"Μπάμπι" το ελαφάκι

Updated: Mar 8


Ο Μπάμπι είναι μία ταινία κινουμένων σχεδίων σε παραγωγή του Ουωλτ Ντίσνεϊ το έτος 1942, και συγκεκριμένα είναι η πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία της Ντίσνεϊ.


   Σε πρώτο επίπεδο αν το δει κάποιος, θα πει ότι είναι μία απλή σεναριακή ιδέα, που δεν χρήζει περαιτέρω ανάλυσης. Σε δεύτερο επίπεδο όμως είναι κάτι παραπάνω, είναι μία από τις πρώτες ταινίες της Ντίσνεϊ με στοιχεία δράματος.


   Ο Μπάμπι, ένα ελάφι, μεγαλώνει μόνο με τη μητέρα του όπου και δημιουργείται ένα ισχυρό δέσιμο, καθώς σε αυτή βλέπει συγχρόνως και τον πατέρα, που δεν υπάρχει.

Κάνει τα πρώτα βήματα πάντα υπό το άγρυπνο βλέμμα της και είναι πάντα το στήριγμα το οποίο θα χρειαστεί στις δύσκολες στιγμές. Συγχρόνως, κάνει τις πρώτες φιλίες με τον Θάμπερ, ένα κουνέλι, γνωρίζει έναν ασβό, αλλά και την Φαλίν μία θηλυκή ελαφίνα.


   Όλα δείχνουν να κυλούν ομαλά, ώσπου το βίαιο χέρι του ανθρώπου θα σκοτώσει τη μητέρα του ήρωα μας. Εδώ αρχίζει η απότομη ωρίμανση του Μπάμπι. Θα αναγκαστεί να αναλάβει ευθύνες και να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του, χωρίς τη βοήθεια αυτή τη φορά της μητέρας του. Πολλά πράγματα από αυτά  που διαδραματίζονται στην ταινία τα έχουμε συναντήσει στη ζωή μας, άλλοτε με βίαιο και ωμό τρόπο και άλλοτε με ήπιο και γλυκό. 


 Όλα είναι ένας κύκλος της ζωής και σε αυτόν πρέπει να βρούμε τη θέση μας.


Ο γονέας καλείται να είναι πάντα κοντά μας, αλλά υπάρχει και ο παράγοντας του απρόοπτου. Αν και παλαιότερα είχε χαρακτηριστεί ακατάλληλη για παιδικό κοινό λόγω του θανάτου της μητέρας και τον φόβο που θα προκαλούσε στα παιδικά μάτια (φυσικά δε βλέπουμε κάποιο θάνατο, πάρα μόνο ακούμε τον ήχο της καραμπίνας του κυνηγού), είναι κατά τη γνώμη μου μία από τις καλύτερες της πρώιμης εποχής της Ντίσνεϊ και ταυτόχρονα μία από τις πιο αδικημένες.


Θα ήταν πολύ ωραίο να ξαναναγνωριστεί στα ενήλικα αλλά πρώτα από όλα στα ανήλικα μάτια.


Βανταράκης Γιάννης

Προτάσεις Θεάτρου & Κινηματογράφου

Συνεντεύξεις

johnvantarakis86@gmail.com©2019 by All About Parents. Proudly created with Wix.com