
11 Ιαν 5+1 Συμβουλές μελέτης στο σπίτι για τα παιδιά με ΔΕΠΥ
Η οργάνωση της μελέτης στο σπίτι αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις με την οποία μπορεί να έρθει αντιμέτωπο ένα παιδί με ΔΕΠΥ, αλλά και η οικογένειά του. Οι δυσκολίες που αφορούν την οργάνωση του διαβάσματος για το σχολείο πηγάζουν από την ίδια τη φύση της ΔΕΠΥ της οποίας βασικά χαρακτηριστικά είναι η έλλειψη συγκέντρωσης, η αναβλητικότητα, η κακή εργασιακή μνήμη[1] και η δυσκολία της τήρησης προθεσμιών.
Πώς όμως μπορείτε, ως γονείς, να βοηθήσετε το παιδί με ΔΕΠΥ να χτίσει μία καλή ρουτίνα μελέτης η οποία θα διευκολύνει όχι μόνο το διάβασμα αλλά και γενικότερα την φοίτησή του στο σχολείο;
1. Ζητήστε βοήθεια από τους δασκάλους
Μην ξεχνάτε πως οι δάσκαλοι είναι πολύτιμοι σύμμαχοί σας σε αυτή την προσπάθεια. Είναι σκόπιμο να συναντιέστε συχνά μαζί τους προκειμένου να συζητάτε την πρόοδο αλλά και τυχόν δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει το παιδί. Ο δάσκαλος μπορεί, ακόμα, να βοηθήσει πρακτικά και να διευκολύνει την μελέτη του παιδιού στο σπίτι. Είναι γεγονός ότι συχνά οι μαθητές με ΔΕΠΥ δε σημειώνουν τις εργασίες που έχουν για το σπίτι, ξεχνούν τετράδια και βιβλία στο σχολείο ή χάνουν σημαντικό μέρος των παραδόσεων καθώς δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν. Ο δάσκαλος μπορεί να βοηθήσει τον μαθητή καταγράφοντας την ύλη για το σπίτι στον πίνακα, δίνοντάς του τον απαραίτητο χρόνο για να κρατήσει τις κατάλληλες σημειώσεις και ελέγχοντας τα τετράδια και τα βιβλία στο τέλος του μαθήματος, προκειμένου να διαπιστώσει πως ο μαθητής δεν έχει παραλείψει τίποτα.
2. Καθιερώστε μια ρουτίνα μελέτης
Η διαμόρφωση και η καθιέρωση μιας συγκεκριμένης ρουτίνας που να αφορά την προετοιμασία για το σχολείο θα αποβεί ευεργετική και ιδιαίτερα βοηθητική για ένα μαθητή με ΔΕΠΥ. Συγκεκριμένα, προσπαθήστε να αφιερώσετε στο διάβασμα συγκεκριμένες ώρες της ημέρας που να μένουν σταθερές σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, όσο βέβαια αυτό είναι δυνατό βάσει του προγράμματός σας. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, η καλύτερη ώρα για το διάβασμα είναι αυτή κοντά στο σχόλασμα, έπειτα από το μεσημεριανό φαγητό κι ένα σύντομο διάλειμμα. Φυσικά είναι καλό να θυμόμαστε πως κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, γι’αυτό παρατηρήστε ποιες είναι οι ώρες κατά τις οποίες το παιδί σας φαίνεται να εργάζεται αποδοτικότερα και φυσικά, συζητήστε μαζί του.
3. Διαμορφώστε τον χώρο κατάλληλα για διάβασμα
Η σταθερότητα και η ρουτίνα είναι δύο σημαντικά στοιχεία που μπορούν να καταστήσουν ευκολότερη την σχολική πραγματικότητα ενός μαθητή με ΔΕΠΥ. Ο μαθητής είναι καλό να μελετά σε ένα συγκεκριμένο χώρο κάθε μέρα, είτε αυτό είναι το δωμάτιό του είτε κάποιο άλλο δωμάτιο του σπιτιού. Ο χώρος πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο τακτοποιημένος. Στο γραφείο του παιδιού πρέπει να βρίσκονται μόνο τα αντικείμενα εκείνα που είναι χρήσιμα για την μελέτη του και όχι παιχνίδια ή άλλα πράγματα που θα μπορούσαν να του αποσπάσουν την προσοχή. Ακόμα, ο χώρος πρέπει να είναι ήσυχος κι αυτό σημαίνει πως η τηλεόραση θα πρέπει να είναι κλειστή για να μην επηρεάζεται η συγκέντρωση του μαθητή. Ορισμένα παιδιά αποδίδουν καλύτερα υπό τον ήχο μουσικής χωρίς λόγια (λευκή μουσική), οπότε μπορείτε να εξετάσετε κι αυτό το ενδεχόμενο, προτού επιλέξετε την απόλυτη ησυχία.
4. Το χρονόμετρο είναι ο σύμμαχός σας
Μη διστάσετε να χρησιμοποιείτε το χρονόμετρο κατά τη διάρκεια του διαβάσματος. Μπορείτε να το ορίσετε σε 15 ή 20 λεπτά, τα οποία και θα αφιερώσετε στο διάβασμα κι όταν ο χρόνος τελειώσει, τότε το παιδί μπορεί να κάνει ένα 5λεπτο διάλειμμα, προκειμένου να κινηθεί στον χώρο, να παίξει λίγο, να ακούσει λίγη μουσική ή και να μιλήσετε. Μετά το πέρας του διαλείμματος, χρησιμοποιήστε ξανά το χρονόμετρο και επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι το παιδί να είναι έτοιμο για την επόμενη μέρα στο σχολείο.
5. Επαινέστε το παιδί σας
Όταν βλέπετε το παιδί να αφιερώνει χρόνο στο διάβασμα, να προσπαθεί ή να ολοκληρώνει μία άσκηση, τότε μη διστάσετε να το επαινέσετε. Τα καλά λόγια, όταν βέβαια το παιδί τα αξίζει, καθώς και τα εποικοδομητικά σχόλια μπορούν να φανούν χρήσιμα για την πρόοδο του μαθητή, να τονώσουν την αυτοπεποίθησή του, καθώς και να βελτιώσουν τη διάθεσή του. Προσπαθήστε, ακόμα, να είστε όσο πιο συγκεκριμένοι γίνεται στα σχόλιά σας. Εστιάστε, δηλαδή, σε όσα πήγαν καλά, καθώς και σε όσα θα μπορούσαν να βελτιωθούν με ξεκάθαρες και λεπτομερείς παρατηρήσεις.
6. Βοηθήστε το παιδί και βεβαιωθείτε ότι όλα είναι εντάξει
Οι γονείς πρέπει να στέκονται στο πλευρό των παιδιών με ΔΕΠΥ όχι μόνο για να τα υποστηρίζουν, αλλά και για να διασφαλίζουν πως όλα πηγαίνουν καλά. Έτσι, μη ξεχάσετε, όταν το παιδί τελειώσει το διάβασμα, να ελέγξετε πως δεν παραλείφθηκε κάποια άσκηση και πως το παιδί ολοκλήρωσε όλες τις ασκήσεις που είχε. Όταν πια ετοιμάσει την τσάντα του, βεβαιωθείτε πως δεν έχει ξεχάσει κάποιο βιβλίο ή κάποιο τετράδιο, καθώς και πως δεν έχει μπερδέψει το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας. Το παιδί πρέπει να είναι φυσικά υπεύθυνο για τις υποχρεώσεις και την προετοιμασία της σχολικής του τσάντας, αλλά η δική σας βοήθεια και συμπαράσταση μπορούν να γίνουν οι δικοί του πολύτιμοι σύμμαχοι.
[1] Η εργασιακή ή λειτουργική μνήμη ορίζεται ως το σύνολο των διαδικασιών οι οποίες επιτρέπουν την προσωρινή αποθήκευση και διαχείριση πληροφοριών που αφορούν την εκτέλεση πολύπλοκων γνωστικών εργασιών, όπως είναι η κατανόηση της γλώσσας, η ανάγνωση, η συλλογιστική, οι μαθηματικές δεξιότητες. Πρόκειται για ένα είδος βραχυπρόθεσμης μνήμης.
Διαβάστε επίσης
Δανάη Καρδαρά
Η Δανάη Καρδαρά είναι φιλόλογος με πολυετή εμπειρία στην ειδική αγωγή. Είναι απόφοιτος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Δημιουργικής Γραφής στο ΕΑΠ. Το 2021 εξεπόνησε τη διπλωματική εργασία με τίτλο «Το αρχαίο ελληνικό δράμα στο έργο του Γούντι Άλεν». Το 2022 ολοκλήρωσε το πρόγραμμα επαγγελματικής επιμόρφωσης και κατάρτισης με τίτλο «Επιμέλεια και Διόρθωση Κειμένου» του ΕΚΠΑ. Από το 2017 διατηρεί το δικό της ιστολόγιο (www.artvilleblog.com) που ασχολείται με θέματα ποικίλης ύλης.