Μελομακάρονο ή Κουραμπιές; Τι να επιλέξουμε

Όσο πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων αρχίζουν να γεμίζουν τα σπίτια μας με τα αγαπημένα γλυκά των Χριστουγέννων. Τα πιο διαδεδομένα Χριστουγεννιάτικα γλυκά βεβαίως είναι τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες. Σε μικρούς και μεγάλους συχνά προκύπτουν ερωτήματα όπως «ποιο είναι προτιμότερο;», «ποιο έχει λιγότερες θερμίδες;» ή «ποιο είναι πιο υγιεινό;». Ας δούμε λοιπόν τη διατροφική αξία των δύο αγαπημένων Χριστουγεννιάτικων γλυκών.

Όσον αφορά τα μελομακάρονα, σε επίπεδο λιπαρών, χρησιμοποιείται το ελαιόλαδο  το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και μονοακόρεστα λιπαρά. Επίσης, ως πηγή λιπαρών χρησιμοποιούνται τα καρύδια, τα οποία αποτελούν πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και αντιφλεγμονωδών ουσιών. Σε επίπεδο υδατανθράκων, κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται το μέλι παρέχοντας πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επιπλέον, το ξύσμα ή χυμός πορτοκαλιού που προστίθεται είναι πλούσιο σε βιταμίνη C,  ενώ η κανέλα και το γαρύφαλλο έχουν επίσης αντιοξειδωτική δράση. Κατά προσέγγιση ένα μελομακάρονο αποδίδει 130-150 θερμίδες, ανάλογα βεβαίως με τη συνταγή που θα ακολουθηθεί.

Όσον αφορά τους κουραμπιέδες, σε επίπεδο λιπαρών χρησιμοποιείται κυρίως το βούτυρο το οποίο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη. Από την άλλη πλευρά, τα αμύγδαλα που προστίθενται αποτελούν πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και βιταμίνης Ε. Σε επίπεδο υδατανθράκων, χρησιμοποιείται η ζάχαρη, η οποία ουσιαστικά προσδίδει ενέργεια χωρίς να συμβάλει θετικά στη τους διατροφική αξία. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και το αυγό το οποίο παρέχει πρωτεΐνες αλλά και πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Κατά προσέγγιση ένας κουραμπιές αποδίδει 150-180 θερμίδες, ανάλογα με τη συνταγή που θα ακολουθηθεί.

Μελομακάρονο ή Κουραμπιές; Τι να επιλέξουμε

Διαβάστε επίσης

Πέραν των θερμίδων που περιλαμβάνει το κάθε γλυκό αξίζει να κοιτάξουμε τα υλικά και κατ’επέκταση τα θρεπτικά συστατικά και τη διατροφική του αξία. Συνολικά ένα μελομακάρονο έχει ελαφρώς λιγότερες θερμίδες και πολύ καλύτερη διατροφική αξία. Σε κάθε περίπτωση τόσο τα μελομακάρονα όσο και οι κουραμπιέδες είναι εξαιρετικά γλυκά. Μπορούμε να απολαύσουμε και τα δυο γλυκά χωρίς τύψεις προσπαθόντας να έχουμε κατά νου τη συνολική ισορροπία στη διατροφής μας.

Ηλιάνα Ευαγγέλου

M.Sc. Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Αγία Παρασκευή, Αθήνα

Κιν: 6946279958

Email: iliana.evgl@gmail.com

Business Site: ilianaevangeloudietitian.business.site

Η Ηλιάνα Ευαγγέλου έχει κατακτήσει το πτυχίο «Διατροφής και Διαιτολογίας» από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με βαθμό «Άριστα». Στη συνέχεια οι μεταπτυχιακές της σπουδές στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο εστίασαν στην Εφαρμοσμένη Διαιτολογία – Διατροφή, στον τομέα της Κλινικής Διατροφής. Παράλληλα, το ερευνητικό της ενδιαφέρον και δραστηριότητα είναι έντονα. Παρακολουθεί και συμμετέχει  σε επιστημονικά συνέδρια και σεμινάρια με σκοπό την ενημέρωση για τις εξελίξεις στον κλάδο της διατροφής. Το μότο της είναι «to eat is a necessity, to eat intelligently is an art».

Περισσότερα άρθρα