
07 Αυγ Baby-led weaning: Εισαγωγή στερεών τροφών με οδηγό το μωρό
BLW - Μόδα ή Νέα πρακτική;
Το στάδιο της μετάβασης από το θηλασμό στην εισαγωγή των στερεών τροφών γεννά πολλά ερωτηματικά στους γονείς. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει μέχρι τον 6ο μήνα αποκλειστικό θηλασμό, χωρίς προσθήκη νερού, τσαγιού ή οποιουδήποτε άλλου τύπου φαγητού. Μετά από αυτήν την περίοδο προτείνεται η σταδιακή εισαγωγή στερεών τροφίμων, μαζί με την συνύπαρξη θηλασμού.
Η διαδικασία του απογαλακτισμού είναι καίρια, μιας και τότε τόσο το παιδί αναπτύσσεται ραγδαία, αλλά σχετίζεται και με την ανάπτυξη διατροφικών προτιμήσεων, διατροφικής συμπεριφοράς και σωματικού βάρος τόσο στην παιδική όσο και εφηβική ζωή.
Η παραδοσιακή μέθοδος είναι η συμπληρωματική χορήγηση τροφίμων σε μορφή πουρέ από τη μαμά με τη βοήθεια του κουταλιού. Όταν το παιδί αρχίζει να μαθαίνει να διαχειρίζεται στερεά #τρόφιμα, τότε αυξάνονται και οι επιλογές που του παρέχονται.
Η εισαγωγή στερεών τροφίμων με οδηγό το μωρό έγινε γνωστή για πρώτη φορά το 2005 και γρήγορα απέκτησε διασημότητα. Επί της ουσίας, σημαίνει ότι εκείνο αποφασίζει για την πρόσληψη τροφής και γίνεται εξ ολοκλήρου μεταπήδηση του σταδίου τροφών σε μορφή πουρέ.
Πιο συγκεκριμένα, εκείνο ορίζει:
- Τη στιγμή εκκίνησης του γεύματος
- Το είδος των τροφίμων από όσα του προσφέρονται
- Τη διάρκεια του γεύματος
- Την ποσότητα του γεύματος που θα καταναλώσει
Κλειδιά για τη διεξαγωγή του είναι η συμμετοχή του παιδιού στις ώρες γευμάτων της οικογένειας και η προσφορά τροφίμων που καταναλώνουν και τα υπόλοιπα μέλη.
Διαβάστε επίσης
Φυσικά, αφού πρώτα έχει εξασφαλιστεί η κατάλληλη και επαρκής ανάπτυξη για να είναι ικανό εκείνο να καταναλώσει κομμάτια τροφίμων, χωρίς την ανάγκη για να αλλάξεις τις υφές τους. Ταυτόχρονα, πρέπει να μπορέσεις να παρέχεις στο μωρό σου και ένα ευχάριστο περιβάλλον.
Πώς ξεκινάει;
Το ξεκίνημα της εισαγωγής στερεών τροφίμων γίνεται με τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και όχι με επεξεργασμένα προϊόντα. Στο δεύτερο στάδιο ακολουθούν το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια. Πολύ σημαντικό είναι να δοθεί βάση στην υφή τους και η μορφή σερβιρίσματος να είναι σε μέγεθος διαχειρίσιμο από το μωρό είτε σε λωρίδες.
Προσοχή, όμως, τα παιδιά από τη φύση τους έχουν επιρρέπεια στις γλυκιές γεύσεις, για αυτό κιόλας και οι μελέτες έδειξαν ότι αυτά τα μωρά κατανάλωναν μεγαλύτερη ποσότητα λίπους και είχαν μεγαλύτερη τάση για κατανάλωση υδατανθράκων. Αυτό μεταφράζεται σε προτίμηση σε τρόφιμα, όπως: ψωμί, κράκερς, μπισκότα, γιαούρτι, αυγά, τυρί και ζυμαρικά.
Οφέλη από την εισαγωγή στερεών τροφών με οδηγό το μωρό
- Κοινό φαγητό με όλη την οικογένεια, πολύ σημαντική κρίνεται η εκπαίδευση της οικογένειας στην πρόσληψη αλατιού, ζάχαρης και κορεσμένων/trans λιπαρών οξέων
- Κίνητρο για υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, μιας και το παιδί εκτίθεται σε μεγαλύτερη ποικιλία τροφίμων
- Ενεργοποίηση της στοματικής ανάπτυξης μέσω της μάσησης
- Λιγότερο άγχος για την διαδικασία διεξαγωγής του γεύματος, μιας και όλα καθορίζονται από το μωρό
Από την πλευρά της μητέρας ή του φροντιστή του παιδιού:
- Ελάχιστος έλεγχος στην ποσότητα του φαγητού που καταναλώνει το παιδί
- Σημαντικά μειωμένα επίπεδα ανησυχίας για το βάρος του παιδιού και την πίεση ή περιορισμούς για το φαγητό
- Λιγότερος χρόνος στην παρακολούθηση της τέλεσης του γεύματος του παιδιού
- Λιγότερο άγχος για τη τέλεση του γεύματος του παιδιού
- Μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην ικανότητα του παιδιού να ρυθμίζει τη διάρκεια, το τύπο και την ποσότητα του γεύματος.
Κοινές ανησυχίες και πώς αντιμετωπίζονται
- Κίνδυνος πνιγμονής
Ο φροντιστής έρχεται αντιμέτωπος με το άγχος για τη διαχείριση του κινδύνου πνιγμονής (πνιγμού). Αυτό μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με την υιοθέτηση του εναλλακτικού μοντέλου BLISS, βάση του οποίου αποφεύγονται τρόφιμα υψηλού ρίσκου, όπως είναι το ωμό μήλο. Ακόμα, αυτό το μοντέλο προτείνει σε κάθε γεύμα την εισαγωγή ενός τροφίμου υψηλής περιεκτικότητας σε σίδηρο και ενέργεια για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του.
- Κίνδυνος επαρκούς σίτισης
Τα αποτελέσματα των μελετών δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα. Η πλειοψηφία τους φαίνεται να συμφωνεί στο ότι τα BLW παιδιά να έχουν σημαντικά χαμηλότερο βάρος από εκείνα που σιτίζονται με τον παραδοσιακό τρόπο, χωρίς όμως απόλυτα να υστερούν στην κάλυψη των διατροφικών τους αναγκών.
Διαβάστε επίσης
Καίρια είναι η διατροφική εκπαίδευση της οικογένειας ώστε να επιλέγει να προσφέρει στο παιδί τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας, χωρίς πρόσθετο αλάτι και ζάχαρη.
Κλείνοντας, το μήνυμα για την επιτυχή μετάβαση από τον αποκλειστικό θηλασμό στις στερεές τροφές είναι απαραίτητη η διατροφική εκπαίδευση του φροντιστή του παιδιού, ώστε να μπορέσει να του εξασφαλίσει τα μέγιστα οφέλη της σίτισης και να μην δράσει επιζήμια στην ανάπτυξη του παιδιού.
Μαρία Μεντζέλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος B.Sc., M.Sc.
Μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή & στο Life Coaching και στο NLP (Πανεπιστήμιου Αιγαίου) & Low Fodmaps διατροφή (Monash University)
Πίνδου 25, Πατήσια,
Τηλ. 2102285696 6984515475
Email: maria.mentzelou@hotmail.com
Ονομάζομαι Μαρία Μεντζέλου και το επαγγελματικό μου όνειρο έγινε πραγματικότητα με την αποφοίτηση μου από το τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Το ταξίδι στη γνώση συνεχίστηκε και το 2018 με την ολοκλήρωση με άριστα του μεταπτυχιακού στην Εφαρμοσμένη Διαιτολογία – Διατροφή με κατεύθυνση την Κλινική Διατροφή.
Όμως, το ταξίδι στην γνώση είναι αδιάκοπο με τα ετήσια προγράμματα: «Coaching με στοιχεία συμβουλευτικής» και το πρόγραμμα: «Βασικές Δεξιότητες στο Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP)» από το Πανεπιστήμιο Αιγίου. Παράλληλα έχω εξειδικευτεί από το Πανεπιστήμιο Monash στην Αυστραλία, πάνω στην διαχείριση ασθενών με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, με την χρήση της Low Fodmap δίαιτας.
Πλέον, διατηρώ το δικό μου χώρο στα Πατήσια και συνεργάζομαι ως επιστημονικός συνεργάτης σε διαιτολογικό γραφείο της κα. Άννας Παπαγεωργίου «Ευρωστία» και συμμετάσχει σε προγράμματα προαγωγής υγείας τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και Ευρωπαϊκό. Παράλληλα, μαζί με τις ψυχολόγους Μαρία Αποστολοπούλου, Ψυχολόγος – Σχεσιακή Ψυχοθεραπεύτρια, B.Sc., P.g.D. και Μαρία Γιαννοπούλου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, B.Sc., M.Sc «γεννήσαμε» το NutriPsychology Project με σκοπό την παροχή ποικιλίας ολιστικών προγραμμάτων βιωματικής εκπαίδευσης που αφορούν την άμεση σύνδεση της διατροφής και της ψυχολογίας.