Προτάσεις 3 ταινιών για τη φετινή διαφορετική Μ. Εβδομάδα

 

Καλησπέρα σας και πριν ξεκινήσω θα ήθελα να σας ευχηθώ να έχετε μία ευτυχισμένη Μ. Εβδομάδα, με υγεία στις οικογένειες σας. Το allaboutparents πιστό στο ραντεβού του έρχεται να σας προτείνει 3 ταινίες στη συσκευασία της μίας! Σας μπέρδεψα..; Επειδή οι ταινίες με την ζωή του Χριστού έδωσαν τροφή για άφθονες ταινίες και σειρές γύρω από Εκείνον, το allaboutparents θα σας προτείνει μία κλασική για όλη την οικογένεια και στο τέλος θα σας παρουσιάσει δύο εναλλακτικές πολυσυζητημένες ταινίες, που έχουν διχάσει τη χριστιανική κοινότητα, κυρίως λόγω της προσέγγισης της ανθρώπινης φύσης του Θεανθρώπου.


Η ταινία λοιπόν με τη ζωή του Ιησού Χριστού που προτείνουμε για όλη την οικογένεια είναι «η Ωραιότερη Ιστορία του Κόσμου» του 1965. Κατά τη γνώμη μου, είναι η πιο βατή ταινία για την ζωή του Χριστού, τόσο βατή που σε πολλά σημεία φτάνει και τον βαθμό μιας διδαχής σε εκκλησία ή κατηχητικό. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Τζορτζ Στίβενς, ο οποίος παραδίδει έναν υπερσυντηρητικό ήρωα, χωρίς ίχνος ψεγαδιού. Ενώ στο ρόλο του Ιησού, συναντάμε τον Σουηδό Μαξ φον Σιντοφ, ο οποίος σε πολλά σημεία με την ερμηνεία του κλέβει την παράσταση.  

Η ταινία ακολουθεί πιστά τη διαδρομή από τη Γέννηση στη Βηθλεέμ, τη συνάντηση με τους μαθητές, τα θαύματα, τον Μυστικό Δείπνο, την Προδοσία, τη Σταύρωση, την Ανάσταση και την Ανάληψη στον ουρανό. Δίπλα στον Μαξ φον Σιντοφ θα συναντήσουμε τον Τζων Γουέιν, τον Τέλι Σαββάλας και άλλους γνωστούς ηθοποιούς της εποχής.


Οι ταινίες οι οποίες προτείνονται ως εναλλακτικές και αφορούν κυρίως τις οικογένειες με εφήβους, μιας και είναι ταινίες οι οποίες συμβάλλουν στη διαμόρφωση της κριτικής σκέψης και ανοίγουν ένα μεγάλο πεδίο συζήτησης μεταξύ των οικογενειακών μελών, είναι «ο Τελευταίος Πειρασμός» και το «Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον». Η πρώτη, «ο Τελευταίος Πειρασμός» του Μάρτιν Σκορσέζε, είναι βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, με τους Γουίλιαμ Νταφόε και Χάρβεϊ Καιτέλ. Μία ταινία που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων για το βλάσφημο, όπως θεωρήθηκε από την εκκλησία, περιεχόμενο της. Διότι παρουσίαζε έναν Ιησού στην ανθρώπινη μορφή, που υποκύπτει σε ανθρώπινους πειρασμούς, όπως λόγω χάρη στη γυναικεία σάρκα. Η ταινία απαγορεύτηκε σε πολλούς κινηματογράφους, ενώ φυσικά δεν έλειψαν και τα επεισόδια.


Τέλος, στο ίδιο πνεύμα τοποθετείται και το «Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον» του Πιερ Πάολο Παζολίνι, με τον πρωταγωνιστικό ήρωα να υποδύεται ένας ερασιτέχνης Ισπανός φοιτητής, ονόματι Ενρίκε Ιραζόκι, που είναι ίσως η πιο απλή, λιτή, πιστή προσέγγιση στη ζωή του Χριστού. Όταν είδαν αυτή την ταινία πολλοί απόρησαν πως γίνεται να τη σκηνοθέτησε ένας κομμουνιστής, άθεος και ομοφυλόφιλος, όπως ο Παζολίνι. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν τη συγκεκριμένη ταινία ό,τι πιο πιστό έχει γυριστεί πάνω στο πνεύμα των Ευαγγελίων. Άλλοι, τη θεωρούν μια ιερόσυλη ταινία, η οποία γυρίστηκε με σκοπό να προσβάλει τα αισθήματα των πιστών.

Εύχομαι να επιλέξετε κάποια από τις παραπάνω προτεινόμενες ταινίες και να τις βρείτε ενδιαφέρουσες, όχι μόνο για το περιεχόμενο τους και την καλλιτεχνική τους προσέγγιση, αλλά κυρίως ως αφορμή για συζήτηση μεταξύ των οικογενειακών μελών για την πίστη, την αξιοποίηση των συμβολισμών και την ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας.


Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση!


Βανταράκης Γιάννης

Προτάσεις Θεάτρου & Κινηματογράφου

Συνεντεύξεις

johnvantarakis86@gmail.com

ΑπάντησηΠροώθηση


©2019 by All About Parents. Proudly created with Wix.com