ΠΩΣ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ

Πώς θα βοηθήσω το παιδί μου να διαλέξει το επάγγελμα που του ταιριάζει;

Τι είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός;

Πρόκειται για μια διαδικασία που διερευνά την προσωπικότητα, τις κλίσεις, τις ικανότητες, τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά σου. Επίσης, βοηθά το άτομο να εντοπίσει τα επαγγέλματα που του ταιριάζουν, αλλά και τις Σχολές στις οποίες μπορεί να εκπαιδευτεί για αυτά. Έτσι, μπορεί κανείς να ανακαλύψει αν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του ταιριάζουν με τα επαγγέλματα που τον ενδιαφέρουν, καθώς και αν οι ικανότητες που έχει θα τον βοηθήσουν να επιτύχει σε αυτά.

H επαγγελματική ταυτότητα διαφέρει από την προσωπική

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η επαγγελματική ταυτότητα είναι διαφορετική από την προσωπική. Δεν προσδιορίζει το άνθρωπο εξ ολοκλήρου, είναι μόνο ένα κομμάτι της ζωής του. Άλλο τι δουλειά κάνεις και άλλο το ποιος είσαι. Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός θα βοηθά, επίσης, να ξεχωρίσει τι θέλει και μπορεί να κάνει, από το τι περιμένουν από εσένα οι άλλοι, που πιθανώς επηρεάζουν αυτήν την απόφαση. Πολλές φορές, οι νέοι άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι, επειδή φοβούνται ότι θα απογοητεύσουν αγαπημένους τους ανθρώπους και δυσκολεύονται να ξεκαθαρίσουν τις δικές τους επιθυμίες.

Είναι απαραίτητος ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός στις μέρες μας;

Η διεξαγωγή του τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού είναι ένα αναγκαίο εφόδιο για τους μαθητές και τους ενήλικες εξαιτίας:

 

 • της προσφοράς πολλών Πανεπιστημιακώνκαι Επαγγελματικών σχολών.
 • του νέου εκπαιδευτικού συστήματος. Όσο νωρίτερα αποφασίσει ο μαθητής ποιο επάγγελμα θέλει να ακολουθήσει στο μέλλον, τόσο καλύτερο γνωστικό υπόβαθρο θα μπορέσει να οικοδομήσει για να ανταποκριθεί με επιτυχία στις απαιτήσεις των Εισαγωγικών Εξετάσεων.
 • της μεγάλης αναντιστοιχίας του εκπαιδευτικού συστήματος με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
 • της πληθώρας πτυχιούχων.
 • της ελλιπούς ενημέρωσης για τα επαγγελματικά δικαιώματα που έχουν οι απόφοιτοι των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
 • της λανθασμένης επιλογής σχολής, με αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να διακόπτουν τις σπουδές τους.
 • του επαναπροσδιορισμού της καριέρας ανεξαρτήτου ηλικίας, με σκοπό να είναι πιο αποδοτικοί.

Διαβάστε επίσης

Τι είναι το Άριστον Τεστ

Το Άριστον τεστ αποτελεί ένα πρωτοποριακό έμπειρο σύστημα Επαγγελματικού Προσανατολισμού που διερευνά την προσωπικότητα, τις κλίσεις, τις ικανότητες, τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα κάθε ατόμου προσδιορίζοντας τα επαγγέλματα εκείνα που του ταιριάζουν καθώς και τα αντίστοιχα Τμήματα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ο νέος μπορεί να αποφασίσει σχετικά με τις σπουδές και το επάγγελμα που θα ακολουθήσει ώστε να διασφαλίσει μία πετυχημένη καριέρα.

Σε ποιους απευθύνεται το Άριστον Τεστ

 • Σε μαθητές Γυμνασίου, προκειμένου να τους δώσει κατεύθυνση και προσανατολισμό στην παρά πέρα πορεία, αλλά και στο δίλημμα που αντιμετωπίζουν: Ενιαίο Λύκειο ή ΕΠΑ. Λ;
 • Σε μαθητές Α’ Λυκείου προκειμένου να τους δώσει έγκαιρη, αλλά και έγκυρη λύση στο δίλημμα επιλογής κατεύθυνσης.
 • Σε μαθητές Β’ Λυκείου προκειμένου να ταυτοποιήσουν τις ιδιαίτερες κλίσεις και δεξιότητές τους με συγκεκριμένα επαγγέλματα, ώστε να λάβουν σωστές αποφάσεις.
 • Σε μαθητές Γ ‘ Λυκείου προκειμένου να εντοπίσουν τα επαγγέλματα που ταιριάζουν στην προσωπικότητα τους με ταυτόχρονη πληροφόρηση για τις αντίστοιχες σπουδές, ώστε με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, να λάβουν με ασφάλεια και σιγουριά αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον τους.
 • Σε ενήλικες που επιθυμούν να επαναπροσδιορίσουν την επαγγελματική τους καριέρα αλλά και την προσωπική τους εξέλιξη.

Το ΑΡΙΣΤΟΝ τεστ βασίζεται σε ψυχομετρικές μεθόδους και τεχνικές, καθώς επίσης και σε διεθνή τεστ προσωπικότητας, ενδιαφερόντων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων.

Παρέχει τη δυνατότητα διαπίστωσης τόσο μεμονωμένων όσο και συνδυασμού χαρακτηριστικών προσωπικότητας, ικανοτήτων – δεξιοτήτων που κατέχει ένα άτομο, με στόχο την αυτογνωσία και τη λήψη αποφάσεων για την ανάδειξη του ατόμου και την αρμονική του ένταξη στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Παράλληλα, το τεστ υποδεικνύει επαγγέλματα που ταιριάζουν με την ίδια ιδιοσυγκρασία και με τις προδιαθέσεις που ήδη υπάρχουν στο δυναμικό του ατόμου, αναλύοντας την προσωπικότητα, τις ειδικές ικανότητες και δεξιότητες που απαιτούνται για την άσκηση των επαγγελμάτων αυτών. Στην περίπτωση που αυτές δεν έχουν καλλιεργηθεί σε επιθυμητό βαθμό, μπορούν να αναπτυχθούν με την κατάλληλη εκπαίδευση και με την σχετική εξάσκηση, καθότι σε πολλές περιπτώσεις είναι επίκτητες.

Η αξιοπιστία του Άριστον Τεστ

Το Άριστον Τεστ είναι με διαφορά το πλέον αξιόπιστο τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού διότι:

 

 • Βασίζεται σε μελέτες και έρευνες πλέον των 30 ετών
 • Έχει πολύ μεγάλο Δείκτη Αξιοπιστίας (99%) και Δείγμα Στάθμισης (10.000 νέοι).
 • Έχει σταθμιστεί σύμφωνα με τα ελληνικά δεδομένα και το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
 • Εκδίδει το επαγγελματικό προφίλ αυτόματα, μετά από πλήθος πολύπλοκων μαθηματικών υπολογισμών, συγκρίσεων και συνδυασμών (850 εκατομμύρια περίπου), που γίνονται εξατομικευμένα για κάθε άτομο.

Είναι το έφηβο παιδί σας σε δίλημμα; Δυσκολεύεται να αποφασίσει ποια σχολή θα επιλέξει;

Νιώθετε ακόμα κι εσείς οι ίδιοι ότι δεν αντέχετε άλλο την εργασία που ήδη κάνετε και αναρωτιέστε αν βρίσκεστε στο σωστό επαγγελματικό μονοπάτι;

 Ήρθε η ώρα να κάνετε το Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού!

Φιλόλογος – Παιδαγωγός

MSc Eιδικής Εκπαίδευσης

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Email: maria-kastania@hotmail.com

Η Μαρία Καστάνια είναι απόφοιτη του Ιονίου Πανεπιστημίου του Τμήματος Ιστορίας. Το 2012 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στην Ιστορία και Διδακτική της Ιστορίας, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το 2016, στην Ειδική Εκπαίδευση, στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας. Το 2020 πιστοποιήθηκε Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού από την εταιρεία Άριστον και έκτοτε αναλαμβάνει και υλοποιεί τεστ επαγγελματικού προσανατολισμούς σε εφήβους και ενήλικες. Έχει γράψει ποικίλα εκπαιδευτικά άρθρα σχετικά με τις μαθησιακές δυσκολίες και έχει οργανώσει ημερίδες με σκοπό να ενημερώσει τον κόσμο γι΄ αυτές.