«Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» Πρόταση ταινίας με αντιρατσιστικά μηνύματα

Updated: Jun 8

Καλησπέρα σας φίλοι και φίλες του allaboutparents, εύχομαι να έχετε ένα καλό ξεκίνημα του καλοκαιριού. Δυστυχώς για την παγκόσμια και ανθρώπινη κοινότητα υπήρξε άλλο ένα μελανό κομμάτι με την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στην Μινεάπολις των ΗΠΑ, δείγμα του ότι ο ρατσισμός υπάρχει και δυστυχώς συχνά βασιλεύει στις ανθρώπινες ψυχές μας.


Με αφορμή λοιπόν αυτού του γεγονότος θα ήθελα να προτείνω μία ταινία για όλη την οικογένεια με παρόμοιο θέμα, την κινηματογραφική διασκευή του βραβευμένου με Πούλιτζερ βιβλίου της Χάρπερ Λι "Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια" με τίτλο "Σκιές και σιωπή" από τον Χόρτον Φουτ.       

Η ταινία βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1962 σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Μάλιγκαν και τον Γκρέγκορι Πεκ στο ρόλο που άφησε εποχή του δικηγόρου Άτικους Φιντς.      


Η υπόθεση της ταινίας μας μεταφέρει στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ όπου ο καλοσυνάτος δικηγόρος Άτικους Φιντς υπερασπίζεται με θάρρος και τόλμη έναν μαύρο πολίτη ο οποίος κατηγορείται άδικα για το βιασμό μίας λευκής γυναίκας. Μέσα απ' αυτήν την υπόθεση αποκαλύπτονται στους θεατές όλα τα στερεότυπα που επικρατούν στις μικρές κοινωνίες, αλλά και τα συντηρητικά πιστεύω όπως και η καχυποψία προς καθετί διαφορετικό.


Η ταινία αποτελεί μία από τις καλύτερες μεταφορές βιβλίου στον κινηματογράφο και σε αυτό βοηθάει, όπως προανέφερα, η ερμηνεία του Γκρέγκορι Πεκ σε έναν ρόλο που του ταιριάζει γάντι. Αλλά και η σκηνοθεσία του Μάλιγκαν δεν αρκείται σε κλισέ και διδακτικά περιεχόμενα αλλά εμβαθύνει στο πρόβλημα του ρατσισμού. Τέλος σημαντικό ρόλο παίζουν και τα μικρά παιδιά τα οποία βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά και ερμηνεύουν πολύ καλά τις θέσεις του σκηνοθέτη.     


Νομίζω ότι είναι μία απ'τις καλύτερες προτάσεις-ταινίες για το θέμα του ρατσισμού, ειδικά για τις ευαίσθητες μικρές ηλικίες που προσπαθούν να διαμορφώσουν προσωπική άποψη και πιστεύω για αυτά που βλέπουν στον έξω κόσμο και πως ό,τι είναι διαφορετικό ή στην συγκεκριμένη περίπτωση έχει άλλο χρώμα, δεν είναι κακό. 


Μικρά μυστικά της ταινίας:


1) Ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, Β’ γυναικείου ρόλου,φωτογραφίας και μουσικής.

2) Τελικά απέσπασε: σεναρίου, Α' ανδρικού ρόλου (Γκρέγκορι Πεκ) και καλλιτεχνικής διεύθυνσης.

3) Στο Φεστιβάλ Καννών ο σκηνοθέτης Ρόμπερτ Μάλιγκαν απέσπασε το βραβείο (Γκάρι Κούπερ).


Αυτή ήταν η πρόταση μας για αυτό το ευαίσθητο θέμα που ταλανίζει τον κόσμο και ελπίζω να σταματήσει στο μέλλον. Κλείνω με το καθιερωμένο:

Να βλέπετε ταινίες σας κάνουν καλό.


Γιάννης Βανταράκης

Προτάσεις Θεάτρου & Κινηματογράφου

Συνεντεύξεις

johnvantarakis86@gmail.com


Oνομάζομαι Ιωάννης Βανταράκης, γεννημένος και μεγαλωμένος στον Βύρωνα, με μία 4χρονη στάση στην πανέμορφη Βέροια. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είχα μία ιδιαίτερη αγάπη για τον κινηματογράφο, αργότερα για το θέατρο, ταυτόχρονα πάντοτε με τη μουσική, τα βιβλία και γενικά με ό,τι αφορούσε τις τέχνες. Πιστεύω ότι είναι οι αφορμές που γεννούν στον άνθρωπο το συναίσθημα του να αγαπήσει τον εαυτό του πρώτα και στη συνέχεια τον συνάνθρωπο του, καθώς και να μπορέσει να κατανοήσει την ομορφιά του διαφορετικού, χωρίς να το σκοτώνει.


©2019 by All About Parents. Proudly created with Wix.com