«Πινόκιο» Animation για μικρούς & μεγάλους

Καλησπέρα σας φίλοι και φίλες του allaboutparents, εδώ στο γνωστό σημείο συναντιόμαστε για ακόμη μία φορά για να σας προτείνουμε μία ταινία έτσι ώστε να περάσετε όμορφα και ψυχαγωγικά τον ελεύθερο χρόνο σας. Την προηγούμενη εβδομάδα βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες ο δημοφιλής και αγαπητός Πινόκιο που έγινε ευρύτερα γνωστός από την ταινία της Disney. Η πιο πρόσφατη εκδοχή βγήκε σε σκηνοθεσία του Ματέο Γκαρόνε και τον Ρομπέρτο Μπενίνι στο ρόλο του ξυλουργού γερό-Τζεπέτο, πατέρα του Πινόκιο. Δυστυχώς. Μη έχοντας όμως ακόμα εικόνα και γνώμη για τη νέα ταινία, θα σας προτείνουμε το κλασσικό animation σε παραγωγή της Disney που βγήκε το 1940, βασισμένo στην ιταλική παιδική νουβέλα "Οι Περιπέτειες του Πινόκιο" του Κάρλο Κολόντι.        


Η πλοκή της ταινίας περιστρέφεται γύρω από τον ξυλουργό Τζεπέτο, ο οποίος μέσα στην μοναξιά που τον κατακλύζει αποφασίζει να δημιουργήσει μία μαριονέτα από ξύλο την οποία ονομάζει Πινόκιο. Η καλή μπλε νεράιδα δίνει ζωή στην μαριονέτα και του επισημαίνει ότι θα γίνει αληθινό αγόρι αν καταφέρει και αποδείξει ότι είναι αληθινός και γενναίος χαρακτήρας. Ο Πινόκιο στην προσπάθεια του αυτή με πιστό σύμμαχο τον Τζίμινι Κρίκετ θα συναντήσει περίεργους και πονηρούς χαρακτήρες όπως ο Γεδεών ο γάτος, ο Τίμιος Τζον, ο κακός αμαξάς, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να τον βγάλουν από τον ίσιο δρόμο. Στην τελευταία μάλιστα φορά, ο Πινόκιο γυρνώντας σπίτι θ' ανακαλύψει ότι ο πατέρας του στην προσπάθεια του να τον βρει βγήκε στη θάλασσα και εκεί τον κατάπιε μία φάλαινα, ονόματι Μόνστρο. Έτσι ο Πινόκιο θα πάρει την γενναία απόφαση να σώσει τον πατέρα του και ν' αποδείξει ότι έχει αλλάξει και ότι έχει γίνει ένα γενναίο παιδί.        


Η ταινία είναι γεμάτη συναισθήματα και από πολλούς κριτικούς έχει χαρακτηριστεί παράδειγμα διδακτικότητας για την ανιδιοτέλεια και ειλικρίνεια που πρέπει να αναπτύσσουν τα παιδιά αλλά και οι άνθρωποι γενικότερα. Δυστυχώς, είχε την ατυχία να βγει εν καιρώ που πλησίαζε ο Β' Π.Π. και έτσι δεν μπόρεσε να έχει την ανταπόκριση που της άξιζε, ενώ και οι πρώτες κριτικές δεν ήταν θετικές. Όλα αυτά άλλαξαν όταν ξανά βγήκε στις αίθουσες και γνώρισε τεράστια εισπρακτική επιτυχία. Με τον ήρωα μας μπορούν να ταυτιστούν και να βρουν πολλές ομοιότητες τα μικρά παιδιά, τα οποία βγαίνουν για πρώτη φορά στο δρόμο και αντιμετωπίζουν διάφορους κινδύνους και πρέπει ν' αποδείξουν τη γενναιότητα αλλά και την ειλικρίνεια τους. Κάτι ακόμα που χαρακτηρίζει την ταινία είναι ότι για τα τότε δεδομένα είναι μία πρωτοποριακή παραγωγή στον τομέα των εφέ, προσφέροντας ρεαλιστικές εικόνες και φυσικά στοιχεία, όπως καπνός και νερό.   


Μικρά μυστικά της ταινίας:

1) Το έργο έγινε η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που έλαβε Όσκαρ, είχε κερδίσει αυτό του καλύτερου τραγουδιού για το "When you wish upon a star" και το Όσκαρ καλύτερης μουσικής.

2) Το 1994 η ταινία μπήκε στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου όντας "πολιτισμικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική".

3) Το 2002 ο Ρομπέρτο Μπενίνι ενσάρκωσε εκείνος τον Πινόκιο σε σκηνοθεσία δική του, χωρίς όμως να έχει ιδιαίτερη επιτυχία.


Αυτή ήταν η πρόταση γι' αυτή την εβδομάδα αγαπητοί φίλοι, να περνάτε καλά

και να βλέπετε ταινίες, σας κάνουν καλό.

Γιάννης Βανταράκης

Προτάσεις Θεάτρου & Κινηματογράφου

Συνεντεύξεις

johnvantarakis86@gmail.com


Oνομάζομαι Ιωάννης Βανταράκης, γεννημένος και μεγαλωμένος στον Βύρωνα, με μία 4χρονη στάση στην πανέμορφη Βέροια. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είχα μία ιδιαίτερη αγάπη για τον κινηματογράφο, αργότερα για το θέατρο, ταυτόχρονα πάντοτε με τη μουσική, τα βιβλία και γενικά με ό,τι αφορούσε τις τέχνες. Πιστεύω ότι είναι οι αφορμές που γεννούν στον άνθρωπο το συναίσθημα του να αγαπήσει τον εαυτό του πρώτα και στη συνέχεια τον συνάνθρωπο του, καθώς και να μπορέσει να κατανοήσει την ομορφιά του διαφορετικού, χωρίς να το σκοτώνει.©2019 by All About Parents. Proudly created with Wix.com