γονιμότητα & εγκυμοσύνη σε προχωρημένη ηλικία

Γονιμότητα σε προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία: Ναι στην εξατομικευμένη θεραπεία – Όχι στις «μαζικές επιλογές»

Τι λύσεις υπάρχουν;

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την καθυστερημένη τεκνοποίηση, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, για πολλούς λόγους (σπουδές, καριέρα, οικονομική κρίση, προσωπικές επιλογές κλπ.). Επιλογή σεβαστή και κοινωνικά αποδεκτή, που δε χρειάζεται όμως πια να συνοδεύεται και από τη μη απόκτηση παιδιού, χάρη στην πρόοδο και εξέλιξη της επιστήμης!

Έτσι, οι νέες δυνατότητες προσφέρουν πληθώρα επιλογών, είτε για το ζευγάρι είτε για τη γυναίκα, ώστε να “παγώσει” τον χρόνο προς όφελος της διαδικασίας απόκτησης παιδιού!

Διαβάστε επίσης

Καταρχήν, η γυναίκα που δεν έχει επιλέξει τον σύντροφό της, μπορεί να κρυοσυντηρήσει (“καταψύξει”, κατά το κοινώς λεγόμενο) τα ωάριά της. Έτσι, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που της δίνει ο νόμος, μπορεί μέχρι την ηλικία των 50 ετών να τα γονιμοποιήσει, είτε χρησιμοποιώντας το γενετικό υλικό του συντρόφου της, είτε και κάποιου δότη, αν βέβαια το επιθυμεί.

Μάλιστα, αν οι αναπαραγωγικές της εφεδρείες έχουν εξαντληθεί, μπορεί να χρησιμοποιηθούν ωάρια από άλλη γυναίκα-δότρια, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες απόλυτης επιτυχίας στην επίτευξη εγκυμοσύνης και γέννησης ενός παιδιού!

Ακόμα, υπάρχει η δυνατότητα κατάψυξης εμβρύων από το ζευγάρι και η χρησιμοποίησή τους όταν αυτό κρίνει ότι είναι έτοιμο για την απόκτηση απογόνων, με ακριβώς τις ίδιες πιθανότητες επιτυχίας!

Όλα αυτά μπορούν να γίνουν είτε ακολουθώντας τα “κλασσικά” πρωτόκολλα διέγερσης και θεραπείας, είτε τα διεθνώς εφαρμοζόμενα σχήματα στα οποία δε χορηγούνται φάρμακα (“φυσικοί ή τροποποιημένοι φυσικοί κύκλοι”), όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις.

Διαβάστε επίσης

Η παράλληλη με τα παραπάνω εφαρμογή συμπληρωματικών βοηθημάτων – μόνο αυτών με αποδεδειγμένη κλινική αξία και όχι τάχα “πρωτοποριακών” μεθόδων που μπορεί όχι μόνο να είναι άχρηστες αλλά και επικίνδυνες – συντελεί στην κατακόρυφη βελτίωση της επιτυχίας της όποιας θεραπευτικής μεθόδου.

Όλα αυτά όμως πρέπει οπωσδήποτε να γίνονται από ειδικούς ιατρούς , με αποδεδειγμένη εξειδίκευση, διεθνή εμπειρία και ενασχόληση με το αντικείμενο της υπογονιμότητας,  σε εξατομικευμένο πάντα πλαίσιο για το κάθε ζευγάρι! Αυτό γιατί πολλές φορές παρατηρούνται φαινόμενα “μαζικής” εφαρμογής θεραπειών – “φωτοτυπιών”, είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω βιασύνης, που μειώνουν δραστικά την επιτυχία της όποιας εφαρμοζόμενης θεραπείας.

Εξάλλου, η συνεργασία και η διασύνδεση με σημαντικά κέντρα χωρών του εξωτερικού, π.χ. της Μεγάλης Βρετανίας,  είναι βοηθητική και επιθυμητή. Στόχος είναι να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες και η τεχνογνωσία των παγκόσμια πρωτοπόρων στον τομέα της αντιμετώπισης της υπογονιμότητας, ώστε να δίνεται η λύση σε κάθε ζευγάρι ή γυναίκα/άνδρα ξεχωριστά, που επιθυμεί την οικογενειακή ολοκλήρωση στον σωστό χρόνο.

Αρχική δημοσίευση στο iatrikanews.gr

Διαβάστε επίσης

Δρ. Θεόδωρος Καλαμπόκας

Χειρουργός Μαιευτήρας-Γυναικολόγος

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Ειδικός της British Fertility Society στην Αντιμετώπιση της Υπογονιμότητας-Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Επιστημονικός Συντονιστής Μονάδας Αναπαραγωγικής Ιατρικής Μαιευτηρίου «Λητώ»

www.drkalampokas.gr

e-mail: kalamp@yahoo.com

Περισσότερα άρθρα