
03 Μαρ Πρωινό γεύμα: Γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να το παραλείπουν
Με τον όρο «πρωινό» αναφερόμαστε στο πρώτο γεύμα το οποίο καταναλώνει κάποιος μέσα σε ένα εύρος περίπου δύο ωρών από την ώρα που ξυπνάει. Αν σκεφτούμε και τον αντίστοιχο αγγλικό όρο «breakfast», ουσιαστικά τα δύο συνθετικά του «break» και «fast» σημαίνουν τη διακοπή της νηστείας. Το πρωινό γεύμα μπορεί να περιέχει υγρές ή στερεές τροφές ή και τα δύο. Το γεύμα αυτό υποστηρίζεται ως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας από το 1917. Μάλιστα, στον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό για βρέφη, παιδιά και εφήβους, συστήνεται ότι τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν πρωινό καθημερινά.
Γιατί είναι τόσο σημαντικό όμως το πρωινό, είδικά κατά τη παιδική και εφηβική ηλικία;
Η τακτική κατανάλωση πρωινού έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι σχετίζεται με καλύτερη ρύθμιση του σωματικού βάρους και συνεπώς με ένα υγιές σωματικό βάρος. Έχει αποδειχθεί ότι παρότι όσα παιδιά και έφηβοι καταναλώνουν πρωινό προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες ημερησίως είναι λιγότερο πιθανό να έχουν υπερβάλλον σωματικό βάρος.
Παράλληλα, έχει φανεί ότι τα άτομα που παραλείπουν το πρωινό καταναλώνουν λιγότερο υγιεινές τροφές στο σύνολο της διατροφής τους. Με άλλα λόγια, όταν ένα παιδί παραλείπει το πρωινό του αναμένεται το μεγαλύτερο ποσοστό της ημερήσιας ενεργειακής του πρόσληψης να ληφθεί από σνακ και να καταναλώσει λιγότερα φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά τρόφιμα, τα οποία συνήθως προσφέρονται στο πρώτο γεύμα στο σπίτι.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το εύρημα μελετών όπου αναφέρουν ότι όσοι καταναλώνουν τακτικά πρωινό έχουν υψηλότερη πρόσληψη πολλών θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη D, το φυλλικό οξύ, το ασβέστιο και οι φυτικές ίνες.
Από την άλλη πλευρά, η παράλειψη του πρωινού γεύματος σε παιδιά και εφήβους έχει συσχετιστεί με καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου κατά την ενηλικίωση. Συνεπώς, ένα παιδί που δεν καταναλώνει τακτικά πρωινό είναι πιο πιθανό στην ενήλικη ζωή να εμφανίσει αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης και LDL χοληστερόλης, συγκριτικά με ένα παιδί που έχει υιοθετήσει την αντίθετη συνήθεια.
Επιπλέον, τα παιδιά που τρώνε τακτικά πρωινό έχουν καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις από τα παιδιά που παραλείπουν το πρωινό. Μερικοί ερευνητές υποθέτουν ότι η βελτιωμένη ακαδημαϊκή επίδοση μπορεί να προκύψει από την αυξημένη ικανότητα συγκέντρωσης των παιδιών όταν τρέφονται επαρκώς.
Γενικά, η μη παράλειψη του πρωινού γεύματος έχει συσχετιστεί με θετική επίδραση στην προσοχή, στην συγκέντρωση, στη μνήμη αλλά και στη ψυχική υγεία.
Βέβαια, τα τρόφιμα που επιλέγονται για το πρωινό γεύμα καθορίζουν τα θρεπτικά του οφέλη. Προκειμένου να υπάρξουν όλες οι παραπάνω θετικές επιδράσεις και να επιβεβαιωθούν στη πράξη θα πρέπει και ο κάθε γονέας αλλά και καταναλωτής να επιλέγει υγιεινές τροφές και να επιδιώκει μία ισορροπημένη διατροφή στο σύνολο της.
Διαβάστε επίσης
Τα οφέλη της κατανάλωσης πρωινού υποστηρίζονται και επιβεβαιώνονται εδώ και πολλές δεκαετίες. Από την άλλη πλευρά, τις τελευταίες δεκαετίες η επιστημονική κοινότητα έχει διχαστεί αναφορικά με την επίδραση του πρωινού στο σωματικό βάρος αλλά και συνολικά στην υγεία, αφού έχουν παρουσιαστεί και αντικρουόμενα αποτελέσματα από ορισμένες μελέτες. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση, ώστε να αποσαφηνιστούν οι παραπάνω σχέσεις. Αυτό που μακροπρόθεσμα έχει παρατηρηθεί είναι ότι στη πλειοψηφία των ατόμων, και κυρίως των παιδιών και εφήβων, η κατανάλωση πρωινού σχετίζεται με ένα υγιές σωματικό βάρος, με την υιοθέτηση ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών αλλά και με θετική επίδραση στην υγεία, τα οποία μπορούν να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα.
Ηλιάνα Ευαγγέλου
M.Sc. Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Αγία Παρασκευή, Αθήνα
Κιν: 6946279958
Email: iliana.evgl@gmail.com
Business Site: ilianaevangeloudietitian.business.site
Η Ηλιάνα Ευαγγέλου έχει κατακτήσει το πτυχίο «Διατροφής και Διαιτολογίας» από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με βαθμό «Άριστα». Στη συνέχεια οι μεταπτυχιακές της σπουδές στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο εστίασαν στην Εφαρμοσμένη Διαιτολογία – Διατροφή, στον τομέα της Κλινικής Διατροφής. Παράλληλα, το ερευνητικό της ενδιαφέρον και δραστηριότητα είναι έντονα. Παρακολουθεί και συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια και σεμινάρια με σκοπό την ενημέρωση για τις εξελίξεις στον κλάδο της διατροφής. Το μότο της είναι «to eat is a necessity, to eat intelligently is an art».