Φαντασία του Disney: Ταξίδι του παιδιού στο όνειρο & στην κλασική μουσική

Updated: Mar 8

Μετά από πολλά χρόνια που είχα να δω την Φαντασία που δημιούργησε ο Walt Disney το 1940, μου δημιουργήθηκαν στο μυαλό πάρα πολλές σκέψεις για το πώς ένα μικρό παιδί βλέποντας στην ουσία ένα κινούμενο σχέδιο μπορεί να γνωρίσει, να ακούσει και να αγαπήσει την κλασική μουσική. Πως; Βλέποντας την Φαντασία και αφήνοντας το μυαλό του, τις αισθήσεις του και τις σκέψεις του στις εικόνες και στις μουσικές των Μπαχ, Σούμπερτ, Μπετόβεν, Στραβίνσκι και Τσαϊκόφσκι.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στις μέρες και στην εποχή του animation και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών μπορεί η ταινία αυτή να μην φαίνεται μοντέρνα στα μάτια των παιδιών, αλλά αρκετά παλιά και ξεπερασμένη. Ο Disney όμως όταν το δημιουργούσε με την παρουσία του διάσημου Leopold Stokowski στην διεύθυνση της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Φιλαδέλφειας και τις 8 σεκάνς της Φαντασίας που αποτέλεσαν τα μέρη ενός κοντσέρτου με μεγαλόπρεπο και φιλόδοξο κινούμενο σχέδιο που συνόδευε τις μουσικές των συνθετών που προανέφερα. Κάπως έτσι λοιπόν διαμορφώθηκε η Φαντασία η οποία επανακυκλοφόρησε  με προσθήκη κάποιων κομματιών ώστε να συνάδει με την εποχή του 2000. Φτάνοντας στο σημείο που «καίει» περισσότερο τα παιδάκια: «Καλή και η μουσική αλλά τι θα δω»; Στην Φαντασία λοιπόν βλέπεις τα πάντα. Θα συναντήσεις τον μαθητευόμενο Μίκυ που παλεύει με τις σκούπες. Θα συναντήσεις δεινόσαυρους, το πώς εμφανίστηκαν αλλά και πώς εξαφανίστηκαν, θα δεις μανιτάρια να χορεύουν, κενταύρους να πετάνε στον ουρανό και να ζευγαρώνουν, θα δεις τον Ήφαιστο να δημιουργεί κεραυνούς και αστραπές δίνοντας τους στον Δία και εκείνος να τους εκσφενδονίζει στον Διόνυσο, ενώ εκείνος βρίσκεται σε παραζάλη από το κρασί. Θα δεις ιπποπόταμους με ελέφαντες να κάνουν μπαλέτο, ενώ κροκόδειλοι τους κυνηγάνε και τέλος θα αντικρίσεις το Φαλακρό Βουνό και θα τρομάξεις στην θέα του Σατανά, ενώ εκείνος παίζει με τις φλόγες στα χέρια του και στο τέλος νικιέται υπό των ήχο των καμπανών και του «Άβε Μαρία».


Όλα τα παραπάνω είναι κάποια από τα θετικά που συλλογίζομαι γι’ αυτό το αριστούργημα που δημιούργησε ο Disney και παραμένει αναλλοίωτο στην πάροδο των χρόνων. Η λέξη και μόνο «Φαντασία» πιστεύω ότι μπορεί να εξιτάρει τα μυαλουδάκια των παιδιών και να τα κάνει να σκεφτούν άπειρα μικρά ή μεγάλα πραγματάκια. Στο τέλος, ας το απολαύσουν ως μία ταινία «Μίκυ Μάους»...


Βανταράκης Γιάννης

Προτάσεις Θεάτρου & Κινηματογράφου

Συνεντεύξεις

johnvantarakis86@gmail.com


©2019 by All About Parents. Proudly created with Wix.com