Διατροφικές παρεμβάσεις στη ΔΕΠ-Υ & στον Αυτισμό

Κεφάλαιο: Σύνδρομο ελλειματικής προσοχής/ διαταραχή υπερδραστηριότητας

 
Το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής/ διαταραχή υπερδραστηριότητας γίνεται ένα όλο και περισσότερο συχνά εμφανιζόμενο πρόβλημα της παιδικής ηλικίας. Κατατάσσεται στις νευροαναπτυξιακές διαταραχές και επηρεάζει το 1,4 – 5% των παιδιών σχολικής ηλικίας. Στους επιβαρυντικούς παράγοντες για την εμφάνιση του ανήκουν διάφορα γονίδια και περιβαλλοντικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου και μη επιθυμητών αντιδράσεων στο φαγητό. Τέτοιες μπορεί να είναι: οι τροφικές αλλεργίες, η δυσανεξία ή η τοξικότητα σε συστατικά των τροφών και οι διατροφικές ανεπάρκειες.
 
Σχετικά με τις διατροφικές παρεμβάσεις, τρεις έχουν δοκιμαστεί σε κλινικές δοκιμές:
 
1. Η διατροφική εκπαίδευση των παιδιών για να αποκτήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες
2. Η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής
3. Οι δίαιτες αποκλεισμού.
 
Στα παιδιά αυτά έχουν συχνά παρατηρηθεί ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, όπως:
      • Σίδηρος,
      • Ψευδάργυρος,
      • Μαγνήσιο και
      • Βιταμίνη D.
 
Όμως, φυσικά αυτό δεν αρκεί από μόνο του μιας και πρώτα πρέπει να επιβεβαιωθούν αυτές οι ανεπάρκειες. Πιο συγκεκριμένα:
 
1. Σχετικά με την εκπαίδευση των υγιεινών διατροφικών συνηθειών φαίνεται ότι τρόφιμα πλούσια σε λίπος, ζάχαρη και αλάτι να συνδέονται με αυξημένο σκορ υπερδραστηριότητας σε παιδιά σχολικής ηλικίας σε σχέση με παιδιά που ακολουθούσαν ένα ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο.
 
2. Σχετικά με τη χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής, οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι κάποια οφέλη μπορεί να παρατηρηθούν όταν τα παιδιά:
    • έχουν διαπιστωμένες ανεπάρκειες σε θρεπτικά συστατικά ή
    • δεν καταναλώνουν μια διατροφή επαρκή σε θρεπτικά συστατικά ή
    • λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να προκαλέσει μείωση της όρεξης.
 
3. Η υπόθεση ότι οι δίαιτες αποκλεισμού «δουλεύουν» πρωτοξεκίνησε τη δεκαετία του 70, με τις δίαιτες αυτές να προωθούνται ως ικανές για να θεραπεύσουν τα συμπτώματα υπερδραστηριότητας. Οι περισσότερες κλινικές δοκιμές λόγω σφαλμάτων στη διεξαγωγή τους δεν καταλήγουν σε ασφαλή συμπεράσματα. Ωστόσο, αν και μερικές μελέτες στις οποίες είχαν περιοριστεί οι χρωστικές ουσίες και τα συντηρητικά είχαν αισιόδοξα αποτελέσματα ως προς τη βελτίωση της συμπεριφοράς και της προσοχής των παιδιών, χρειάζονται ακόμα περισσότερες μελέτες για να εξακριβωθεί το όφελος της εφαρμογής τους. Τέλος, δίαιτες περιορισμού κρίνονται αναγκαίες σε περίπτωση ύπαρξης αλλεργιών.
 

Κεφάλαιο: Αυτισμός

 
Κάτω από την ομπρέλα του αυτισμού μπαίνουν οι αναπτυξιακές αλλαγές που παρατηρούνται με κυριότερη έμφαση σε κομμάτια επικοινωνίας, συμπεριφοράς και κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Η ικανότητα ενός παιδιού να προσαρμοστεί στο περιβάλλον εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το επίπεδο πνευματικής ανάπτυξης και μπορεί να βελτιωθεί μέσα από την πρώιμη ψυχοκοινωνική αποκατάσταση. Φαίνεται ότι τέτοιου είδους διαταραχές αγγίζουν 30 – 60 παιδιά ανά 10.000, χωρίς να επηρεάζεται το προσδόκιμο ζωής τους. Συχνά, διατροφικές παρεμβάσεις που αφορούν τον αποκλεισμό της γλουτένης (σιτηρών και δημητριακών προϊόντων) και καζεΐνης (γαλακτοκομικών προϊόντων) δεν είχαν καλό ερευνητικό σχεδιασμό.
 
Κλείνοντας…
 
Σημαντική προσοχή πρέπει να δώσει ο γονέας στο γεγονός ότι η εφαρμογή οποιασδήποτε διαιτητικής παρέμβασης χωρίς την απαιτούμενη διατροφική και ιατρική παρακολούθηση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπάρκειες σε θρεπτικά συστατικά.
 
 
Μαρία Μεντζέλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με M.Sc. Κλινική Διατροφή
Εξειδίκευση στο Life Coaching και στο NLP (Πανεπιστήμιου Αιγαίου)
6984515475
 
Ονομάζομαι Μαρία Μεντζέλου και το επαγγελματικό μου όνειρο έγινε πραγματικότητα με την αποφοίτηση μου από το τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, με βαθμό πτυχίου 8,34. Το ταξίδι στη γνώση συνεχίστηκε και το 2018 με την ολοκλήρωση με άριστα του μεταπτυχιακού στην Εφαρμοσμένη Διαιτολογία – Διατροφή με κατεύθυνση την Κλινική Διατροφή, μιας και προτεραιότητα μου είναι να σε βοηθήσω προσφέροντας τα μέγιστα ώστε να βελτιωθεί ο τρόπος ζωής σου, ανεξαρτήτως προβλημάτων υγείας. Ερευνητικά, το ενδιαφέρον μου στο πλαίσιο του προπτυχιακού ήταν η εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας με θέμα: ”Διαιτητική Πρόσληψη και Επίπεδα Χαλκού και Ψευδαργύρου σε Παιδιά.” Αργότερα, συνέχισα με τη διπλωματική μου εργασία στα πλαίσια του μεταπτυχιακού με θέμα: ‘’Διερεύνηση της σχέσης των επιπέδων βιταμίνης D, σωματικού βάρους και ινσουλινοαντίστασης σε παιδιά σχολικής ηλικίας.’’ Όμως, το ταξίδι στην γνώση είναι αδιάκοπο με τις αναζητήσεις μου σχετικά με τη σφαιρική αντιμετώπιση και τον αδιαμφισβήτητο ρόλο που έχει η ψυχολογία να με οδηγεί να παρακολουθήσω το ετήσιο πρόγραμμα: «Coaching με στοιχεία συμβουλευτικής» και το πρόγραμμα: «Βασικές Δεξιότητες στο Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP)» από το Πανεπιστήμιο Αιγίου. Πολύ σημαντικές εμπειρίες και γνώση απέκτησα από την πρακτική άσκηση στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών ”Σωτηρία” και στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μ.Τ.Σ, όπως σε διαιτολογικό γραφείο καθώς και σε χώρο μαζικής εστίασης. Η επαγγελματική μου εμπειρία αφορά την απασχόληση μου ως υπεύθυνη διαιτολόγος σε εργομετρικό, διαγνωστικό και διατροφολογικό κέντρο, όπως και σε ενδοκρινολογικό ιατρείο, σε πολυδύναμο κέντρο αισθητικής.
 
Περισσότερα άρθρα