαντέρ αυτό αφορά γυναίκες και άνδρες από πολύ νεαρή ηλικία μέχρι τα γεράματα. Πιστεύω πως έχει συγκινήσει και το ανδρικό κοινό, γιατί δίνει μια πολύ ξεχωριστή θέση στον άνδρα σε όλη αυτή τη διαδικασία. Παλιότερα οι άνδρες στις κοινωνίες μας δεν συμμετείχαν στη διαδικασία, και κρατούνταν έξω από το δωμάτιο τοκετού. Θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά έναν κύριο γύρω στα εβδομήντα, που ήρθε στην πρεμιέρα μας και μου είπε πως "τώρα εκτίμησα ακόμα περισσότερο τη γυναίκα μου που έκανε τρεις γέννες, γιατί δεν ήμουν εκεί ενώ τώρα βλέπω πόση δύναμη έχει μια γυναίκα".

4. Πόσο έχει αλλάξει η νοοτροπία-σκέψη των παλαιότερων γυναικών-μανάδων με τις τωρινές, πόσο επηρεάζονται απ' την εποχή που ζούμε;

Σίγουρα η χρήση της τεχνολογίας και η εξέλιξη της ιατρικής έχει επηρεάσει τον τρόπο που βιώνει μια γυναίκα τόσο την εγκυμοσύνη όσο και τον τοκετό της. Η καισαρική τομή είναι μια σωτήρια επέμβαση, που σώζει ζωές. Παλιότερα, χάνονταν γυναίκες και παιδιά λόγω του ότι δεν υπήρχε πρόσβαση σε χειρουργείο ή σε μεθόδους αναλγησίας. Σήμερα όμως, πολλές γυναίκες βιώνουν αναίτιες παρεμβάσεις κατά τον τοκετό τους, που συχνά οδηγούν και σε μια αναίτια καισαρική τομή. Ο καλύτερος τρόπος για να γεννήσει μια γυναίκα το παιδί της είναι ο φυσιολογικός τοκετός, μια διαδικασία που διενεργεί η ίδια η φύση. Η πρόσβαση σε αναλγησία, ή κάποια επέμβαση θα πρέπει να είναι διαθέσιμη για όλες τις γυναίκες, όχι όμως να γίνεται ανεξέλεγκτα και χωρίς λόγο. Όλα αυτά τα θέματα τα εξετάζουμε στην ταινία. Συχνά η γυναίκα στη σύγχρονη εποχή μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με ένα επαγγελματία υγείας που προωθεί την οδό της καισαρικής για διάφορους λόγους, ή να υπάρχει έλλειψη υποστηρικτικού περιβάλλοντος, δηλαδή μαίες που να μπορέσουν να προφυλάξουν τη γυναίκα από τέτοιου είδους παρεμβάσεις.

Από τη στιγμή που ο τοκετός στη σύγχρονη εποχή έχει μεταφερθεί στα νοσοκομεία, στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία νοσοκομείων και κλινικών φιλικά προς το έμβρυο και την έγκυο γυναίκα. Σε αυτό έχουν πολλά να συμβάλουν οι μαίες. Πριν από τον τοκετό, η μαία μπορεί να προσφέρει εκπαίδευση, δηλαδή πληροφορίες για τον τοκετό, τόσο στην επίτοκο όσο και στον σύντροφό της. Γνωρίζοντας τη φυσιολογία του τοκετού, αλλά και το τι να περιμένουν, είναι πιο προετοιμασμένοι για τη μεγάλη μέρα του τοκετού - ειδικά όταν είναι η πρώτη τους φορά. Μετά τον τοκετό, η μαία θα πρέπει να είναι εκεί για να βοηθήσει με την εδραίωση του θηλασμού. Αυτό τον ρόλο στις παραδοσιακές κοινωνίες αναλάμβαναν συχνά οι υπόλοιπες γυναίκες της κοινότητας. Στη σύγχρονη εποχή, όπου η καθεμία από εμάς ζει απομονωμένη σε διαμερίσματα και πολύβουες πόλεις, και δεν διατηρεί τόσο στενές κοινωνικές ανταλλαγές με τις άλλες γυναίκες ακόμα και της ίδιας της οικογένειάς της, η κάθε γυναίκα καλείται να αναζητήσει τον κατάλληλο επαγγελματία υγείας. Σε όλη αυτή την πορεία η μαία προσφέρει ψυχοπροφύλαξη - δηλαδή μαθαίνει στη γυναίκα πώς να προφυλάξει το σώμα και την ψυχή της σε αυτή τη σημαντική περίοδο.

Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν βιώσει τον φυσιολογικό τοκετό έχουν να πουν ότι νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους - διότι κατάφεραν να υπερβούν τον εαυτό τους.

5. Υπάρχει κάποια ταινία που να αφορά το θέμα της εγκυμοσύνης και να σας άρεσε;

Προτείνω την ταινία The business of being born, παραγωγής 2008, η οποία μιλά για την ιστορία της μαιευτικής στην Αμερική και τον κόσμο, τον ρόλο της μαίας και το πώς πολλές ιατρικές πρακτικές κατά τον τοκετό περισσότερο βλάπτουν παρά βοηθούν μια επίτοκο.


Ευχαριστούμε πολύ Δανάη Στυλιανού!

Το Βirth Days έκανε πρεμιέρα το 2019 στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και έκτοτε προβλήθηκε εκτενώς σε διάφορες πόλεις της Κύπρου και της Ελλάδας. Είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο για αγορά ή ενοικίαση στον πιο κάτω σύνδεσμο:

https://vimeo.com/ondemand/birthdaysdocumentary

Με ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Ιστοσελίδα ταινίας: https://www.birthdaysdocumentary.com/

Facebook: @birthdaysdoc

Instagram: @birthdaysdoc


Τη συνέντευξη πραγματοποίησε ο Γιάννης Βανταράκης για το:


allaboutparents.gr | Positive Parenting

Αδαμοπούλου Κωνσταντίνα

Αποστολοπούλου Μαρία

Γιαννοπούλου Μαρία

Φούντα Μαρία

©2019 by All About Parents. Proudly created with Wix.com