"Slumdog Millionaire" Πρόταση Ταινίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας

Καλησπέρα σας γι' άλλη μία φορά αναγνώστες και αναγνώστριες του allaboutparents. Εύχομαι όλα να βαίνουν καλώς. Με αφορμή τη 12η Ιουνίου, η οποία είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της παιδικής εργασίας και εκμετάλλευσης των μικρών παιδιών που δυστυχώς εξακολουθεί να υφίσταται ακόμα στις μέρες μας και κανένας οργανισμός δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά ώστε να δώσει μία λύση, το allaboutparents πάντα ευαισθητοποιημένο με αυτά τα θέματα, θα σας προτείνει μία ταινία που ο κεντρικός άξονας και η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από την κακοποίηση των μικρών παιδιών.       Αυτή τη φορά, η επιλογή της πρότασης της ταινίας ήταν αρκετά δύσκολη. Υπήρξε στιγμή που σκέφτηκα να προτείνω ακόμα και το "Λουστράκο" με τον Βασίλη Καΐλα ή μετά σκέφτηκα να πάω λίγο δίπλα γεωγραφικά στην Ιταλία και στον "Κλέφτη των ποδηλάτων" του Βιτόριο ντε Σίκα που ήταν και η αγαπημένη ταινία του μπαμπά μου. Τελικά μετά από παρότρυνση μίας συναδέλφου κατέληξα στο πιο εύπεπτα δοσμένο "Slumdog Μillionaire".

Η ταινία βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2008 σε σκηνοθεσία του Ντάνι Μπόιλ. Η υπόθεση της διαδραματίζεται στην Ινδία όπου ένας νεαρός και αμόρφωτος Ινδός ο Τζαμάλ από την Βομβάη θα πάρει μέρος στην ινδική εκδοχή του τηλεπαιχνιδιού "Ποιός θέλει να γίνει εκατομμυριούχος". Εκεί ξεπερνά τις προσδοκίες και τα όρια του, απαντώντας στις ερωτήσεις και έτσι θα κινήσει τις υποψίες του παρουσιαστή και της αστυνομίας για το ποιος είναι και πώς καταφέρνει και απαντά συνέχεια σωστά. Ο Τζαμάλ συλλαμβάνεται και διηγούμενος την ιστορία της ζωής του στους αστυνομικούς αποδεικνύεται ότι κάθε ερώτηση ήταν και ένα κομμάτι - ιστορία της ζωής του.         


Όπως συζητούσα μ' έναν φίλο τον καιρό που βγήκε η ταινία και έχοντας δει σχεδόν όλη την φιλμογραφία του Βρετανού Ντάνι Μπόιλ, ο σκηνοθέτης δεν είναι ότι κάνει κάποια σκηνοθετική επανάσταση, απλώς καταφέρνει σε όλες του τις ταινίες να έχει έναν φρενήρη ρυθμό που αυτό κρατάει το θεατή κολλημένο στην οθόνη. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, επαναλαμβάνοντας το ίδιο μοτίβο, μας εμπλέκει στις άγριες και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των παιδιών και στο πώςς αυτά ψάχνουν έστω και μία μικρή χαραμάδα διαφυγής. Πολλές φορές η ζωή του Τζαμάλ θα σας φέρει στο νου την ιστορία του "Όλιβερ Τουίστ". Σε συνδυασμό με τις πολλαπλές ανατροπές και το ερωτικό στοιχείο, η ταινία γίνεται ακόμα πιο ευχάριστη και σε αρκετά σημεία διασκεδαστική στους θεατές. 

Η ταινία γνώρισε καθολική αποδοχή από κοινό και κριτικούς, ενώ έφτασε και μέχρι τα Όσκαρ, όπου απέσπασε αυτό της Καλύτερης Ταινίας, ενώ ήταν υποψήφια και σε άλλες κατηγορίες.       

Μικρά μυστικά της ταινίας:

1) Η ταινία είναι διασκευή του βραβευμένου μυθιστορήματος Q and A, του Ινδού συγγραφέα και διπλωμάτη Vikas Swarup. 2) Η ταινία παραλίγο να μην διανεμηθεί καν στις αίθουσες, αφού το στούντιο που το στήριζε, η Warner Independent Pictures, ανέστειλε τις δραστηριότητές της παγώνοντας χρηματοδοτήσεις και διανομή στην Αμερική. Η ταινία μπήκε στο ράφι με προοπτική να κυκλοφορήσει κάποια στιγμή σε DVD και χάρη στην επιμονή του παραγωγού του Κρίστιαν Κόλσον (στον οποίο δόθηκε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας) την διανομή του ανέλαβε η Fox Searchlight οπότε και παίχθηκε σε περιορισμένες αίθουσες. 3) Η ταινία προτάθηκε για 10 Όσκαρ και απέσπασε 8, Καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου βασισμένου σε ξένο υλικό (Σάιμον Μποφόι), μουσικής (Α.Ρ. Ραχμάν), τραγουδιού («Jai Ho»), μοντάζ, φωτογραφίας και ηχητικού μοντάζ.


Αυτή ήταν η πρόταση μας προς τιμή μιας παγκόσμιας μέρας που δεν πρέπει να αγνοούμε. Κλείνω με την καθιερωμένη παρότρυνση: Να βλέπετε ταινίες σας κάνουν καλό. Τα ξαναλέμε.


Γιάννης Βανταράκης

Προτάσεις Θεάτρου & Κινηματογράφου

Συνεντεύξεις

johnvantarakis86@gmail.com

Oνομάζομαι Ιωάννης Βανταράκης, γεννημένος και μεγαλωμένος στον Βύρωνα, με μία 4χρονη στάση στην πανέμορφη Βέροια. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είχα μία ιδιαίτερη αγάπη για τον κινηματογράφο, αργότερα για το θέατρο, ταυτόχρονα πάντοτε με τη μουσική, τα βιβλία και γενικά με ό,τι αφορούσε τις τέχνες. Πιστεύω ότι είναι οι αφορμές που γεννούν στον άνθρωπο το συναίσθημα του να αγαπήσει τον εαυτό του πρώτα και στη συνέχεια τον συνάνθρωπο του, καθώς και να μπορέσει να κατανοήσει την ομορφιά του διαφορετικού, χωρίς να το σκοτώνει.


©2019 by All About Parents. Proudly created with Wix.com