Προσλαμβάνει το παιδί σου όλα τα θρεπτικά συστατικά;

Πολλοί γονείς ανησυχούν αν τα παιδιά τους όντως προσλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Παρακάτω θα δούμε μερικά σημεία – κλειδιά που καλό είναι να αναρωτηθείς αν ισχύουν.
 
1. ΑΝΑΠΤΥΞΗ
 
Από μόνα τους το ύψος και το βάρος δεν αντικατοπτρίζουν την πλήρη εικόνα σχετικά με τη διατροφική κάλυψη των αναγκών του παιδιού σε βιταμίνες και μέταλλα. Φυσικά είναι χρήσιμο για να φανεί αν καλύπτει τις θερμιδικές και πρωτεϊνικές του ανάγκες. Επίσης, οι καμπύλες ανάπτυξης δείχνουν την τάση μέσα στον πληθυσμό.
 
Βέβαια, η δυσκολία δεν εντοπίζεται στο να καλύψεις αυτές τους τις ανάγκες, αλλά τι γίνεται με σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως: ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και η βιταμίνη Α.
 
Μερικά προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν:
· Πτώση 2 εκατοστιαίων θέσεων για το βάρος
· Πτώση εκατοστιαίων θέσεων στο ύψος
· Μείωση του Δείκτη Μάζας Σώματος (για τα παιδιά μεγαλύτερα των 2 ετών).
Σημείωση: Τα κριτήρια είναι διαφορετικά από εκείνα των ενηλίκων
 
2. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
 
Μια φτωχή διατροφική πρόσληψη που μεταφράζεται σε ελλιπή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών.
 
Για να γίνει λίγο πιο κατανοητό, ας σκεφτούμε την έλλειψη ενός πολύ γνωστού μετάλλου του σιδήρου. Αυτή μπορεί να έχει αντίκτυπο στο παιδί με την εμφάνιση κόπωσης και μειωμένης ενεργητικότητας.
 
Δώσε βάση για να δεις αν υπάρχουν αλλαγές στα:
· Επίπεδα ενέργειας
· Όρεξη
· Ύπνος
· Προσοχή/ Συγκέντρωση
· Δυνατότητα άσκησης π.χ. αδυναμία, σύντομες αναπνοές
· Ανάπτυξη
 
3. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕ
 
  • Αν η όψη του γίνει πιο χλωμή – μπορεί αυτός να είναι ένας δείκτης για πιθανή έλλειψη σιδήρου, ειδικότερα αν αυτή συμπεριλαμβάνει και τα συμπτώματα που είδαμε παραπάνω. Βέβαια πάντα υπάρχει και η εξαίρεση που τα παιδιά μπορεί να μην έχουν καμία αλλαγή στην όψη του δέρματος και παρόλα αυτά να έχουν έλλειψη σιδήρου
  • Αξιολόγησε – Είναι πολύ βοηθητικό να έχεις μια εικόνα που και που για το πώς είναι το δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια και η μυϊκότητα. Όλα αυτά σίγουρα επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες, αλλά μέσα σε αυτούς ανήκει και η διατροφή, η οποία μπορεί να έχει συμβάλλει σημαντικά σε τυχόν αλλαγές τους.

 

Αν σε κάτι από αυτά δεις διαφορά σκέψου αν έχει αλλάξει κάτι στην ανάπτυξη ή τη διατροφική πρόσληψη του παιδιού.

 
  • Κόπρανα – Μπορούν να πουν πολλά και ειδικά για το ενδεχόμενο της δυσαπορρόφησης θρεπτικών συστατικών (η οποία είναι πολύ σημαντική όσον αφορά αν τελικά το παιδί προσλαμβάνει επαρκή ποσότητα συστατικών).
 
Υπάρχει ένα μεγάλο εύρος ασθενειών που συνδέεται με δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών όπως είναι: η κοιλιοκάκη, οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου και η αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος.
 
Μερικά σημάδια που πρέπει να θυμάσαι:
  • · Αίμα ή βλέννα στα κόπρανα
  • · Συχνά η υφή των κοπράνων είναι πολύ υδαρής
  • · Πολύ λιπαρά κόπρανα
  • · Πολύ λευκά κόπρανα
  • · Ασυνήθιστη οσμή στα κόπρανα
  •  
4. ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ
 
Η καταγραφή του τι τρώει το παιδί για μερικές μέρες είναι ένας πολύ καλός δείκτης που μπορεί να βοηθήσει τους ειδικούς να διαπιστώσουν αν υπάρχουν κενά ή ελλείψεις στη διατροφή του παιδιού.
 
Σίγουρα αν το παιδί σου ανήκει σε κάποια ομάδα που χρήζει ιδιαίτερων διατροφικών αναγκών π.χ. διατροφική αλλεργία, κοιλιοκάκη, να είναι ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση η κάλυψη των διατροφικών του αναγκών μιας και υπάρχουν διαφοροποιήσεις.
 
Αν έχεις ανησυχίες βάση των παραπάνω για την ανάπτυξη του παιδιού σου καλό είναι να απευθυνθείς είτε στο παιδίατρο είτε στο διατροφολόγο σου.
 

Μαρία Μεντζέλου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με M.Sc. Κλινική Διατροφή
Εξειδίκευση στο Life Coaching και στο NLP (Πανεπιστήμιου Αιγαίου)
6984515475
Ονομάζομαι Μαρία Μεντζέλου και το επαγγελματικό μου όνειρο έγινε πραγματικότητα με την αποφοίτηση μου από το τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, με βαθμό πτυχίου 8,34. Το ταξίδι στη γνώση συνεχίστηκε και το 2018 με την ολοκλήρωση με άριστα του μεταπτυχιακού στην Εφαρμοσμένη Διαιτολογία – Διατροφή με κατεύθυνση την Κλινική Διατροφή, μιας και προτεραιότητα μου είναι να σε βοηθήσω προσφέροντας τα μέγιστα ώστε να βελτιωθεί ο τρόπος ζωής σου, ανεξαρτήτως προβλημάτων υγείας. Ερευνητικά, το ενδιαφέρον μου στο πλαίσιο του προπτυχιακού ήταν η εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας με θέμα: ”Διαιτητική Πρόσληψη και Επίπεδα Χαλκού και Ψευδαργύρου σε Παιδιά.” Αργότερα, συνέχισα με τη διπλωματική μου εργασία στα πλαίσια του μεταπτυχιακού με θέμα: ‘’Διερεύνηση της σχέσης των επιπέδων βιταμίνης D, σωματικού βάρους και ινσουλινοαντίστασης σε παιδιά σχολικής ηλικίας.’’ Όμως, το ταξίδι στην γνώση είναι αδιάκοπο με τις αναζητήσεις μου σχετικά με τη σφαιρική αντιμετώπιση και τον αδιαμφισβήτητο ρόλο που έχει η ψυχολογία να με οδηγεί να παρακολουθήσω το ετήσιο πρόγραμμα: «Coaching με στοιχεία συμβουλευτικής» και το πρόγραμμα: «Βασικές Δεξιότητες στο Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP)» από το Πανεπιστήμιο Αιγίου. Πολύ σημαντικές εμπειρίες και γνώση απέκτησα από την πρακτική άσκηση στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών ”Σωτηρία” και στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μ.Τ.Σ, όπως σε διαιτολογικό γραφείο καθώς και σε χώρο μαζικής εστίασης. Η επαγγελματική μου εμπειρία αφορά την απασχόληση μου ως υπεύθυνη διαιτολόγος σε εργομετρικό, διαγνωστικό και διατροφολογικό κέντρο, όπως και σε ενδοκρινολογικό ιατρείο, σε πολυδύναμο κέντρο αισθητικής. Δεν παύει, παράλληλα, μεγάλη μου αγάπη να είναι η ενασχόληση με την αρθρογραφία. Οι εξελίξεις στον χώρο της διαιτολογίας είναι συνεχείς και ραγδαίες και για αυτό ακριβώς φροντίζω να ενημερώνομαι παρακολουθώντας ημερίδες και συνέδρια. Παράλληλα, η αγάπη μου στην επιστήμη με κρατάει σε εγρήγορση διαβάζοντας τα τελευταία βιβλιογραφικά δεδομένα που ανακύπτουν.
Περισσότερα άρθρα