Πώς να μεταδώσετε στα παιδιά σας το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων;

Πώς να μεταδώσετε στα παιδιά σας το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων;

Χριστούγεννα ήρθαν πάλι, χαρείτε μικροί μεγάλοι! Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για τη μέρα των Χριστουγέννων. Το στολισμένο έλατο, τα λαμπάκια, τα κάλαντα και τα δώρα είναι κάποια από τα βιώματα που σηματοδοτούν την μεγάλη αυτή γιορτή και χαρίζουν τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες συναισθήματα χαράς και αισιοδοξίας. Ωστόσο, πέρα από τη φανερή αυτή πλευρά η περίοδος αυτή αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για να εμφυσήσουμε στα παιδιά το βαθύ νόημα των Χριστουγέννων που έχει κοινωνικές και ανθρωπιστικές προεκτάσεις. Τα Χριστούγεννα μπορούν να διδάξουν στα παιδιά τις έννοιες της αλληλεγγύης/προσφοράς, της ανιδιοτέλειας, της ευγνωμοσύνης ,συλλογικότητας και της αγάπης.

Τι μπορούν να διδάξουν οι ενήλικες στα παιδιά για να τους μεταδώσουν τo πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων;

1. Να έχουν αλληλεγγύη, να προσφέρουν

Οι έννοιες της αλληλεγγύης και της προσφοράς αφομοιώνονται μέσα από τις παραδειγματικές πράξεις των ενηλίκων. Αυτό σημαίνει πως οι ενήλικες κινητοποιούνται για να προσφέρουν και τα παιδιά ακολουθούν αυτά τα πρότυπα προσφοράς. Για παράδειγμα, μια κίνηση προσφοράς θα μπορούσε να είναι η συγκέντρωση ειδών ανάγκης  των ενηλίκων μαζί με τα παιδιά ανεξάρτητα της ηλικίας του αφού έχουν προηγηθεί εξηγήσεις για τους συνανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. 

Επιπλέον...

Τα είδη μπορεί να είναι είτε κάποια τρόφιμα που θα αγοράσουμε μαζί με τα παιδιά, είτε δωρεές, όπως ρούχα, παιχνίδια, βιβλία που δε χρησιμοποιούμε πια. Φυσικά δε χρειάζεται να περιοριστούν σε υλικά αγαθά. Σε συνεργασία με τα παιδιά μπορούμε να φτιάξουμε μια λίστα με  « πράξεις αγάπης», όπως η επίσκεψη σε κάποιο συγγενή που μένεις μόνος του ή να πούμε τα κάλαντα σε έναν φιλανθρωπικό οργανισμό. Τέλος, ανάλογα το αναπτυξιακό στάδιο και την ηλικία των παιδιών θα μπορούσε να γίνει συζήτηση για τις έννοιες αυτές με παραδείγματα από τη καθημερινή ζωή ώστε να διακατέχουν τα παιδιά και πέρα από την περίοδο των Χριστουγέννων.

Διαβάστε επίσης

2. Να αισθάνονται ευγνωμοσύνη για όσα έχουν

Τα Χριστούγεννα ενισχύουν την ενότητα των ανθρώπινων σχέσεων και ιδιαίτερα των οικογενειακών. Είναι σημαντικό να αφιερώνουμε χρόνο ποιοτικό στην οικογένεια μας , τους φίλους και τους συγγενείς και να απολαμβάνουμε τις στιγμές μαζί τους. Μέσα από τις χαρούμενες στιγμές και τον ποιοτικό χρόνο με τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής μας δίνουμε το μήνυμα στα παιδιά ότι οι ανθρώπινες σχέσεις είναι πιο σημαντικές από κάθε δώρο και υλικά αγαθά. Επίσης, είναι σημαντικό να τονίζουμε την αξία της πρόθεσης και του ενδιαφέροντος που υποδηλώνεται μέσα από την προσφορά δώρων ώστε να μάθουν να εκτιμούν την αξία του δώρου σαν κίνηση κι όχι σαν ποσότητα η τιμή.

3. Να αγαπούν

Η ιστορία της γέννησης του Χριστού και η ύπαρξη του Αι-Βασίλη διδάσκουν την έννοια της αγάπης και της αλλαγής. Από τη μία, η ιστορία της γέννησης μεταδίδει την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον . Από την άλλη ο μύθος της ύπαρξης του Άγιου -Βασίλη που μεριμνά για όλα τα παιδιά και μοιράζει δώρα , αλλά και η ιστορία του Αγίου από την Καισαρεία που έκανε αγαθοεργίες, διδάσκει την φιλανθρωπία και την ανιδιοτελή αγάπη. Επιπλέον, καλό είναι να καθοδηγήσουμε τα παιδιά ανάλογα το γνωστικό και αναπτυξιακό τους επίπεδο σε έναν απολογισμό των συμπεριφορών τους και να αποφασίσουν τι θα μπορούσαν να βελτιώσουν. 

Να θυμόμαστε πως δεν υπάρχουν καλά η κακά παιδιά που επιλέγει να φέρει ή να μη φέρει δώρα ο Άγιος Βασίλης αλλά παιδιά με συμπεριφορές προς βελτίωση.

Φυσικά το ίδιο ισχύει και ξεκινάει από τους ενήλικες. Είναι μια ευκαιρία λοιπόν να γίνουμε όλοι καλύτεροι, να αφουγκραστούμε τις ανάγκες των άλλων με κατανόηση, να δώσουμε και να πάρουμε αγάπη.

Διαβάστε επίσης

Ας μην ξεχνάμε πως όλα τα παραπάνω μπορούν να αναδειχθούν και να διδαχθούν μέσα στο χριστουγεννιάτικο και εορταστικό κλίμα αλλά στόχος είναι να εδραιωθούν διαχρονικά στις συνειδήσεις των παιδιών. Τέλος, καλό θα ήταν να αποκτήσουν αυτό το πνεύμα της αγάπης βιωματικά με πρότυπα πρώτα τους ενήλικες και όχι σε μορφή κηρύγματος.

Καλά Χριστούγεννα & Χρόνια πολλά!

Δήμου Σταυρούλα

Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας ΑΤΕΙ

Msc.Παιδοψυχολογία

risa_777@hotmail.com

Ονομάζομαι Σταυρούλα Δήμου. Είμαι παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Παιδοψυχολογία. Έχω παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων με θέματα όπως το παιδικό ιχνογράφημα, τις τέχνες και το παιχνίδι στη προσχολική ηλικία, τη ΔΕΠΥ κ.α. Επίσης έχω πιστοποιήσεις από επιμορφωτικά προγράμματα ειδικής αγωγής, παιδοψυχολογίας και διδασκαλίας ξένων γλωσσών. Έχω εμπειρία με παιδιά κυρίως προσχολικής ηλικίας από το χώρο της εργασίας μου αλλά και εθελοντικά. Παράλληλα ασχολούμαι με θέματα κακοποίησης και παιδικής προστασίας.

Περισσότερα άρθρα