ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ & ΑΣΚΗΣΗ

Εγκυμοσύνη & άσκηση

Στο πρόσφατο παρελθόν οι γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης διέκοπταν κάθε είδους άσκηση για να είναι ασφαλείς, τόσο εκείνες όσο και τα μωρά τους. Αυτός ο μύθος στις μέρες μας έχει καταρριφθεί και οι έγκυες όχι μόνο μπορούν να ασκούνται αλλά ενημερώνονται συνεχώς για τα σημαντικά οφέλη της άσκησης κατά την διάρκεια της κύησης.

 

Η σωστή κίνηση – άσκηση στην εγκυμοσύνη σχετίζεται με την ομαλότερη έκβαση της εγκυμοσύνης αλλά και με ευκολότερους και ταχύτερους τοκετούς. Βασική προϋπόθεση για κάθε μορφή άσκησης είναι η έγκυος να πάρει την έγκριση του γυναικολόγου της. Είναι αρκετά σημαντικό να συμβουλεύεστε κάποιον εξειδικευμένο και πιστοποιημένο trainer, για εγκύους καθώς πρόκειται για μια ιδιαίτερη και σημαντική περίοδο για τη γυναίκα.

 

Πέντε πράγματα που συνιστώνται κατά τη διάρκεια της άσκησης:

 
 

1. Προθέρμανση και αποθεραπεία.

2. Άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά.

3. Προτιμούνται ασκήσεις που ενέχουν μικρό κίνδυνο τραυματισμού (π.χ. κολύμβηση, περπάτημα, Prenatal Pilates, Prenatal Yoga).

4. Επαρκής ενδυνάμωση κατά τη διάρκεια της άσκησης.

5. Άνετα ρούχα.

 

Επτά πράγματα που θα πρέπει να αποφεύγονται κατά την διάρκεια της άσκησης:

 

1. Αποφυγή των διατάσεων, καθώς εξαιτίας των ορμονών που εκκρίνονται στην εγκυμοσύνη (ρηλαξίνη), οι αρθρώσεις γίνονται πιο χαλαρές και ελλοχεύει ο κίνδυνος τραυματισμού.

2. Αποφυγή ασκήσεων που έχουν έντονο στοιχείο ισορροπίας και ξαφνικές μετατοπίσεις βάρους.

3. Περιορισμό της αερόβιας άσκησης, ειδικά αν δεν γυμναζόταν η έγκυος από πριν.

4. Αποφυγή του κρατήματος της αναπνοής σε κάθε είδους δραστηριότητα.

5. Αποφεύγουμε τις πλήρεις κάμψεις κοιλιακών, τις άρσεις και των δύο ποδιών, καθώς επίσης και τα ροκανίσματα με τεντωμένα πόδια.

6. Ασκήσεις από ύπτια θέση για παραπάνω από 3 λεπτά, ειδικά μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

7. Μην φτάνετε ποτέ τον εαυτό σας στα όρια της εξάντλησης.

 

Πότε επιβάλλεται να σταματήσει κάθε μορφή άσκησης.

 

1. Εμφάνιση αίματος

2. Ζαλάδα και τάση για λιποθυμία

3. Δυσκολία στην αναπνοή

4. Πόνος στο στήθος

5. Έντονος πονοκέφαλος

6. Μυϊκή αδυναμία

7. Πόνος ή πρήξιμο στα πόδια (κυρίως στις γάμπες)

8. Συσπάσεις μήτρας

9. Μειωμένη κινητικότητα του εμβρύου

10. Απώλεια υγρών από την μήτρα

 

 

Pilates: Η ιδανική άσκηση κατά την εγκυμοσύνη

 

Σαν φυσικοθεραπεύτρια εξειδικευμένη στην υγεία της μητέρας – γυναίκας και instructor Pilates θα σας παρουσιάσω 4 λόγους για τους οποίους το Pilates αποτελεί ιδανική μορφή άσκησης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης:

 
 

1. Το Pilates είναι ασφαλές κατά τη διάρκεια και των τριών τριμήνων.

2. Η έγκυος μπορεί να ξεκινήσει να ασκείται με τη μέθοδο του Pilates ακόμα κι αν δεν έκανε καθόλου γυμναστική πριν.

3. Οι ασκήσεις της μεθόδου Pilates βασίζονται στην σωστή ευθυγράμμιση σώματος και την ενεργοποίηση του κορμού και του πυελικού εδάφους, σε συνδυασμό με τη ρυθμική αναπνοή. Αυτές οι ασκήσεις βοηθούν στην διαδικασία του τοκετού, αλλά αποτελούν και ένα πολύ ισχυρό υπόβαθρο για την αποκατάσταση μετά τον τοκετό.

4. Οι πολλές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν επίπτωση και στο συναισθηματικό της κόσμο. Οι πιστοποιημένοι δάσκαλοι Pilates για εγκύους μπορούμε να συμβάλλουμε στην αποτελεσματική διαχείριση των αλλαγών αυτών, να βοηθήσουμε στην χαλάρωση της εγκύου και στην ανάπτυξη της σχέσης μυαλού-σώματος. Έτσι ενισχύει την αυτοπεποίθηση της και αντιμετωπίζει θετικά όλες τις αλλαγές που βιώνει κατά τη διάρκεια της κύησης.

Η εγκυμοσύνη, λοιπόν, αποτελεί μια ιδανική περίοδος για άσκηση, αρκεί πάντα να συμβουλείτε τον γυναικολόγο σας αλλά και κάποιον πιστοποιημένο trainer που θα σας φτιάξει το δικό σας μοναδικό πρόγραμμα εκγύμνασης.

Γιούλη Σιβρίκα

Φυσικοθεραπεύτρια
Εξειδικευμένη στην υγεία της μητέρας – γυναίκας

Prenatal pilates instructor 

Postpartum corrective exercise specialist 

Scroth therapist for scoliosis & kyphosis 

gioulisivrika@gmail.com

mamafit.gr

https://instagram.com/mamafit.gr?igshid=1oqkglp0f64tq

Ονομάζομαι Γιούλη Σιβρίκα κι είμαι Φυσιοθεραπεύτρια και Pilates instructor με εξειδίκευση στην άσκηση κατά την διάρκεια της κύησης αλλά και την αποκατάσταση μετά τον τοκετό. Είμαι μητέρα δύο κοριτσιών 6 & 9 ετών και μετά τους τοκετούς μου αντιμετώπισα πολλά προβλήματα στην προσπάθεια μου να επανέλθω στην άσκηση και στην απαιτητική καθημερινότητά μου. Αυτό με ώθησε στο να ασχοληθώ τα τελευταία 7χρόνια με την γυναίκα-μητέρα και τις ανάγκες της που προκύπτουν από την εγκυμοσύνη κι έπειτα. Έχοντας δουλέψει με πολλές εγκύους όλα αυτά τα χρόνια , ένιωσα την ανάγκη να ενημερώσω-βοηθήσω κι άλλες γυναίκες-μητέρες για όλες τις όμορφες αλλά κι ιδιαίτερες αλλαγές που συνοδεύουν την μητρότητα. Κάπως έτσι γεννήθηκε το mamafit.gr που είναι ένα site ενημερωτικό το οποίο θα είναι σύντομα κοντά μας.

Περισσότερα άρθρα